Arktiset Aromit, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi, Finland
Empetrum nigrum
Kännetecken:
Kråkbärets ris är mellan tio och 30 centimeter högt. De övervintrande oskaftade bladen är mellan tre och sju millimeter långa, barrlika, ihåliga och på undersidan finns en ljus åderlik fåra. De röda blommorna slår ut i bladvecken. Blomningstiden är i maj–juni. Den saftiga stenfrukten är glänsande svart.
Det förekommer två arter av kråkbär i Finland. Nordkråkbäret (E. nigrum ssp. hermaphroditum) har tvåkönade blommor och vid bärets fäste finns ofta torkat fly. Bären är stora och det bildas rikligt med dem. Nordkråkbärets blad är mörkgröna och den ljusa fåran som finns på undersidan är tydligt utmarkerad. Det vanliga kråkbäret (E. nigrum ssp. nigrum) är en tvåbyggare med han- och honblommor i skilda växter, växten växer längs marken och det finns inga rester av fly på bärets fäste. Bären är tämligen små och det bildas sällan rikligt av dem. Bladen är gulgröna, den ljusa fåran på undersidan är inte så tydlig som hos nordkråkbäret.
Växtplatser:
Kråkbäret växer i huvudsak på torra eller tämligen torra moar och friska moar samt på aapamyrars sumpmarkstuvor.
Skördeperiod:
Skördetiden för kråkbär är lång. Man kan plocka det ända från slutet av juli tills snön kommer. Den bästa plockningstiden är i början av augusti. Man kan också plocka bären på våren. I norra Finland, Österbotten och Norra Karelen får man de största kråkbärsskördarna. Kråkbäret blommar och bildar rikligt med bär främst på ljusa karga moar och torra moar.
Näringsvärde:
Kråkbär är en bra kostfiberkälla. 100 gram kråkbär innehåller samma mängd fibrer som till exempel cirka 50 gram russin. Det mörka bärets utmärkta egenskap finns i det antocyanin som det innehåller. Kråkbär innehåller nästan samma mängd av antocyanin som vilda blåbär. I undersökningar har man kommit fram till att kråkbär också innehåller proantocyanider som det finns särskilt mycket av i lingon.
Näringsämne:
Institutet för hälsä och välfärd
Baserad på version 20 av Fineli livsmedelsdatabasen (27.6.2019)
Användning:
Man kan göra välsmakande saft av kråkbär eller också använda det tillsammans med blåbär, ripbär, odon och svartvinbär i blandsaft. Kråkbäret har en mild smak och ger maträtter en blåviolett färg. Det kan användas som råvara till bakverk, bärsoppor, gröt och milkshake, antingen som sådant eller tillsammans med andra bär. Man kan också göra sylt, gelé eller marmelad av bären.