Bärrecept

Hälsosamma cookies, smakar inte för söt. Fyllda med kostfiber, vitaminer, spårämnen, hälsåsamma fettsyror och bär polyphenols. Naturligt färgämne, blåbär pulver, ger mörk brun färg för cookies.

Lingon-cookies
glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt

9 dl havreflingor
2 dl majsmjöl
2 tsk bakpulver
2 dl brunt socker
1 msk blåbär pulver
2 dl vatten
1 dl rybsolja
1 dl lingon eller tranbär

Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt vatten, oljan och bär. Låt degen att vila för att jämnas. Formera och sätt cookies på bakpappersklädd plåt. Baka dom i 200 grader 15 cirka minuter. 


Tranbär-äppelparfait
 
glutenfri

1 dl äppeljuice
2 dl socker
2 st äggulor
1 msk konjak eller calvados
1 tsk kardemumma
2 dl tranbärspuré eller lingonpuré
1 dl äppelpuré
5 dl vispgrädde

Koka upp äppeljuice och socker i en kastrull. Vispa äggulorna i en skål tills de är fluffiga, sätt skålen i vattenbad. Häll den varma juicen i en tunn stråle i och fortsätt att vispa tills smeten tjocknar och blir ogenomskinlig. Låt smeten kallna. Vispa grädden till ett fast skum. Smaka av med konjak och kardemumma. Rör ner tranbärspurén samt äppelpurén i äggsmeten och rör ner den vispade grädden i klickar. Häll smeten i en rund parfait- eller kakform. Du kan också använda en silikonform. Låt stå i kylen till följande dag. Stjälp upp parfaiten på ett serveringsfat och låt stå i rumstemperatur cirka en halv timme före servering. Garnera med tranbär eller med tranbärssås (mosa 4 dl tranbär, 2 dl socker och 2 dl vatten).

Recept: Marja Lahtinen
 

Uppiggande lingon

300 g vattenmelon
2 dl lingon
2–3 msk solros-, pumpfrön eller havrekli
1–2 tsk socker eller honung
2 dl mjölk, sojadryck eller vatten

Skär melonen i kuber i ett högt kärl av plast. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ihop dem med stavmixer så att det blir poröst.
 

Lingonvispgröt

4 portioner
6 dl vatten
1 ½ dl lingon
½ dl socker
¼ dl mörka mannagryn

Koka upp lingonen i vattnet och tillsätt sockret. Tillsätt mannagrynen och rör om ordentligt. Låt koka ca 10 min., rör om ibland. Låt gröten kallna. Vispa gröten med elvisp tills den är ljusröd och porös. Servera som mellanmål med mjölk.


Blåbärs-havremuffins
13 st.


50 g margarin
1 ägg
1 dl socker
1 ½ dl havreflingor
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
½  dl mjölk
2 dl blåbär

Smält margarinet. Söndra ägget i en skål. Tillsätt sockret och margarinet som svalnat i skålen och rör om. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dem i skålen. Tillsätt mjölken och rör om. Tillsätt till slut de frusna eller färska blåbären och rör om försiktigt. Dela upp degen med hjälp av två skedar i muffinformar. Grädda muffinsen i 225 grader 10–15 minuter.
 

Blåbärssoppa

1 l vatten
½  dl socker eller
2 msk fruktsocker
2–3 msk potatismjöl
ca ½ l blåbär

Mät upp vatten, socker och potatismjöl i en kastrull. Värm upp och rör om hela tiden tills soppan tjocknar.
Låt bubbla upp och tillsätt blåbären i soppan. Strö litet socker ovanpå så det inte bildas en hinna. Servera avkyld som efterrätt till exempel med gröt.