Ät 2 dl bär varje dag

marjakippoja.jpg

Av 100 gram bär får du en betydande del av dagens C-vitaminbehov, viktiga mineral- och spårämnen, kostfiber samt polyfenoler, som hjälper dig att må bra. Bär smakar gott och de är ett bra lättalternativ att äta. Bär passar även en bantares kost. Genom att använda bär minskar du energimängden som kommer från måltiderna under dagens lopp. I naturen växer vilda bär utan maskinell odling, gödsling eller bekämpningsmedel och de får plockas av alla. Bärplockning är utmärkt nyttomotion och det är en god avkoppling från vardagens stress att röra sig i naturen.

Bär kan avnjutas i många olika former

Med dessa tips får du omväxling och färg i mellanmålen.

  • Djupfrys en del av bären som mos, kross, saft eller nektar i isbitsformar. De djupfrysta kuberna kan packas in i frysaskar eller plastpåsar. Om du bara vill ha en liten mängd bär kan du ta dessa ”portionskuber” från frysen. Dessa tilltalande bärkuber kan användas till exempel som bäröga i het gröt eller för att avkyla drycker i glas samt i bålskålar.
  • Djupfrys en del av bären i små mängder. Då är det lätt att ta en portion att tina åt gången och göra bärdryck med till exempel surmjölk och kli.
  • Honung eller kakaopulver ger mer smak åt djupfrysta bär.
  • Djupfrys en bärblandning av de bär som du har plockat. "Bärcoctail” smakar till exempel med het gröt eller icke smaksatt yoghurt.
  • Frusna bär tillsammans med choklad-, kola- eller vaniljsås är en snabb efterrätt också för fest.
  • Du får fräsch sommarglass genom att mosa färska bär i glass. 
  • Bär är lätta snacks. Ersätt saltiga munsbitar med näringsrika och energifattiga bär.
  • Ha alltid bärpulver som du tycker om i en liten glasburk eller en ströare med stora hål på köksbordet. Det är då lätt att tillsätta bärpulver i yoghurt, flingor, morgongröten eller te. En matsked bärpulver motsvarar ungefär 1,5 dl färska bär.
  • Det går också lätt att ta med bärpulver till jobbet och på resor. Bärpulvret förvaras i en lufttät burk eftersom pulvret då också håller sig i varma och fuktiga utrymmen under transport.
  • Bär och bärpulver passar bra i bröd- och vetedegar. Du kan tillsätta 1,5 dl havtornspulver i en vetedeg på en halv liter och ungefär 3 dl färska eller djupfrysta lingon i en bröddeg. Du kan också ersätta vattnet eller mjölken i degen med bärsaft.
  • Du får välsmakande och snabba mellanmål genom att kombinera bär, icke smaksatt yoghurt, sojayoghurt, keso, kvarg och olika nötter, frön eller kli.
  • Du får goda och hälsosamma milkshake och drycker genom att kombinera bär, bärjuice, icke smaksatt yoghurt, surmjölk, mjölk, vatten, soja- eller havremjölk samt olika frön eller nötter.
  • Genom att kombinera bärjuice och mineralvatten får du en fräsch sommardryck.
  • Det är lätt att ha torkade bär med sig som mellanmål och de passar också till bakning istället för russin. 

marjajauheet_kuivatutmarjat.jpg