Havtorn

Hippophae rhamnoides

Kännetecken:
Havtorn är en taggig buske som är mellan en halv och tre meter hög. Bladen är mellan en och fem centimeter långa och helbräddade. Bladet är gröngrått utanpå medan färgen på undersidan växlar från silvergrå till rostbrun. Havtorn blommar innan bladen slår ut i maj. Växten är tvåbyggare och vindpollinerad: han- och honblommorna är på skilda individer. Blommorna är små, ungefär tre millimeter stora och de är gulgröna till färgen. Frukten är en mellan åtta och tio millimeter avlång, gul eller orangegul och saftig stenfrukt.

Växtplatser:
Havtorn förekommer vilt vid Bottniska vikens kustområden och på Åland. Bäst trivs havtorn på steniga sand- och grusstränder. I havtornets rotsystem lever en bakterie som hör till strålsvamparna och binder kväve i atmosfären. Därför växer havtorn också i näringsfattig jordmån. Havtorn kräver rikligt med solljus för att växa.

Skördeperiod:
Man kan plocka bär från vild havtorn i oktober då de är så mogna som möjligt och lätt lossnar från stjälkarna. Bären plockas helst efter den första kölden. Havtornsbuskar är taggiga och täta, vilket leder till att det är besvärligt att plocka bären. Bären plockas för hand eller genom att man slår på grenarna med en käpp så att bären faller på ett underlag. Från underlaget plockar man sedan bären. Det är förbjudet att plocka vild havtorn genom att bryta eller krossa grenarna.

Näringsvärde:
Havtorn är det mest näringsrika bäret bland vilda bär i Finland. Det innehåller rikligt med C- och E-vitaminer, kostfiber samt fettsyror som är nyttiga för organismen. 50 gram bär ger samma mängd C-vitamin som en medelstor apelsin. Mellan fyra och sju procent av havtornets vikt består av fröolja och olja i bärköttet som i huvudsak består av enkel- och fleromättade fettsyror.

Näringsämne:
Institutet för hälsä och välfärd
Baserad på version 20 av Fineli livsmedelsdatabasen (27.6.2019)


Användning:
Livsmedelsindustrin tillverkar puréer, sylter, bärpulver och safter av havtorn. Havtornsolja används vid framställning av kosttillskott och kosmetik. Bären lämpar sig för att avnjutas som sådana eller till exempel med gröt eller yoghurt. Bären kan konserveras som saft, sylt eller genom att torkas eller djupfrysas.