Tranbär

Vaccinium oxycoccos, V. microcarpum

karpalo.jpg

Kännetecken:
Tranbäret har ett slingrande ris som är mellan 10 och 80 centimeter långt och växer längs marken. Bladen som övervintrar är mellan sex och 15 millimeter långa, ovala eller spetsiga, glänsande gröna ovanpå och vita undertill. De ljusröda blommorna är antingen parvis eller i grupper i toppen av förgreningarna. Tranbäret blommar i juni–juli. Bäret är mellan 10 och 15 millimeter brett, klotformat eller blir bredare mot spetsen eller fästet som en droppe. Bäret är rött eller mörkt blårött och har en syrlig smak.

Dvärgtranbäret har ett slingrande ris, klenare än tranbärets, mellan 10 och 30 centimeter långt och som växer längs marken. Bladen som övervintrar är mellan tre och åtta millimeter långa och har formen av triangelaktiga ägg. Dvärgtranbärets mörkröda blommor som blommar i juni–juli växer enskilt i riset. Bären är mycket mindre än tranbärets bär. Bären har formen av en droppe. De är röda eller svartröda och har en mild smak.

Växtplatser:
Dvärgtranbäret förekommer mest i norra Finland. Tranbäret förekommer i hela Finland frånsett den nordligaste delen av Lappland. Tranbäret växer på näringsfattiga, ljusa mossar och sumpmarker. Dvärgtranbäret växer i torrare jordmån än tranbäret. Växtplatserna för tranbäret har minskat på grund av att myrar torkar ut och av torvupptagning.

Skördeperiod:
Tranbär ger stora skördar särskilt vid strandmyrar nära träsk och sjöar samt i blöta myrar. Tranbär kan plockas från slutet av september tills snön kommer och på våren då snön har smält. Det lönar sig också att plocka tranbär efter höstens första köld samt på våren då bärets sockerhalt har ökat och syrligheten har minskat.

Näringsvärde:
Tranbär är en bra C-vitaminkälla, i likhet med de flesta vilda bär. Hårdskaliga tranbär är också en bra kostfiberkälla. Den syrliga smaken beror på olika naturliga syror: äppel-, citron- och bensoesyra. Typiska polyfenolföreningar för tranbär är flavonoler, såsom kversetin och myricetin. Andra undersökta polyfenoler som finns i tranbär är lignaner och proantocyanidiner.

Näringsämne:
Institutet för hälsä och välfärd
Baserad på version 20 av Fineli livsmedelsdatabasen (27.6.2019)


Användning:
Tranbär används i bärsoppor, gröt, ugnsrätter och bakverk. Bären innehåller naturligt bensoesyra, som främjar hållbarheten. Tranbär som plockas på hösten innehåller mycket pektin som främjar bildandet av gelé. Det är därför lätt att göra utsökt gelé och marmelad av dem. De sötare tranbären på våren passar till saft och mjöd.