Kantarell

Cantharellus cibarius

kantarelli.jpg

Kännetecken:
Kantarellen är en av de svampar som lättast går att känna igen och värderas mest i Finland. Hela svampen är vackert gul. Även svampens märg det vill säga dess kött är gult. Hatten är trattformad och dess kant kan vara mycket vågig. Under hatten finns lamellika fåror som fortsätter nedåt mot foten. Man känner igen svampen också på den fruktiga doften som är karakteristisk för den och som blir starkare då man tillreder svampen.

Arter som liknar:
en falska kantarellens (Hygrophoropsis aurantiaca) hatt liknar kantarellens på ovansidan men på undersidan sitter lamellerna tätt.

Växtplatser:
Kantarellen förekommer allmänt i Finlands södra och mellersta delar. De nordligaste förekomsterna är i Lappland. Kantarellen växer invid björken. Svampen påträffas i mycket mångsidiga terräng- och skogstyper, men emellertid inte i mycket täta och mörka skogar. Bra kantarellställen är till exempel sjöstränder samt bland- och lövträdsskogar på öar. Det lönar sig att kontrollera bra kantarellställen varje år, eftersom svampen trivs på samma växtplats många år.

Skördeperiod:
Växtperioden är lång i Finland, från slutet av juni till slutet av september, så man kan besöka samma växtplats flera gånger under sommarens lopp.

Näringsvärde:
Kantarellen innehåller rikligt med D-vitamin, kalium, järn och selen. Obehandlad innehåller kantarellen små mängder fett och den största delen av fettet består av linolsyra, som hör till de fleromättade fettsyrorna.

Användning:
Kantarellen är som bäst genast efter plockning. Den kan tillredas på många olika sätt och den behöver ingen förvällning. Kantarellen kan torkas, djupfrysas och konserveras i saltlag. Dessutom håller den sig som färsk i kylskåp mycket bra för att vara svamp, upp till flera dagar.

kantarelli1.jpg