Taikinamarja

Ribes alpinium

taikinamarja.jpg

Tuntomerkit:
Taikinamarja on 80-150 cm korkea varpumainen pensas. Lehdet ovat vihreät ja kolmiliuskaiset, isohampaiset ja 2-4 cm pitkät. Lehdet ovat molemmin puolin nystykarvojen verhoamat. Taikinamarja on kaksikotinen. Kesäkuun alussa hedepensaisiin puhkeaa 20-30 pientä, kellanvihreää kukkaa ja emipensaisiin terttuja, joissa on 2-5 kukkaa. Marjat ovat punaisia, mauttomia ja jauhoisia ja marjan hedelmäliha tuntuu tarttuvan kieleen taikinankaltaisesti, josta marjan suomenkielinen nimi lienee peräisin.

Näköislajit:
Taikinamarja kuuluu herukoiden sukuun ja se muistuttaa hyvin paljon punaherukkaa, mutta marjojen maut ovat aivan erilaiset. Taikinamarjan lehdet ovat pienemmät ja marjavarret pystyjä, kun ne punaherukalla ovat riippuvia.

Kasvupaikat:
Taikinamarja kasvaa luontaisesti Etelä-Suomessa, Pohjanlahden rannikolla Keski-Pohjanmaalle asti ja idempänä Etelä-Savon korkeudelle. Pensaat kasvavat lehdoissa ja lehtomaisissa metsissä, etenkin kivikkoisissa ja kallionseinämien alaisissa paikoissa ja hikevillä harjunrinteillä.

Satokausi:
Taikinamarjan poiminta-aikaa on elo-syyskuun alkupuoli.

Käyttö:
Marjoja voi syödä, ne eivät ole myrkyllisiä. Marjaa on käytetty muiden marjojen lisänä ja lehtiä teeaineksissa. Marjamehua voi sekoittaa voimakkaamman makuisiin mehuihin. Taikinamarjaa on yleisemmin käytetty koristepensaana, sillä se sietää myös karuja ja kuivia maita sekä leikkaamista.