Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Rubus saxatilis
Tuntomerkit:
Lillukka on monivuotinen ruohokasvi, joka kasvaa 10–35 cm korkeaksi. Sen varsi on pysty, karhea ja harvakseltaan hienopiikkinen. Tyveltä lähtee jopa monimetrisiä rönsyjä, joissa on kukattomia juurehtivia ruusukkeita. Lehdet ovat kolmisormisia ja lehdykät toistamiseen teräväsahaisia. Valkoinen kukinto on 3–15 kukkainen huiskilo. Lillukan kukinta-aikaa on kesäkuu. Hedelmä on kirkkaanpunainen ja raikkaan hapahko, 1–5-osainen kerrannaisluumarja. Pohjois-Suomessa tavataan kantalajiensa seurassa tai usein aivan itsenäisinä kasvustoina mesimarjan ja lillukan risteymää, mesilillukkaa, joka on kuitenkin tavallisesti hedelmätön.
Kasvupaikat:
Lillukka on yleinen koko maassa. Lillukka kasvaa pääasiassa lehdoissa sekä lehtomaisilla ja tuoreilla kankailla sekä vesistöjen rannoilla, korpisoilla ja kallio- ja rinnemetsissä.
Satokausi:
Lillukka marjoo runsaimmin harvennus- ja päätehakkuiden jälkeisillä, valoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla. Lillukan paras poiminta-aika kestää heinäkuun loppupuolelta syyskuuhun.
Käyttö:
Lillukka sopii käytettäväksi muiden marjojen joukossa ja marjoja voidaan säilöä pakastettuna, keitettynä hyytelönä tai hillona. Teollisuuden tarpeisiin lillukkasato ei riitä.
Lillukka kukkii vaatimattomin, valkoisin kukin kesäkuussa.