Ruokaohjeita tyrnistä

Keitot

Tyrni-kasvissosekeitto
50 annosta / 3.5 dl gluteeniton, maidoton

9 kg naurista / porkkanaa / perunaa        
1 kg sipulia           
8 l vettä                   
1 dl maissitärkkelysjauhoja               
suolaa
4 dl tyrnimehua   
8 dl kaurakermaa               

Keitä pilkotut kasvikset vedessä ja soseuta. Lisää maissitärkkelysjauho soseutettuun keittoon ja kiehauta. Lisää viimeiseksi mukaan tyrnimehu ja kaurakerma. 

Reseptin tuottamista on tukenut maa- ja metsätalousministeriö
Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman SRE:n suosituksesta.

 

Jälkiruuat

Tyrnimarja-piimähyytelö
100 hengelle, gluteeniton

1,200 l  vispicreme, 20 %
7,000 l  rasvatonta piimää
0,800 kg  sokeria
0,900 kg  tyrnimarjoja
0,092 kg (46 kpl) liivatelehtiä
tyrnimehua

  1. Vatkaa creme vaahdoksi.
  2. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä ja sulata ne tilkkaseen kuumaa tyrnimehua.
  3. Sekoita kaikki aineet vatkattuun kermaan. Kaada seos annoskulhoihin ja anna hyytyä.


Tyrni-jogurttivaahto
100 hengelle, gluteeniton

2,000 l  vaahtoutuvaa kevytkermaa, 20 %
6,500 kg  maustamatonta, rasvatonta jogurttia
1,200 kg  sokeria
0,100 kg  tyrnimarjajauhetta
0,500 kg  tyrnisosetta

  1. Vatkaa kerma ja lisää muut aineet.
  2. Koristele halutessasi kokonaisilla tyrnimarjoilla.


Tyrnikiisseli
100 hengelle, gluteeniton, laktoositon

7,500 l  vettä
0,450 kg  perunajauhoja
1,300 kg  sokeria
1,500 l  tyrnimehua

  1. Valmista suuruste sekoittamalla perunajauhot n. 8 dl:aan kylmää vettä.
  2. Kiehauta loput vedestä ja sokeri.
  3. Suurusta kiisselipohja lisäämällä vesi-perunajauhoseos koko ajan sekoittaen.
    Lisää tyrnimehu. Tarkista maku.


Tyrni-appelsiinikeitto
100 hengelle, gluteeniton, laktoositon

5,000 l  vettä
0,350 kg  perunajauhoja
0,800 kg  sokeria
6,000 l appelsiinimehua
1,500 l  tyrnimarjamehua tai -sosetta
0,200 kg  pakastetyrnimarjoja

  1. Lisää tyrnisose tai – mehu saostettuun ja jäähtyneeseen keittopohjaan. Tarkista maku.
  2. Koristele tyrnimarjoilla. 

Kevennetty marjasorssu
100 hengelle

2,000 kg rahkaa
0,400 l rasvatonta maitoa
0,020 kg vaniljasokeria
1,500 l  kevytvispikermaa
0,700 kg sokeria
6,000 kg marjasekoitusta
1,500 kg savolaista talkkunaa
0,100 kg tyrnijauhetta

1. Ohenna maitorahka rasvattomalla maidolla.
2. Vaahdota kevytvispikerma. Yhdistä rahkaseos ja kermavaahto. Mausta vaniljalla ja sokerilla.
3. Yhdistä kaikki raaka-aineet TAI kokoa kerroksittain rahkakermaseosta, marjoja aj talkkunaa.
4. Koristele marjoilla, talkkunalla ja tyrnijauheella.