Ruokaohjeita puolukasta

Lisäkkeet

Voimalisäke
gluteeniton, maidoton

1 kg punasipuliviipaleita           
2 kg punajuurisuikale ohut   
3 kg punakaalisuikale           
2 kg mustikoita ja puolukoita           
3 dl ruokaöljyä               
2 dl hunajaa               

Marinoi yön yli muut paitsi marjat. Aseta salaattipöytään kylmänä.

* Marinoidut tuotteet eivät ole aamulla kovinkaan houkuttelevan värisiä. Kun annokseen lisätään marjat ja  vähän herneenversoa, lisäkkeestä tulee kauniin näköinen. Linjastoon on hyvä laittaa tuoteseloste, joka kannustaa maistamaan.



Reseptin tuottamista on tukenut maa- ja metsätalousministeriö
Suomalaisen ruokakulttuurin
edistämisohjelman SRE:n suosituksesta.
 

Salaatit

Pirteä puolukkasalaatti
100 hengelle, gluteeniton, laktoositon

1,600 kg  tuorekurkkua
1,000 kg  keräkaalia
3,000 kg  jääsalaattia
0,300 l  puolukkamehua
0,100 kg  persiljaa
0,600 kg  puolukkaa
  1. Puhdista kasvikset.
  2. Suikaloi kurkut ja salaatit.
  3. Raasta kaali ja hienonna persilja.
  4. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään.
  5. Lisää puolukat salaattiin, sekoita ja kaada laimennettu
  6. puolukkamehu päälle.

 

Kaali-puolukkasalaatti
100 hengelle, gluteeniton, laktoositon

4,500 kg  valkokaalia
2,500 kg  puolukkaa
0,500 kg  sokeria

  1. Raasta kaali ja lisää joukkoon hieman sulaneet, sokeroidut puolukat. 

 

Jälkiruuat

Puolukkavispipuuro
100 hengelle, laktoositon

10,000 l  vettä
2,500 kg  puolukoita
0,900 kg  sokeria
0,900 kg  mannasuurimoita
0,200 kg  kauraleseitä
0,100 kg  perunajauhoja
0,500 l  vettä
0,050 kg  vaniljasokeria
0,020 kg  mineraalisuolaa
kuivattuja puolukoita koristeeksi

  1. Lisää kiehuvaan veteen murskatut puolukat ja sokeri.
  2. Vispilöi mannasuurimot hyvin joukkoon.
  3. Pehmentääksesi puuron rakennetta sekoita joukkoon perunajauho,
    joka on sekoitettu kylmään veteen.
  4. Mausta vaniljalla ja suolalla
  5. Vaahdota jäähtynyt puuro. Koristele kuivatuilla puolukoilla.

Puolukka-porkkanakiisseli
100 hengelle, gluteeniton, laktoositon

 8,500 l  vettä
4,000 kg  puolukkasurvosta
0,700 kg  sokeria
0,500 kg  perunajauhoja
2,000 kg  porkkanaa

  1. Lisää puolukat kylmään veteen ja keitä mehuksi. Voit jättää marjojen kuoret siivilöimättä,
    jos haluat.
  2. Mausta liemi sokerilla.
  3. Saosta liemi kylmään veteen sekoitetulla perunajauholla.
  4. Anna kiisselin kiehahtaa.
  5. Lisää kuumaan kiisseliin hienoksi raastettu porkkana.
  6. Kaada tarjoiluastiaan tai annosmaljoihin.
  7. Koristele pienellä nokareella vatkattua kevyttä kermavalmistetta.

Vaahdotettu puolukkaherkku
100 hengelle, laktoositon

4,800 l  vettä
1,000 kg  ruisjauhoja
3,000 kg  puolukoita
1,100 kg  sokeria
0,073 kg  vanilliinisokeria

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada se yleiskoneen kulhoon.
    Käynnistä kone pienellä teholla ja lisää ruisjauhot vähitellen.
  2. Jatka vatkaamista 30-45 min. Huom! Älä säikähdä vähäistä määrää aluksi!
  3. Soseuta pakastepuolukat ja mausta sokereilla.
  4. Lisää survos vesi-ruisjauhoseokseen ja jatka vatkaamista kunnes seos on kuohkeaa.

Marjahyvä
100 hengelle

2,000 l  kevytvispikermaa
2,000 kg  maustamatonta kevyttuorejuustoa
2,000 l  rasvatonta piimää
0,800 kg  sokeria
1,000 l  ruisleseitä
1,600 kg  puolukkaa soseena

  1. Vatkaa kevytvispikerma vaahdoksi
  2. Notkista tuorejuusto ja lisää kevytvispikerma tuorejuustoon.
  3. Lisää piimä, sokeri, ruisleseet ja puolukkasose.
  4. Annostele jälkiruoka annosmaljoihin ja koristele tuoreilla marjoilla.

 

Leivonnaiset

Puolukkainen omenapiiras
100 hengelle

0,800 kg  margariinia
0,700 kg  sokeria
0,500 kg (n. 8 kpl) kananmunia
0,018 kg leivinjauhetta
1,400 kg puolikarkeita vehnäjauhoja

Täyte:
0,800 kg  puolukkaa
0,800 kg  omenalohkoja, pakaste
2,000 kg  maitorahkaa
1,000 l  vähälaktoosista kevytkermaa
0,240 kg (4 kpl) kananmunaa
0,400 kg  sokeria
0,024 kg (4 rkl) kanelia

  1. Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen.
  2. Lisää jauho-leivinjauheseos hyvin sekoittaen.
  3. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuihin GN 1/1-vuokiin (4 kpl).
  4. Levitä omena-puolukkaseos tasaisesti pohjien päälle.
  5. Sekoita maitorahka, munat ja kerma keskenään.
  6. Mausta sokerilla ja kanelilla. Levitä seos tasaisesti pohjien päälle.
  7. Kypsennä kiertoilmauunissa 180 asteessa n. 25 min.
  8. Leikkaa kypsä jäähtynyt piirakka annospaloihin.
  9. Yhdestä GN 1/1-vuoasta tulee n. 28 palaa.


Raparperipiiras
100 hengelle

1,000 kg  margariinia
0,400 kg  sokeria
0,500 kg (10 kpl) kananmunaa
1,500 kg  vehnäjauhoja
0,100 kg  puolukkajauhetta
0,030 kg  leivinjauhetta

Päälle:
8,000 l  raparperipaloja
0,400 kg  sokeria
0,400 kg  sulatettua margariinia
0,500 kg  vehnäleseitä
0,040 kg  vaniljasokeria

  1. Vatkaa pehmeä margariini vaahdoksi.
  2. Lisää joukkoon munat vatkaten sekä vehnäjauho-leivinjauheseos sekoittaen.
  3. Levitä taikina GN-vuoan pohjalle
  4. Ripottele päälle raparperit.
  5. Sekoita margariinisulan joukkoon vehnänleseet ja vaniljasokeri.
  6. Laita seos nokareina raparperien päälle ja levitä veitsellä tasaiseksi.
  7. Paista piiras uunin alimmalla ritilätasolla 20–25 minuuttia.    


Puolukkapannari
100 hengelle

10,000 l  kevytmaitoa
3,000 kg  puolikarkeita vehnäjauhoja
0,300 kg  kuivattuja puolukoita
2,000 kg  kananmunia
0,500 kg  sokeria
0,040 kg  suolaa

  1. Yhdistä maito, jauhot ja kuivatut puolukat.
  2. Anna turvota n. 1/2  h.
  3. Sekoita taikinaan kananmunat, sokeri ja suola.
  4. Kaada taikina leivinpapereilla vuorattuihin vuokiin ja paista 200 asteessa kiertoilmauunissa.

 

Juomat

Puolukkasmoothie
100 hengelle

0,700 kg  kaurahiutaleita tai kaurajauhoja
3,400 kg  puolukoita
5,400 l  rasvatonta maustamatonta jogurttia
2,700 l  vaniljakasvirasvajäätelöä
0,250 kg  sokeria

  1. Jauha kaurahiutaleet karkeaksi jauhoksi tehosekoittimella tai käytä kaurajauhoja.
  2. Yhdistä kaikki aineet ja sekoita tasaiseksi tehosekoittimella.
  3. Tarjoile juoma laseista kylmänä.