Ruokaohjeita puolukasta

Pääruuat

Kirpeän mehevät voimaburgerit 4 annosta
gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton


8 kpl burgerileipäsiä   
4 kpl burgeripihvejä
4 lehti- tms. salaatin lehteä
1 pieni punasipuli
1 keskikokoinen maustekurkku
1 keltainen tai oranssi tomaatti
Burgerikastiketta

Valmista burgerikastike, burgerileipäset ja burgeripihvit. Huuhdo ja valuta salaatinlehdet. Revi tarvittaessa pienemmiksi paloiksi. Kuori ja huuhdo punasipuli, leikkaa ohuiksi renkaiksi. Leikkaa maustekurkku ohuiksi siivuiksi. Huuhdo tomaatti ja leikkaa neljäksi paksuksi siivuksi. Kokoa burgerit: Sivele neljän burgerileipäpohjan pinnalle burgerikastiketta.  Asettele päälle järjestyksessä salaattia, lämmin pihvi, tomaattisiivu, punasipulia ja maustekurkkua. Levitä vielä päälle lisää kastiketta sekä paina lopuksi kansi päälle.

Burgeripihvin voi halutessaan korvata esim. paistetulla kala- tai broilerifileellä. Kasvisvaihtoehdoksi puolestaan sopivat mm. paistettu tofu tai kasvisrösti.

Burgerikastike

1½ dl puolukkaa
1 iso porkkana
1  tl tyrnimehutiivistettä
1 dl vettä
1 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa

Pese, kuori ja raasta porkkana hienoksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon muut ainekset paitsi hunaja. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla n. 8-10 minuuttia, hämmennä välillä.
Soseuta seos sauvasekoittimella ja makeuta lopuksi hunajalla. Tarkista maku ja lisää halutessasi hieman suolaa. Jäähdytä ja säilytä seos ennen käyttöä jääkaapissa. Kastikkeen voi valmistaa jo aiemmin. Se säilyy jääkaapissa noin 3-4 päivää.

Nopeat ja helpot burgerileipäset

3 dl vettä (tai riisimaitoa)
1 rkl sokeria
1½ rkl öljyä
1 dl perunakuitua jauheena
3 dl tattarihiutaleita
1½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1½ tl kuivattua nokkosta
1 rkl pellavansiemeniä kokonaisina tai rouheena

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita vesi, sokeri ja öljy keskenään. Sekoita kuivat aineet keskenään. Yhdistä em. seokset tasaiseksi taikinaksi. Nostele löysähköä taikinaa ruokalusikalla leivinpaperin päälle uunipellille 8 yhtä suurta kekoa. Muotoile ja tasoita taikina lusikalla pyöreiksi litteiksi leipäsiksi (valmiita leipäsiä ei halkaista). Ripottele neljän leipäsen pinnalle pellavansiemeniä (burgerien kannet). Kypsennä leipäsiä uunissa 15 minuuttia. Ota leipäset uunista, siirrä ne alustalle ja peitä liinalla, niin ne säilyvät lämpöisinä ja pehmeinä. Leipäset ovat parhaimmillaan hieman lämpiminä.

Burgeripihvit

400 g hirven tai naudan paistijauhelihaa
½ dl vettä
2 tl perunajauhoja
1 tl sienijauhetta (esim. kuivatuista tateista ja/tai kantarelleista)
1 tl nokkosjauhetta
1 tl suolaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita kaikki pihviainekset keskenään monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa hieman nestettä. Muotoile taikinasta kylmän veden avulla uunipannulle leivinpaperin päälle 4 tasakokoista n. 1 ½ cm:n paksuista pihviä.
Paista pihvit 200 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja päältä kauniin ruskeita. Ota pihvit uunista ja peitä leivinpaperilla sekä pyyhkeellä. Anna pihvien vetäytyä hetken aikaa.
 

Violetinpunainen voimalisäke 4 annosta 
gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton

1 keskikokoinen punasipuli (n. 80 g)
1 punajuuri (n.100 g)   
150 g punakaalia
½ -1 dl mustikoita
½ -1 dl puolukoita
1 rkl ruokaöljyä
1-2 tl hunajaa   
(vettä)
1-2 rkl tuoretta silputtua tilliä (1 -2 tl kuivattua)

Kylmänä tarjottavan lisäkkeen valmistus:
Kuori ja huuhdo sipuli ja punajuuri. Huuhdo kaali ja murskaa marjat. Hienonna sipuli sekä raasta punajuuri ja kaali. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Lämpimänä tarjottavan lisäkkeen valmistus:
Esikäsittele ainekset kuten edellä. Kuullota hienonnettu sipuli sekä punajuuri- ja kaaliraasteet öljyssä n. 5 minuuttia. Lisää joukkoon 1-2 dl vettä sekä hunaja. Kypsennä seosta, kunnes kaali on pehmeää. Lisää marjamurska ja kuumenna seos. Mausta lopuksi tuoreella tillisilpulla. Voimalisäke sopii tarjottavaksi esim. uunipaistin kera. Sitä voi käyttää myös osana mm. jauhelihatacojen täytettä.
 

Puolukanraikas vihreä broilerwok 4 annosta
gluteeniton,  maidoton, laktoositon, soijaton, munaton

400 -  450 g kananpojan maustamattomia fileitä
1 rkl öljyä
2 punasipulia
1 - 1 ½ rkl puolukkarouhetta
¾ tl valkosipulijauhetta
1 tl yrttisuolaa
1 iso maustekurkku
75 - 100 g rucolasalaattia tai 1-2 ruukullista
1 ruukku romaine-salaattia
1 ½ dl kokonaisia puolukoita

Lisäksi esim.
maissilastuja
n. 1½ - 2 dl omenasosetta, maustettu ½ - 1 tl hunajaa sekä muutamalla tipalla etikkaa.

Leikkaa kylmällä vedellä huuhdotut ja valutetut kananpojanfileet n. 4 cm pitkiksi, ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja huuhdo punasipulit. Halkaise sipulit pitkittäin ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi/siivuiksi. Leikkaa maustekurkku ohuiksi suikaleiksi. Huuhdo salaatit viileällä vedellä ja valuta. Lyhennä rucolan varret 2-3 osaan. Leikkaa romaine-salaatti ohuiksi lyhyiksi suikaleiksi esim. saksilla. Kuumenna öljy wok- tai teflonpannussa. Paista kanapojanfilesuikaleet lähes kypsiksi. Mausta seos sekä lisää joukkoon sipuli- ja maustekurkkusuikaleet. Kypsennä parin minuutin ajan. Lisää salaatit käännellen joukkoon, niin että ne pehmenevät hiukan. Sekoita lopuksi kokonaiset puolukat joukkoon ja anna seoksen hautua kannen alla pari minuuttia.  Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Nauti annos omenasoseessa dipattujen maissilastujen kera.
 

Puolukkainen sienipizza
munaton

2 1/2 dl maitoa
2 rkl öljyä
25 g hiivaa
6 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa

Päälle:
Puolukkahilloa
Noin 200 g suolasienihakkelusta
Pieni purkillinen ananasmurskaa
2-4 valkosipulinkynttä
Oreganoa
Juustoraastetta

Lämmitä maito ja lisää siihen öljy. Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää vehnäjauho-suolaseos. Taputtele taikina leivinpaperin päälle uunipellille ohueksi soikioksi ja pistele se haarukalla.
Levitä päälle ohut kerros puolukkahilloa, valutetut suolasienet ja ananasmurska. Puserra päälle valkosipulia maun mukaan. Ripottele pinnalle oreganoa ja juustoraastetta. Paista 250 asteessa 10-15 minuuttia.

Ohje: Maarit Alatossava
 

Ruispuolukkapuuro
maidoton, munaton

8 dl vettä
2 dl puolukoita
1/2 dl sokeria
Hieman suolaa
2 dl ruisjauhoja

Huuhdo ja survo marjat. Kiehauta survos sokerilla ja suolalla maustetussa vedessä.
Lisää ruisjauhot koko ajan hämmentäen. Hauduta puuro kypsäksi välillä sekoittaen.
 

Punaiset porkkanat
gluteeniton, maidoton, munaton

Porkkanoita
Puolukkamehua

Kuori porkkanat ja lado ne kokonaisina kattilan pohjalle limittäin. Kuumenna puolukkamehu kiehuvaksi ja kaada kattilaan porkkanoiden päälle. Keitä pehmeiksi. Tarjoa värikkäänä lisäkkeenä liharuuan kera.

Puolukka-porkkanalisäke
gluteeniton, maidoton, munaton

250 g porkkanasuikaleita
Vettä, suolaa
20 g öljyä
1 tl sokeria
2 dl puolukoita
0,5-1 dl yrttisilppua (basilika, kirveli, ruohosipuli, persilja)

Keitä porkkanat suolavedessä. Lisää voi, sokeri, puolukat sekä viimeisenä ennen tarjoilua yrtit.
Sekoita varovasti. Tarjoa heti.
 

Puolukkainen riistalisäke gluteeniton, maidoton, munaton

4 rkl öljyä
2 sipulia
4 rkl ruokosokeria
chilin kuorta maun mukaan
1/2 dl viinietikkaa
2 dl kokonaisia puolukoita

Kaada öljy wokkipannulle tai kattilaan ja kuumenna. Kuullota paloitellut sipulit kevyesti öljyssä.
Lisää ruokosokeri ja hienonnettu chili, sekoita hyvin. Lisää viinietikka ja anna seoksen kiehua,
kunnes saostuu. Lisää puolukat ja anna kiehua edelleen kunnes puolukat ovat antaneet väriä ja
makua liemeen ja liemi on lisukkeeksi sopivan sakeaa.
Sekoita varovasti, että puolukat eivät rikkoonnu. Sopii hyvin liharuokien lisukkeeksi.
Riistaruokien kanssa vallan mainio makunautinto.

Pirjo Hedman, Maukkaimmat puolukkaherkut -kisa

 

Jälkiruuat

Puolukkavispipuuro
maidoton, munaton

6 dl vettä
1 1/2 dl puolukoita
1/2  dl sokeria
3/4 dl tummia mannasuurimoita

Kiehauta puolukat vedessä ja lisää sokeri. Lisää mannasuurimot hyvin sekoittaen. Anna kiehua, välillä sekoittaen n. 10 min. Jäähdytä puuro. Vatkaa puuroa sähkövatkaimella kunnes se on vaaleanpunaista ja kuohkeaa. 
 

Puolukka-omenapaistos 10-12 annosta

Täyte:
4 dl puolukoita
2 omenaa
1/2-1 dl hillosokeria (tai taloussokeria)
1/2 tl kanelia

Taikina:
200 g voita tai margariinia
2 dl ruokokidesokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
3 1/4 dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Muruseos:
50 g voita tai margariinia
1 dl ruokokidesokeria
2 dl kaurahiutaleita

Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa kuutioiksi. Sekoita täytteen aineet.
Vatkaa pehmeä rasva, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan
voimakkaasti vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää taikinaan. Kaada taikina piirasvuokaan (halkaisija 28 cm), tasoita pinta ja levitä täyte päälle. Sulata muruseosta varten voi.
Mittaa kaurahiutaleet ja sokeri kulhoon, kaada rasva päälle ja sekoita. Ripottele muruseos täytteen päälle. Paista 175 asteessa uunin keskiosassa 35-40 minuuttia. Tarjoa paistos joko lämpimänä pehmenneen vaniljajäätelön kera tai jäähtyneenä vaniljakastikkeen kanssa.
 

Pure puolukkaa yllätys, 4-5 henkilölle
munaton

1 dl jauhettuja hapankorppuja
1 rkl kauralesettä
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
2-3 rkl fariinisokeria
1,5 prk puolukkasosetta tai sokeroitua puolukkasurvosta 3 dl

Kastike:
0,5 dl kevytkermaa
0,5 dl rahkaa
1-2 rkl juoksevaa hunajaa

Paahda hapankorppujauhelmaa pannulla. Sekoita ainekset juuri ennen tarjoilua lisäämällä joukkoon kaakaojauhe ja puolukkasose. Jaa annoslaseihin. Sekoita kastikkeen ainekset ja nosta annoksen pinnalle.

Ohje: Kirsti Eskelinen

Puolukka-kookosjäätelö
gluteeniton, munaton

3-4 dl puolukoita
1 banaani
noin 1/2 dl sokeria
2 dl kylmää kookosmaitoa tai maustamatonta jogurttia

Viipaloi banaani ja pakasta viipaleita noin puoli tuntia. Hienonna jäiset marjat monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Lisää joukkoon banaaniviipaleet, sokeri ja kookosmaito ja anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista ja kuohkeaa. Tarjoa heti tai siirrä sopivaan rasiaan ja pakasta. Vaihda kookosmaito halutessasi jogurttiin.

Kati Nappa, Simo Moisio: Metsän makuja
 

Kevyt puolukkamousse
gluteeniton

1 liivate
1 dl hunajaa
2 dl puolukoita
2 valkuaista
100 g kevyttä tuorejuustoa
1 rkl vaniljasokeria

Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Kuumenna hunaja ja puolukat kattilassa miedolla lämmöllä. Paseeraa ne siivilän läpi, näin saat tasaisen pyreen. Sulata puristettu liivate kuumaan puolukkapyreeseen. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita puolukkapyre, tuorejuusto ja vaniljasokeri tasaiseksi massaksi, lisää lopuksi valkuaisvaahto varovasti sekoittaen. Jäähdytä annoskulhoissa jääkaapissa.
 

Puolukka-kookosvälipala 
gluteeniton, munaton

7 dl puolukoita
200 g raejuustoa
0,5 dl kookoshiutaleita
1 dl hasselpähkinärouhetta
1 omena raasteena
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 tl kanelia
1 rkl hunajaa

Vaahdota vaniljakastike. Sekoita aineet keskenään.

 

Kastikkeet

Hamppu-puolukkakastike

2 dl kokonaisia puolukoita
½ dl kuorittuja hampunsiemeniä
½ dl kylmää puolukkamehua
(½ -1 tl sokeria, jos sitä ei ole mehussa)

Sekoita puolukat ja hampunsiemenet  sauva- tai tehosekoittimella tasaiseksi seokseksi.
Voit myös murskata ne käsin lusikalla tms.
Ohenna hieman mehulla, mutta jätä kastike kuitenkin sakeaksi.
Makeuta kastike tarvittaessa hieman sokerilla. Säilytä valmis kastike viileässä.
 

Puolukkaketsuppi
gluteeniton, maidoton, munaton

1 dl puolukkaa
1 sipuli
1 sokeria
2 dl vettä
2-3 vihreää paprikaa

Hienonna sipuli ja paprika. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen kannen alla 5-8 minuuttia. Soseuta monitoimikoneessa tasaiseksi kastikkeeksi. Anna jäähtyä, pullota ja säilytä jääkaapissa.

Lähde: Ingmansson, Holmberg: Marjakirja
 

Puolukkasinappi
gluteeniton, maidoton, munaton

2 dl puolukoita
2 dl sokeria
0,5 dl öljyä
1 tl maissitärkkelystä
1 tl suolaa
0,5–0,75 dl sinappijauhetta

Soseuta puolukat sauvasekoittimella. Kaada sose kattilaan ja mittaa joukkoon sokeri, öljy, maissitärkkelys ja suola. Kuumenna seos kiehuvaksi. Sekoita koko ajan. Keitä seosta pari kolme minuuttia niin, että se sakenee. Nosta kattila levyltä ja sekoita sinappijauhe joukkoon. Kaada sinappi kuumennettuun lasipurkkiin. Säilytä jääkaapissa.

 

Leivonnaiset

Puolukkapuksut
maidoton

2,5 dl mietoa puolukkamehua
25 g hiivaa
1 kananmuna
1 rkl juoksevaa hunajaa
0,5 tl suolaa
1 dl puolukoita
0,5 dl sokeria
2 rkl oliiviöljyä
2 dl kauraleseitä
5 dl 3-viljan sämpyläjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen puolukkamehuun. Lisää muna, juokseva hunaja, suola, sokeroidut puolukat, oliiviöljy, kauraleseet sekä jauhot. Sekoita taikinaksi ja anna kohota 10 minuuttia.
Leivo vaivaamatta soikeiksi puolukkapuksuiksi. Kohota ja paista kullankeltaisiksi n. 225 asteessa.
 

Puolukkainen pikarieska
munaton

7 dl karkeita ruisjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 tl yrttisuolaa
2 rkl siirappia
1 dl puolukkasurvosta
4 dl jogurttia

Sekoita jauhot, leivinjauho ja suola kulhossa. Lisää siirappi, puolukkasurvos ja jogurtti ja alusta taikinaksi. Jaa taikina välittömästi leivinpöydälle 8 osaan ja kauli ne hyvin ohuiksi ja pyöreiksi muodoltaan. Käytä kaulimiseen vehnäjauhoja. Paista rieskat kuivassa paistinpannussa noin 2 minuuttia molemmilta puolilta niin, että ne tulevat kauniin ruskeiksi. Tarjoile lämpimänä.
 

Marjarönttöset
maidoton, munaton

Kuoritaikina:
1 1/2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
3 1/2 dl ruisjauhoja tai 1 1/2 dl vehnäjauhoja ja 2 dl ruisjauhoja

Täyte:
500 g perunoita
1 dl ruisjauhoja
1/2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
1-2 dl puolukkasurvosta

Keitä täytettä varten perunat ja soseuta ne. Lisää joukkoon jauhot ja anna seoksen imeltyä 3-4 tuntia lämpimässä paikassa. Sekoita imeltyneeseen seokseen marjasurvos, mausta suolalla ja tarvittaessa sokerilla. Sekoita vedestä, jauhoista ja suolasta kiinteä taikina. Leivo taikinasta pyöreitä, halkaisijaltaan 15-20 -senttisiä ohuita kuoria. Levitä kuorille puolen sentin paksuudelta täytettä ja käännä reunoja sentin verran sisäänpäin niitä samalla rypistäen. Paista rönttöset kuumassa uunissa, 250 asteessa noin 15 minuuttia.
 

Puolukkapiirakka
munaton

Pohja:
3/4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
(1/2 tl leivinjauhetta)
50 g margariinia tai ½ dl rypsiöljyä
1/2 dl vettä

Täyte:
3 1/2 dl puolukoita
3 dl soijajogurttia tai luonnonjogurttia
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 rkl soijajauhoa
1 1/2 rkl maissitärkkelystä

Sekoita jauhot ja sokeri ja nypi joukkoon rasva. Lisää vesi, sekoita taikina ja taputtele voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija noin 24 cm). Sekoita täytteen ainekset keskenään, levitä pohjalle ja paista 200 asteessa 25-35 minuuttia. Säästä vähän puolukoita koristeeksi pinnalle.
Täytteen voi hyydyttää myös kananmunalla: vaihda soijajauho kananmunaan ja lisää vain 1/2 rkl maissitärkkelystä.
 

Puolukkayllätykset, 10 kpl

2 kanamunaa
1 1/2 dl sokeria
75 g margariinia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl vehnä/kauraleseitä
1/2 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
2 dl jäisiä puolukoita

Väliin:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Vaahdota kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sulata margariini ja lisää munavaahtoon.
Lisää maito. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti munavaahtoon. Lisää puolukka jäisenä taikinaan. Jaa taikina muffinivuokiin. Sekoita tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri keskenään.
Tee muffineihin pieni kuoppa ja laita täytettä reilu teelusikallinen kuhunkin reikään ja täytä reikä.
Paista muffinit 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Puolukkapala

Pohja:
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 rkl kaakaojauhetta

Päällinen:
400 g maitorahkaa
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
150 g puolukoita
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Koristeluun puolukoita

Vatkaa kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot keskenään. Yhdistä jauhot taikinaan siivilän kautta ja varovasti sekoittaen. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Nosta torttu heti uuniin. Paista 200 asteessa noin 8-10 minuuttia. Jäähdytä hieman. Vatkaa vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Valmista täyte sekoittamalla ainekset keskenään. Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle. Koristele puolukoilla.

Pirteä puolukkatorttu
gluteeniton, maidoton

Pohja:
2 dl gluteenittomia jauhoja
1/4 dl perunamuusijauhetta
1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
100 g maidotonta margariinia
1 kananmuna

Täyte:

3 dl puolukoita
1/2 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria

Kuorrutus:
Kananmunanvalkuaista
1 1/2 dl sokeria
3 dl kookoshiutaleita

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää kylmä voi ja hiero ryynimäiseksi.
Viimeiseksi kananmuna voimakkaasti vatkaten. Painele taikina jauhotetuin käsin torttuvuokaan, myös reunoille. Täytteen aineet sekoitetaan ja kaadetaan vuokaan taikinan päälle. Pannaan vuoka uuniin ja annetaan kypsyä 175 asteessa kunnes reunat ovat kauniin ruskeat. Kuorrutuksen valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi, sokeri lisätään vähitellen ja viimeiseksi kookoshiutaleet. Seos pursotetaan melkein kypsän tortun päälle ja pannaan vielä uuniin 200 asteeseen noin 10 minuutiksi.

Eeva Hannula: Maukkaimmat puolukkaherkut -kisa

 

Juomat

Puolukka-päärynäjuoma 
gluteeniton, maidoton, munaton

1 dl puolukoita
0,5 dl vadelmia
1 l vettä
3 rkl juoksevaa hunajaa
1 dl sokeria
1 dl päärynäjuomaa

Kaada kypsät puolukat kulhoon. Survo sauvasekoittimella marjat, sokeri ja juokseva hunaja sekaisin. Lisää vesi sekä päärynäjuoma ja sekoita kaikki ainekset sekaisin. Siivilöi mehu halutessasi. Mehu on valmista juotavaksi. Mehusta tulee juoma 4:lle henkilölle. Pakasta jäljellejäävä mehu jääkuutioiksi.
 

Helppo puolukkasmoothie gluteeniton, munaton

1 dl puolukoita
1 dl rasvatonta banaanijogurttia
1 dl maitorahkaa
1 dl rasvatonta maitoa
1 rkl hunajaa tai täysruokosokeria
1 rkl vaniljasokeria

Laita kaikki ainekset sekoituskulhoon ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Nauti kylmänä. 
 

Puolukka-voimajuoma kahdelle
gluteeniton, maidoton, munaton

1 keskikokoinen banaani
3 dl puolukoita
3 dl appelsiinituoremehua

Paloittele banaani. Lisää mukaan puolukat. Täytä astia appelsiinituoremehulla, niin että puolukat ja banaanipalat peittyvät. Hienonna ainekset sauvasekoittimella. Raikas juoma on heti valmista nautittavaksi.

Kaisu Määttä, Maukkaimmat puolukkaherkut -kisa

 

Hillot ja marmeladit

Hunajainen puolukkahillo
gluteeniton, maidoton, munaton

2 omenaa
1 l puolukoita
1 dl vettä
1,5 dl hunajaa

Kuori omenat, poista siemenkodat ja kuutioi. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Sekoita silloin tällöin. Paseeraa hillo siivilän läpi niin, että saat tasaisen soseen. Purkita hillo kuumana ja säilytä kylmässä.