Ruokaohjeita lakasta 

Jälkiruuat

Ruisrouheinen lakkaherkku 
munaton

6 viipaletta jälkiuunilimppua
3 täysjyväkeksiä
2 rkl mantelirouhetta
2 dl lakkoja
2 rkl hedelmäsokeria
1 prk vispautuvaa vaniljakastiketta

Nosta leipäviipaleet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda leipiä 175 asteisessa uunissa 15 minuuttia tai kunnes leivät tuntuvat kuivilta ja rapeilta. Anna leipien jäähtyä ja murskaa ne keksien ja mantelirouheen kanssa monitoimikoneessa tai yleissilppurissa. Voit murentaa leivät myös käsin tai kaulimella päältä painaen. Mausta lakat hedelmäsokerilla. Vatkaa vaniljakastike kuohkeaksi vaahdoksi.  Annostele jälkiruokamaljoihin vuorotellen ruisrouhetta, lakkoja ja vaniljavaahtoa.
 

Hillakeikaus
gluteeniton, munaton

Vuokaan:
5-6 dl hilloja

Täyte:
2,5 dl vispautuvaa kevytkermaa
250 g maitorahkaa
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 rkl sitruunamehua + 2 rkl vettä
5 liivatelehteä

Valitse laakea, pyöreäpohjainen vuoka. Levitä hillat tasaisesti ohueksi kerrokseksi vuoan pohjalle
ja reunoille. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma, sekoita sen joukkoon rahka ja sokerit. Kuumenna vesi-sitruunamehuseos ja purista siihen liivatelehdet. Sekoita liivateseos ohuena nauhana kerma-rahkaseokseen. Tarkista makeus ja kaada rahkaseos hilloilla vuorattuun vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Kumoa hyytelö varovasti tarjoilulautaselle ja koristele halutessasi esimerkiksi tuoreilla kukilla.

Lakkajäädyke
gluteeniton

4 dl vispautuvaa kevytkermaa
2 munaa
1 1/2 dl tomusokeria
3-4 dl lakkoja
1 dl sokeria

Poista lakoista siemenet survomalla marjat siivilän läpi. Lisää lakkasurvokseen sokeria ja tarkista makeus. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset pölysokerin kanssa vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, samoin kerma. Lisää marjasurvos keltuaisvaahtoon ja sekoita se kermavaahtoon. Lisää lopuksi valkuaisvaahto. Kaada seos jäädyke- tai kakkuvuokaan tai pieniin annosvuokiin ja pane pakastimeen. Anna jäätyä ainakin 5 tuntia. Kumoa tarjoiluvadille. Jäädyke irtoaa vuoasta, kun kastat sen hetkeksi kuumaan veteen. Koristele tuoreilla marjoilla.

Leivonnaiset

Valkosuklaa-lakkatorttu

125 g margariinia
1/2 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Päälle:
50 g tummaa suklaata
2 liivatetta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria
130 g valkosuklaata
1 rkl lakkalikööriä
1,5 dl vaahtoutuvaa kermaa
1-2 dl lakkoja
1/2-1 dl pistaasipähkinöitä

Vaahdota rasva ja sokerit pohjaa varten. Lisää muna ja vatkaa hyvin. Sekoita joukkoon jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina voidellun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille ja laita jääkaappiin 30 minuutin ajaksi. Paista sitten 175 asteessa noin 20 minuuttia.
Sulata tumma suklaa. Levitä se paistuneen ja hieman jäähtyneen pohjan päälle ohueksi kerrokseksi, pensseli on tässä hyvä apu. Laita liivatteet kylmään veteen. Vaahdota tuorejuusto ja sokeri.
Sulata valkosuklaa ja vatkaa se hieman jäähtyneenä tuorejuuston joukkoon. Sulata liivatteet tilkassa lakkalikööriä ja vatkaa ne ohuena nauhana tuorejuustomassan joukkoon. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita hyvin muihin aineksiin. Kaada jäähtyneen pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään. Koristele kakku lakoilla ja rouhituilla pistaasipähkinöillä.

Vinkki! Voit jättää lakkaliköörin pois tai korvata sen lakkamehulla. Pistaasipähkinöiden sijasta voit käyttää muitakin pähkinöitä tai manteleita.