Ruokaohjeita pihlajanmarjasta

Kastikkeet

Pihlajanmarjakastike lihalle ja riistalle

3-4 dl paistinlientä
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa
suolaa, pippuria
1 rkl kokonaisia pihlajanmarjoja
(tai pihlajanmarjahilloa tai -hyytelöä)

Kuumenna 3 dl paistinlientä, sekoita jauhot loppuun nesteeseen ja lisää suurus hyvin sekoittaen kiehuvan liemen joukkoon. Keitä noin 5 minuuttia. Lisää kerma ja pihlajanmarjat, kiehauta ja tarkista maku.

 

Jälkiruuat

Pihlajanmarjapuuro

3 dl pihlajanmarjoja
3 hapanta omenaa
1½ l vettä
1½ dl sokeria
2½ dl ruispuurojauhoja
1 ½ rkl perunajauhoja

Pane puhdistetut pihlajanmarjat ja pestyt, lohkotut omenat kiehumaan veteen. Keitä hiljalleen kunnes omenat ovat soseutuneet ja marjat pehmenneet. Lisää sokeri ja vispilöi ruisjauhot vähitellen joukkoon. Anna puuron kypsyä tunnin verran silloin tällöin sekoittaen. Jos on tarpeen, suurusta vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla.
Ruisjauhojen asemasta voit käyttää mannasuurimoita, jolloin kypsymisaika on noin 15 minuuttia.
 

Pihlajanmarjakiisseli
gluteeniton, maidoton, munaton

1 l vettä
2 1/2 dl pihlajanmarjoja
3/4 dl sokeria
ripaus suolaa
3 rkl perunajauhoja
1 banaani

Puhdista pihlajanmarjat, murskaa niitä hieman ja keitä ne vedessä. Siivilöi marjat liemestä ja mausta kiisseli sokerilla. Sekoita perunajauhot tilkkaan kylmää vettä ja suurusta kiisseli. Kiehauta ja ota liedeltä. Viipaloi banaani ja lisää kiisseliin. Tarjoa jäähdytettynä kylmän maidon kanssa.

 

Leivonnaiset

Pihlajanmarjaleipä

5 dl pihlajanmarjoja
2 porkkanaa
½ dl vettä
1 tl anista tai 2 tl kuminaa
1 kg ruisjauhoja
50 g hiivaa
1 tl suolaa

Pihlajanmarjat jauhetaan lihamyllyssä. Puhdistetut porkkanat keitetään ja jauhetaan. Keittovesi käytetään taikinaan.
Vesi, hiiva ja mausteet sekoitetaan jauhettujen ainesten ja ruisjauhojen kanssa. Taikina alustetaan ja annetaan kohota kunnolla.
Taikina leivotaan pitkiksi limpuiksi, jotka laitetaan vuokiin, paistetaan. Uunin lämpö 175-200 astetta.

Pihlajanmarjalimppu 
maidoton, munaton

5 dl vettä
50 g hiivaa
1/2 tl suolaa
2 tl kuminaa
1/2 dl sokeria
1 dl soseutettuja pihlajanmarjoja
4 dl ruisjauhoja
noin 9 dl vehnäjauhoja

Sekoita lämpimään veteen hiiva, mausteet ja sose. Jos käytät makeaa pihlajanmarjasosetta, jätä sokeri pois. Alusta taikina ruis- ja vehnäjauhoilla melko napakaksi. Anna taikinan kohota. Leivo taikinasta kaksi limppua. Pistele kohonneet leivät ja paista 200 asteessa vajaa tunti. Voitele kypsymisen aikana pari kertaa vesi-siirappiseoksella.
 

Pihlajanmarjakakku

150 g margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl inkivääriä
2 tl vaniljasokeria
2 dl pihlajanmarjasosetta

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen pihlajanmarjasoseen kanssa. Kaada taikina hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa noin 1 tunti.

 

Hillot ja marmeladit

Pihlajanmarjasose

2 l pihlajanmarjoja
1 l omenia
1 kg sokeria
kanelitanko, vaniljaa
1 l vettä 

Kerää marjat pikku pakkasten jälkeen. Puhdista.
Laita marjat ja omenalohkot kattilaan. Peitä ne vedellä.
Keitä pohjasta sekoittaen kunnes marjat ja omenat ovat pehmeitä.
Kaada massa siivilään ja soseuta.
Lisää sokeri seokseen ja kiehauta sose.
Kaada sose kuumennettuihin lasipurkkeihin.

Pihlajanmarjahillo
gluteeniton, maidoton, munaton

1 kg pakkasen puremia pihlajanmarjoja
4-5 dl vettä
700 g sokeria
(vanilja- tai kanelitanko)

Puhdista ja huuhtele marjat hyvin. Keitä marjoja vedessä kannen alla kunnes ne alkavat mennä rikki. Lisää joukkoon sokeri vähän kerrallaan ja sekoita niin kauan, että sokeri on sulanut. Keitä hiljalleen noin 20–30 minuuttia. Kuori vaahto pois. Jos haluat hilloon lisämakua, pane joukkoon kiehumaan vanilja- tai kanelitanko. Täytä puhdistetut ja kuumennetut tölkit ääriään myöten ja sulje heti.
 

Pihlajanmarjahyytelö
gluteeniton, maidoton, munaton

1 kg pihlajanmarjoja
tilkka vettä
2,5 dl hillosokeria
noin 1 dl sokeria maun mukaan

Puhdista ja huuhtele marjat hyvin. Keitä marjoja pienessä vesimäärässä kannen alla kunnes ne pehmenevät. Siivilöi mehu. Sokerien määrät on laskettu 1/2 litran mehumäärälle. Keitä mehua 10 minuuttia sokerien kanssa, kuori vaahto pois. Täytä puhdistetut ja kuumennetut pikkupurkit ääriään myöten kiehuvankuumalla seoksella ja sulje kannet heti.

Vinkki: pihlajanmarjanhyytelön makua voi terästää lisäämällä tilkan konjakkia purkin pohjalle
ennen hyytelön kaatamista (1 tl konjakkia noin 1 1/2 dl hyytelöä).