Ruokaohjeita juolukasta

Jälkiruuat

Juolukka-tuorejuustomaljat (4 annosta)

2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl vanilliinisokeria
5 dl juolukoita
2 dl murskattuja täysjyväkeksejä

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto, sokeri ja osa juolukoista.
Kaada puolet tuorejuustoseoksesta tarjoiluastioihin. Ripottele seuraavaksi täysjyväkeksimurska ja päälle loput tuorejuustoseoksesta. Ripottele pinnalle loput marjoista. Tarjoile heti tai säilytä viileässä tarjoilua varten.

 

Juolukkakiisseli 
gluteeniton, munaton

1 l vettä
3 dl juolukoita tai 2 1/2 dl mustikoita
1/2 dl sokeria
4 rkl perunajauhoa
1 1/2 dl kylmää vettä
1 dl vispautuvaa kevytkermaa

Keitä juolukat vedessä ja mausta liemi sokerilla. Jos mukana on omenaa, soseuta se.
Kaada jauho-vesiseos sekaan ohuena nauhana, tasaisesti sekoittaen.
Kaada kiisseli tarjoiluvadille. Koristele jäähtyneenä kermavaahdolla.

Mukaillen keittokirjasta Kolmonen: Karjalan ja Petsamon pitäjäruoat. Patakolmonen Ky, 1987


Leivonnaiset

Juolukkapiirakat 
maidoton, munaton

2 dl vettä
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Täyte:
1/2 l juolukoita
1 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja

Juolukat ovat meheviä, joten piirastaikina jaetaan 3–4 osaan, joista jokainen kaulitaan pyöreäksi ja sen verran paksuksi levyksi, ettei mehu vuoda läpi. Täytteeseen sekoitetaan sokeri ja perunajauho sekä juolukat, jotka jäävät kokonaisiksi tai rikkoutuvat hieman. Täyte levitetään pyöreälle pohjalle ja reunat käännetään reilusti päälle, niin ettei jää valumakohtia. Paistetaan 225 asteessa noin 15–20 minuuttia. Tarjotessa voi vielä sirotella hieman sokeria päälle.

Sallinen-Gimpl: Karjalainen keittokirja. Tammi, 2000