Gran

Pincea abies

kuusi.jpg

Kännetecken:
Granen är ett koniskt format barrträd som är grönt året runt. Dess höjd är mellan 20 och 30 meter. Barren är enskilda, kantiga och har en vass spets.

Växtplatser:

Granen trivs på tämligen fuktiga växtplatser. Den är allmän nästan i hela Finland, men den växer emellertid inte längst norrut i Lappland vid Enontekis. Gran planteras också.

Skördeperiod:
Unga böjliga ljusgröna årsskott kan plockas för hand från våren till högsommaren innan årsskotten hårdnar till barr. Granris kan samlas för hand året runt. Man behöver markägarens lov för att samla årsskott och ris.

Användning:
De unga årsskotten är växtdelar som används i matlagning. Man kan känna en nyans av söt barrkåda i dem, men smaken är mild. De färska årsskotten lämpar sig som krydda i sallader och på brödet, i soppor, stuvningar och lådor samt i sylter, sirap och sötsaker. Årsskotten lämpar sig också som uppiggande dekoration i maträtter. Förutom årsskotten kan man använda äldre barr till te och då man gör mjöd. Det är bra att uppmärksamma att gran kan orsaka allergiska symptom.

kuusenkerkka.jpg