Örtrecept

Nässelpaj

2 lökar
1 msk smör eller olja
2 vitlöksklyftor
1 ½ dl förvällda nässlor
¼ tsk salt
¼ tsk vitpeppar
150 g fetaost
3 dl mjölk
4 ägg

Finfördela löken och vitlöksklyftorna. Bräsera en stund i smör eller olja. Tillsätt de övriga ingredienserna, fetaosten som söndersmulad. Häll blandningen i en smord ugnsform och grädda i 175 grader ca 1 h. Kontrollera att blandningen har stelnat. Servera tillsammans med grön sallad.
 

Maskrospesto

3 dl unga maskrosblad
2 msk riven parmesanost
2 msk pinjefrön
1 liten vitlöksklyfta
½ dl rypsolja
salt och krossad svartpeppar

Maskrosbladen plockas före blomningen. Stjälkarna på tjocka rotändor används inte och man kan också dra bort stjälkarna från mindre blad. Finfördela maskrosbladen, pinjefröna, de skalade vitlöksklyftorna, den rivna osten och en del av oljan i mixer. Tillsätt olja tills såsen blir jämn. Krydda med salt och peppar efter behag.

Tips! Du kan breda ut peston på brödsskivor. Skär brödbitarna antingen i sidled eller tvärsöver så de blir ungefär 1,5 cm breda bitar. Placera brödbitarna på en bakplåt så att den bestrukna delen kommer uppåt och rosta dem i 225 grader i ugn 5–8 minuter. Servera till svampsoppa.


Daggkåps-grönsaksbullar

3 dl riven morot och rova
1 dl finfördelade daggkåpsblad
2 dl mosade kokta potatisar
1 dl kokt ris
1 dl riven ost
1 ägg
1 dl skorpmjöl
½ dl olivolja
oregano, rosmarin, örtsalt

Kombinera alla ingredienser och blanda till en jämn smet. Forma till bullar och grädda i 225 grader ca 30 minuter.
 

Mjölkört-morotssoppa

½ dl olja
200 g rivna morötter
1 lök
200 g mjölkörter
2 msk vetemjöl
4 dl vatten
8 dl mjölk
1 tsk socker
1 msk örtsalt

Låt olja, rivna morötter och lök dra i en kastrull. Tillsätt de finfördelade mjölkörterna och låt dra. Tillsätt vetemjöl och också vatten, lite i taget. Rör om och låt dra i cirka 15 minuter. Tillsätt mjölk och salt. Låt dra tills soppan är färdigkokt.