Tiedotteet

Millaisen kuusen valitset – villin, viljellyn, luomun?

Koristaako kotiasi tänä jouluna luomukuusi?

Suurin osa kotimaisista joulukuusista on kasvatettuja kuusia. Luomujoulukuusien tuotanto on vielä vähäistä, mutta selvässä kasvussa. Niitä tuotetaan sekä viljelmillä että luomukeruualueilla. Kuusenhakuretken suosio perheen yhteisenä elämyksenä on kasvanut poikkeusvuonna.

Kotejamme koristaa jouluisin useimmiten aidot joulukuuset. Mieleisen kuusen voi hankkia monin eri tavoin, joko ostamalla se kuusikauppiaalta tai hakemalla omasta metsästä. Kuusen tai koristehavujen hakeminen metsästä ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, eli niihin on aina pyydettävä maanomistajan lupa.

Tänä vuonna kotimaisia joulukuusia tuotetaan 1,4 miljoonaa. Niistä vajaa miljoona kasvatetaan, ja 250 000–300 000 haetaan omasta metsästä. Lisäksi kuusia tuodaan noin 150 000 vuosittain. Suomen metsissä torjunta-aineita käytetään vain vähän, mutta kasvatuskuusista on aina hyvä todentaa alkuperämaa ja kasvatusolosuhteet.

Luomujoulukuusten osuus on vain murto-osa, muutama tuhat kuusta. Tämä johtuu siitä, että luomujoulukuusitiloja on maassamme aika vähän.

- Hienoa, että luomusertifioituja joulukuusia on tarjolla, sillä kuluttajat haluavat niitä, muistuttaa joulupuuseuran puheenjohtaja Juha Ruuska.”

Luomun arvostus kuluttajien keskuudessa kasvaa koko ajan. Useille luomuluonnontuotteille on kysyntää ja luomukeruualueita onkin sertifioitu jo jokaisen Ely-keskuksen alueella.

- Luomujoulukuusien saatavuus tulee paranemaan tulevaisuudessa, kun luomukeruualueiden määrä kasvaa Luomua metsäluonnosta -tiedotushankkeen myötä, kertoo Anne Annala Suomen metsäkeskuksesta.

Luomujoulukuuset ovat aina jäljitettävissä

101221Anttosenluomukuusia_s.jpg

Vuodesta 1997 Vihdissä luomujoulukuusia kasvattanut Pekka Anttonen Kaitilan Kuusesta kertoo, että heillä kasvatetaan pääosin suomalaista alkuperää olevia kuusia. Luomusertifiointi osoitetaan kuusiin kiinnitettävällä merkkauslipukkeella, josta löytyy viljelijän ja viljelmän tiedot.

- Kuusenhakijat haluavat itse nähdä missä ja miten kuuset ovat kasvaneet ja hoidettu.  Kuusenhakumatkat tilalta ovat vuosi vuodelta tulleet suositummaksi.  Se jää mieleen, että itse saa valita oman kuusen ja kaataa sen, kuvailee Anttonen.

Forestal Oy:n metsät liitettiin luomukeruualueisiin vuonna 2019. Tilalla kasvatetaan luomujoulukuusia noin 20 hehtaarin alalla. Joulukuuset menevät myyntiin kauppaketjuille, torimyyjille ja lähialueen rautakauppoihin, ja osa niistä myydään suoraan tilalta.

- Luomu on suomalaisten kuluttajien keskuudessa tunnettu merkki, tähdentää Kåre Pihlström Forestal Oy:sta Raaseporista.

Luomujoulukuusia saa myös luonnonvaraisesti kasvaneina sertifioiduilta luomukeruualueilta.

- Useat asiakkaistamme haluavat hakea itse oman kuusensa ja myös kaataa sen.
Tämä on monen perheen yhteinen jouluperinne, kertoo Jaana Elo Kamparsin Luomutilalta Karunasta.

101221Jaana_Elo.jpg

Kuusenhakureissulle haluava voi pohjoisessa Suomessa ostaa kuusiluvan Metsähallitukselta. Viiden euron hintainen lupa oikeuttaa hakemaan enintään kolme metriä pitkän joulukuusen Metsähallituksen metsätalouskäytössä olevasta monikäyttömetsästä.

-  Joulukuusiluvan voi hankkia Eräluvat-verkkokaupasta, ja oikean alueen voi varmistaa Retkikartasta osoitteessa www.retkikartta.fi valitsemalla karttatason ”metsätalouden monikäyttömetsät”, opastavat Aino Ilkka ja Merja Väisänen Metsähallituksesta.

Oma kuusi geokätkeilemällä?

Metsänhoitoyhdistysten joulukuusigeokätköilyssä kuusi löytyy koordinaattien osoittamasta paikasta. Ensimmäisenä ehtinyt saa pitää kuusen löytöpalkkiona. Kuusikätköjä voi etsiä Google Mapsin tai Kansalaisen karttapaikan avulla.

Tarkista oman alueesi metsähoitoyhdistyksen sivulta, onko se mukana kuusikätköilyssä. Esimerkiksi Etelä-Savon metsänhoitoyhdistys toteuttaa kuusikätköilyn lauantaiaamuna 12.12.2020, jolloin koordinaatit voi tarkistaa yhdistyksen sivuilta.

Katso suomalaisen joulukukuusen tarina

Lisätietoja:

Anne Annala, projektipäällikkö anne.annala@metsakeskus.fi, p. 050 517 4077

Juha Ruuska, Joulupuuseuran pj, puheenjohtaja@joulupuuseura.fi, p. 040 529 6500 

Pekka Anttonen, pekka.anttonen@elisanet.fi, p. 050 5501650, www.kaitilankuusi.fi

Kåre Pihlström, kare.pihlstrom@forestal.fi, p. 044 5116306, https://www.forestal.fi/

Jaana Elo, elojaana67@gmail.com, p. 044 222 0879

Aino Ilkka, aino.ilkka@metsa.fi, p. 040 529 8732

Merja Väisänen, merja.vaisanen@metsa.fi, p. 040 029 5490

Kuusikätköily: https://www.mhy.fi/etela-savo/tapahtuma/joulukuusikatkoilya-metsanhoitoyhdistys-etela-savossa

Kuusenmyyntipaikkoja: https://joulupuuseura.fi/jasenten-kuusenmyyntipaikkoja/

Metsähallituksen kuusilupa: https://www.metsa.fi/maat-ja-vedet/luvat/muut-luvat/joulukuusilupa/

 

Lataa kuva lehdistön käyttöön.

Kuvaa saa käyttää vain tämän tiedotteen julkaisemisen yhteydessä ja kuvaajan nimi, Heini Katajisto, tulee mainita.

Anttosen luomukuusia

Pekka Anttonen

 

 

Median edustaja!

Haluatko jatkossa tiedotteemme suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tiedotteemme tästä

Uutta: maksuttomia kuvia median käyttöön

Takaisin