Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Luonnossa kasvaa satoja syötäväksi kelpaavia sienilajeja. Syötävien sienien vuosittaiseksi kokonaissadoksi arvioidaan n. 1000 milj. kg eli keskimäärin 50 kg/ha.
Syksyisin ruokapöytään kuuluvat varsinkin tatit, kantarelli, rouskut, suppilovahvero, vaaleaorakas ja lampaankääpä. Ruokasieniksi soveltuvia ovat myös mm. kehnäsieni, mustatorvisieni, mustavahakas ja haperot.
Sienten kauppaantulomääriä tutkitaan MARSI-tutkimuksessa vuosittain. Kartoitus ei sisällä torikauppaa, eikä poimijoiden suoramyyntiä kuluttajille, ravintoloille ja ammattikeittiöille.
Lähde:
Ruokavirasto, Luonnonmarjojen ja -sienten kauppaantulomäärät, MARSI-raportit 2013-2024, https://www.ruokavirasto.fi/tuet/elintarvikkeet/metsamarjojen-ja--sienten-varastointituki/marsi-raportit/
Kirjallisuutta luonnonsienistä:
von Bonsdorff, T. & Kosonen, L. 2020. Ruokasienet Suomen luonnossa. Otava.
Härkänen, M., Järvinen, I., Huhtinen, S. & Hänninen, T. 2003. Suomen kauppasienet. Edita.
Piippo, S. & Salo, P. 2020. Terveyttä sienistä. Minerva.
Salo, P., Niemelä, T. & Salo, U. 2009. Suomen sieniopas. Kasvimuseo. WSOY.