Marjanpoiminnan laatuohjeet

 

1. Poiminta

  • Käytä marjojen poiminnassa elintarvikekäyttöön soveltuvia välineitä: sankoja, poimureita ja kuljetuslaatikoita.
  • Tarkasta, että välineet ovat ehjiä, puhtaita ja kuivia. Välineistä ei saa tarttua hajua tai makua marjoihin. Välineistä ei myöskään saa irrota pinnoitetta tai muita osia marjojen joukkoon.
  • Varastoinnin ja marjanpoiminnan jälkeen pese välineet käsin. Muista pestä myös poimurit ja sankojen kannet. Myös konepesu on mahdollinen lukuun ottamatta poimureita ja välineitä, joissa on metalli- puu- tai kangasosia. Ne pestään aina käsin, sillä ne eivät kestä konepesua.

 

 

 

 

 

 


Puhdista välineet

Huuhdo välineet pesun jälkeen juoksevalla kuumalla vedellä ja valuta ne kuivaksi. Kankaisen pyyheliinan käytön sijaan on parempi valuttaa astiat kuiviksi tai käyttää puhdasta kertakäyttöistä liinaa. Vältä koskettelemasta astioiden sisäpintaa. Kuivaustelineitä tai astioita ei lasketa lattialle. Märkiä astioita ei myöskään pinota. Varmista, että astiat ovat kauttaaltaan puhtaat ja kuivat (muista katsoa myös pohjat).

 

 

 

 

 

 

Sulje astiat, niin ne pysyvät puhtaina metsään mennessä. Varaa mukaasi myös desinfioivia käsipyyhkeitä käsien puhdistamista varten.

 

 

 

 

 

 


Muovikassit ja pussit eivät ole sopivia poiminta- tai kuljetusastioita, sillä pehmeäkuoriset marjat murskaantuvat niissä helposti. Rikkinäiset astiat ja astiat, joita käytetään muuhun kuin elintarvikekäyttöön eivät sovi poiminta-astioiksi. Puutarhakäsineet eivät ole riittävän puhtaat marjojen poimintaan.

Pese kädet

 

 

 

 

 

 

Pese kädet hyvin ennen marjametsään lähtöä ja ennen työn aloittamista. Käytä lämmintä vettä ja saippuaa, huuhtele hyvin kuivaa puhtaaseen liinaan. Muista pestä myös kynnenaluset, sormivälit ja kämmenselkä. Poista käsistä sormukset, korut ja kellot ja pidä kynnet lyhyinä.

marjap22.jpgmarjap05.jpgmarjap23.jpg

On tauon aika, kun käyt wc:ssä, tupakoimassa, yskit, aivastat tai niistät nenän. Pese aina kädet näiden toimien ja muidenkin taukojen jälkeen.

 

 

 

 

 

 

 

Puhdista kädet desinfioivalla liinalla, jos muuta pesumahdollisuutta ei ole.

 

 

 

 

 

 

Käsissä ei saa olla käsivoidetta tai hyttyskarkotetta.

 

 

 

 

 

 

Hoida haavat hyvin. Jos käsissä on haavoja tai laastareita, käytä suojakäsineitä.
Suojakäsineet täytyy vaihtaa usein.

  • Nenää, hiuksia tai ihoa ei rapsutella työn aikana.
  • Vältä marjojen turhaa koskettelua.
  • Älä mene sairaana marjametsään.
Käytä suojaavaa vaatetusta
  • Käytä pitkähihaisia puseroita ja pitkälahkeisia housuja sekä päähinettä tai huppua, niin pysyt paremmin suojassa hyönteisten iskuilta. Jos käytät hyönteiskarkotetta, varo, ettei sitä joudu käsiin, poimintavälineisiin tai marjoihin.
Valitse puhdas poimintapaikka

marjap10.jpgmarjap09.jpg


Marjoja ei saa poimia tien reunasta, teollisuus- tai asuntoalueelta tai viljelysten läheltä. Ennen kuin ryhdyt poimimaan marjoja ota 50 askelmaa (25 m) pienemmästä hiekkatiestä ja 100 askelmaa (50 m) vilkkaasti liikennöidystä autotiestä tai pihapiiristä metsään päin. Poiminta-alue ei saa olla myöskään pihojen näköetäisyydellä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pidä poiminta-alue puhtaana ja viihtyisänä: mitä veit mennessäsi tuo se myös pois tullessasi.

Poimi kypsät marjat talteen ja tarkasta marjasaaliin puhtaus

Tunnista keräämäsi marjat ja opettele erottamaan ne samannäköisistä eri marjoista, esimerkiksi

  • puolukkaa muistuttavia marjoja ovat sianpuolukka ja ruohokanukka (ei-syötäviä)
  • mustikkaa muistuttavat variksenmarja, juolukka ja sudenmarja (sudenmarja myrkyllinen)
  • mesimarjaa muistuttaa lillukka.

Poimi marjat kypsinä. Kypsät marjat irtoavat helpommin, kestävät paremmin poimimista ja maistuvat maukkaimmilta.

marjap13.jpgmarjap12.jpg

Poimi vain yhtä marjalaatua kerrallaan.

 

 

 

 

 

 

Kehitä rauhallinen poimintatyyli, jolla marjasaalis kertyy nopeasti, mutta lehtiroskaa vähän ja marjat eivät rikkoudu. Poista roskat saman tien. Poimi poutasäällä. Märkiin marjoihin tarttuu paljon roskaa ja märät marjat pilaantuvat helpommin. Odota, että varvikko ehtii kuivua sateen jälkeen.

marjap15.jpgmarjap16.jpg

Marjojen joukkoon ei saa rouhia hiekkaa, pieniä kiviä, oksanpaloja, eläinten ulosteita tai sienten paloja. Haravapoimurilla poimittaessa on noudatettava erityistä huolellisuutta.

  • Pidä sanko paikoillaan suojattuna ja kerää siihen poimurilla lähellä olevat marjat. Mitä vähemmän juoksutat sankoa mukanasi, sen eheämpänä marjat säilyvät.
  • Vältä marjojen turhaa kaatelemista astiasta toiseen, sillä marjat murskaantuvat helposti.
  • Käsittele marjoja niin, että ne säilyvät mahdollisimman ehjinä ja puhtaina. Marjat eivät kestä esimerkiksi painelemista.

 

2. Varmista kuljetustilan puhtaus ja kuljeta marjat viipymättä ostopaikalle

 

 

 

 

 

 

  • Poimintatuotteita saa kuljettaa ainoastaan katetussa kuljetustilassa. Esimerkiksi perävaunujen on oltava kuomullisia.
  • Kuljetustilan pintojen kunto ja puhtaus tarkastetaan ennen kuljetusta.
  • Varmistetaan poimintatuotteiden riittävä suojaus kuljetuksen aikana

Kuljeta marjat viivyttelemättä ostopaikalle poimintasangoissaan. Peitä sangot puhtaalla kannella kuljetuksen ajaksi. Marjoja ei saa säilyttää pitkään suljetussa astiassa, sillä ne säilyvät huonosti ilmattomassa tilassa. Huolehdi, että auton kuljetustila on puhdas ja hajuton.

 

 

 

 

 

 

 

Kuljetustilassa ei saa säilyttää öljy- tai bensakanisteria, moottorisahaa tai muuta tavaraa, joista marjoihin tarttuu vieraita hajuja tai makuja.

  • Marjojen kuljetustilassa ei saa kuljettaa voimakastuoksuisia elintarvikkeita.
  • Marjojen kuljetustilassa ei saa kuljettaa lemmikkieläimiä.
  • Kuljetukseen sopivat hyvin elintarvikekäyttöön tarkoitetut kannelliset kuljetuslaatikot.
  • Tue kuljetusastioita tarvittaessa niiden kaatumisen estämiseksi.
  • Kun käytät kuljetuksessa rauhallista ajotyyliä marjat pysyvät ehjinä eivätkä kuljetusastiat kaadu. 

3. Säilytä marjat viileässä ilmavassa tilassa yön yli

  • Toimita marjat myyntiin mahdollisimman nopeasti poiminnan jälkeen.
  • Säilytä marjat puhtaassa kylmävarastossa (kellari tai jääkaappi) +4 – +6 asteen lämpötilassa, jos joudut säilyttämään marjoja esimerkiksi pitkien matkojen vuoksi seuraavaan päivään.
  • Käytä säilytyksessä puhtaita, ehjiä ja elintarvikekäyttöön sopivia säilytysastioita, kuten muovisankoja. - Älä kuitenkaan sulje sankojen kansia pitkäksi aikaa tiiviisti vaan säilytä marjat ilmavasti. Parhaita säilytysastioita ovat matalat laatikot tai korit, joissa marjat eivät ole paksuna kerroksena.
  • Suojaa marjat kosteudelta, likaantumiselta ja mekaanisilta vaurioilta.
  • Älä jäädytä myytäviä marjoja, sillä kotitalouspakastimessa jäädytettyjä marjoja ei saa myydä.

Säilytä ilmavasti +4 – +6 ˚C, yön yli

Huolehdi, että marjojen kanssa samassa tilassa ei ole tavaroita tai tuotteita,
jotka antavat marjoille vieraita hajuja tai makuja.

4. Marjojen toimittaminen puhdistettuina

marjap20.jpg

marjap21.jpg


Muista noudattaa Pese kädet -kohdan ohjetta, jos puhdistat marjat tuoremyyntiä varten. Kiinnitä hiukset ja peitä ne suojaavalla päähineellä. Käytä puhtaita vaatteita.

  • Tarkasta, että työvälineet ja säilytysastiat ovat puhtaita, elintarvikekäyttöön sopivia ja ehjiä.
  • Varmista, ettei työympäristössä ole haittatekijöitä (eläimiä, hyönteisiä, pölyä, likaa)

5. Myynti

  • Kun myyt marjoja ensiostajalle, suurtaloudelle tai vähittäiskauppiaalle, ostaja kysyy nimesi, osoitteesi ja marjojen poimintakunnan nimen.

POIMIJAN NIMI:
_____________________________________________

OSOITE:
_____________________________________________

POIMINTAKUNTA:
_____________________________________________


Lainsäädännön mukaan nämä tiedot tarvitaan marjojen alkuperän ja jäljitettävyyden osoittamiseksi. Ostaja voi luovuttaa antamasi tiedot ainoastaan elintarvikeviranomaiselle valvonnan yhteydessä. Jos myyt marjoja suoraan kuluttajalle, anna vastaavat tiedot asiakkaalle, jos hän niitä kysyy.

6. Laatuluokitus


Tutustu marjojen laatuluokitukseen
 
Maksutonta "Luonnonmarjojen laatuluokitus ja lajitteluohjeet" -esitettä voi tilata Arktiset Aromit ry:n Esitteet -sivulta postitus- ja käsittelykuluja vastaan.