Tiedotteet

Juhannuksen seitsemän luonnonkasvia

poimulehti05_17.jpg

Usein juhannuksena on tehty mitä kummallisempia taikoja hyvän sadon takaamiseksi tai sulhon hankkimiseksi. Perinteisessä juhannustaiassa kerätään seitsemän kukkaa seitsemältä niityltä ja kimppu laitetaan tyynyn alle, jotta juhannusyönä näkisi sulhasensa unessa.

Mitä jos keräisimme seitsemän luonnonkasvia, mutta emme laittaisi niitä tyynyn alle vaan nauttisimme kesän taioista monin eri tavoin? Luonnonkasvien keräämisessä ensi arvoisen tärkeää on tunnistaminen. Kun tunnistamisen opettelee perusteellisesti ja säilöö luonnonkasvit pakastamalla tai kuivaamalla, saa iloa ympärivuotisesti. Kukkakimppu tyynyn alla saattaa pahimmillaan tuottaa pettymyksen sulhoa tavoittelevalle ja allergiselle tukkoisen olon.

Niityiltä löytyy useita hyviä salaattina käytettäviä luonnonkasveja. Poimulehti, vuohenputki, maitohorsman ja voikukan lehdet ovat niistä käytetyimpiä. Pienenä supullaan olevia lehtiä käytetään usein miedonmakunsa ja rouskuvan purutuntuman vuoksi. Tällaisia kasveja ovat poimulehti ja vuohenputki. Poimulehden nuoria lehtiä voi lisätä salaattiin ja norjalaiset ovat käyttäneet myös kasvia pinaatin tavoin. Renesanssin aikana poimulehden vaikutusten sanottiin olevan nuorentavan ja kaunistavan. Poimulehti onkin hyvä valinta yrttikylpyihin. Kylvyn jälkeen seuraa hyvä olo ja ehkäpä sitä tuntee virkistäytyneenä itsensä nuoremmaksi ja kauniimmaksi. Porkkananmakuisen vuohenputken tunnistaa kolmiomaisesta varresta ja kolmisormisesta lehdestä. Varovaisuutta täytyy olla tunnistamisessa, sillä vuohenputken näköislajeiksi mainitaan myrkylliset hukanputki, myrkkykatko ja myrkkykeiso.

Poimulehti-vuohenputkisalaatti

2 dl nuoria poimulehden lehtiä silputtuina

2 dl nuoria vuohenputken lehtiä silputtuina

Horsmanlehtiä silputtuina

2 rkl hakattuja pähkinöitä

Halutessasi lisää tomaattia, kurkkua, sipulia ym. makusi mukaan.

Kastike:

1 dl kermaviiliä

3 rkl sitruunamehua

1 tl sinappia

Ripaus suolaa ja pippuria

Voikukan lehden ollessa ehytlaitainen ja mielellään nuori, maistuu se oivallisesti salaateissa. Maku voikukassa on karvas, mutta maku voidaan kesyttää poistamalla lehden keskellä oleva karvas lehtiruoti. Maitohorsma on monipuolinen kasvi, sen lehdet sopivat nuorina salaatteihin tai lehdistä voidaan tehdä teetä. Mikäli maitohorsma on ennättänyt kukkimaan, voidaan ihanan pinkit kukat hyödyntää juhannusjuomassa. Lisäämällä hiukan sitruunamehua kukkien ja veden sekaan, saadaan aikaan soman pinkin punaista juomaa.

Juhannussaunaan voidaan kerätä muutamia yrttejä jalkakylpyihin. Mikäli haluat hemmotella itseäsi kokoa jalkakylpy mesiangervon lehdistä ja nokkosesta. Viimeistele jalkakylpy valkoapilan kukilla. Anna luonnonkasvien hautua hetki n. 60 asteisessa vedessä ja sekoita itsellesi sopivan lämmin vesi jalkakylpyvatiin. Nautiskele jalkakylvystä noin 15 minuuttia ja kuivaa jalat.

Luonnonkasveja voi niputtaa ja ilmakuivata viileässä, suoralta auringon valolta suojattuna tai luonnonkasvit voidaan pakastaa. Talvella voit nautiskella kesänmakuja teenä tai vaikkapa jalkakylvyissä.

Takaisin