Tiedotteet

Luonnontuotteiden pakkausmerkinnöissä myös kuva voi johtaa harhaan

Pakkausmerkinnat pienin.jpg

Arktiset Aromit ry järjesti yhteistyössä Ruokaviraston kanssa webinaarin, jossa käsiteltiin monipuolisesti luonnontuotteisiin liittyviä pakkausmerkintöjä sekä ravitsemus- ja terveysväitteitä. Pakkausmerkintöjen tarkoitus on varmistaa tuotteen turvallisuus käyttäjälle riittävillä ja luotettavilla tiedoilla. Myös pakkauksessa käytettävä kuva voi tarjota tietoa eikä sekään saa johtaa harhaan.

Webinaarissa käsiteltiin luonnontuotteita sisältävien elintarvikkeiden, mukaan lukien ravintolisien pakkausmerkintävaatimuksia sekä ravitsemus- ja terveysväitteiden käyttöä konkreettisten esimerkkien avulla. Asiantuntijoina kuultiin Ruokaviraston ylitarkastajia Tuulikki Lehtoa, Marjo Misikangasta ja Anna Mizrahia.

Markkinoilla liikkuu tuotteita, joissa on virheellisiä pakkausmerkintöjä, etenkin verkkokauppojen kautta tilattavissa tuontituotteissa. Näistä ei tule ottaa mallia, vaan kunkin tuotteen kohdalla on sen valmistajan tai markkinoijan varmistettava pakkausmerkintöjen oikeellisuus.

-          Myös tuotteen nimen on oltava tuotetta kuvaava. Esimerkiksi ”metsämarjasmoothie” johtaa harhaan, mikäli tuotteessa on käytetty pääasiassa viljeltyjä marjoja, kuvailee Tuulikki Lehto.

Elintarvikkeen pakkausmerkinnöissä, mainonnassa tai muussa esillepanossa on mahdollista käyttää hyväksyttyjä sekä odotuslistalla päätöstä odottavia terveysväitteitä, joista Euroopan komissio ylläpitää rekisteriä.

-          Väitteitä käytettäessä on huomioitava, että ne edellyttävät myös tiettyjä lisämerkintöjä pakkaukseen, korostaa Marjo Misikangas.

Luonnonkasveissa on useita sellaisia, joilla on käyttöhistoriaa ainoastaan ravintolisissä, eikä niiden käyttö ole sallittu muissa elintarvikkeissa.

-          Tavanomainen elintarvike ei muutu ravintolisäksi sillä, että siihen lisätään jotain ravintolisäkäytössä sallittua kasvia, vaan tuotteen täytyy täyttää myös muut ravintolisän vaatimukset, muistutti Anna Mizrahi.

Kuvien käytöstä harhaanjohtavassa viestinnässä nostettiin esiin metsämustikka, jota markkinoidaan virheellisesti monen muun marjan kuvilla ja päinvastoin. Arktiset Aromit ry on kiinnittänyt tähän huomiota ja järjestänyt vuoden loppuun kestävän MUSTIKKA-valokuvakilpailun laadukkaiden metsämustikkakuvien saamiseksi käyttöön.

Webinaarin materiaalit ja tallenteet löytyvät Arktiset Aromit ry:n Luonnosta kestävästi ja vastuullisesti II -hankkeen sivuilta. Materiaaleissa on mukana runsaasti hyödyllisiä linkkejä lisätiedon lähteisiin, kuten Ruokaviraston merkintäohjeisiin, verkkokursseihin, väitteiden pikaoppaaseen ja ravitsemus- ja terveysväitteisiin.

Sivuilta löytyy myös aineistot webinaarisarjan aloittaneesta Luonnontuotteiden kaupallinen elintarvikekäyttö ja sitä koskeva lainsäädäntö -webinaarista, jossa käsiteltiin muun muassa uuselintarvikeasioita. Lainsäädännön tunteminen on alan yritysten lisäksi tärkeää myös kuntien elintarvikevalvojille, yritysneuvojille ja alan opettajille ja kouluttajille.

Lisätietoja:

Birgitta Partanen, birgitta.partanen@arktisetaromit.fi, p. 040 580 1186

Kuvia medialle tiedotteen yhteydessä käytettäväksi kuvapankistamme.

Luonnosta kestävästi ja vastuullisesti II -hanketta osarahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Takaisin