Pakkausmerkinnät sekä ravitsemus- ja terveysväitteet luonnontuotteissa -webinaari 9.6.2022

Luonnontuotteet ovat nyt suosituimpia kuin koskaan. Kotitarvekäytön lisäksi on vauhdikkaasti lisääntynyt myös kaupallinen toiminta, jossa on huomioitava lainsäädännön vaatimukset ja rajoitukset. Arktiset Aromit ry:n ja Ruokaviraston webinaarissa 9.6.2022 selvitetään, mitä on huomioitava, kun luonnontuotteita markkinoidaan. Webinaari on maksuton ja avoin kaikille luonnontuote- ja elintarvikealan toimijoille.

Webinaarissa käsitellään luonnontuotteita sisältävien elintarvikkeiden, mukaan lukien ravintolisien pakkausmerkintävaatimuksia sekä ravitsemus- ja terveysväitteiden käyttöä konkreettisten esimerkkien avulla. Mitä tuotteesta saa ja mitä pitää kertoa?

Elintarvikkeen pakkausmerkinnöissä, mainonnassa tai muussa esillepanossa voi käyttää hyväksyttyjä terveysväitteitä. Euroopan komissio ylläpitää rekisteriä hyväksytyistä ja ei-hyväksytyistä väitteistä. Lisäksi tietyt väitteet odottavat komission lopullista päätöstä, jonka vuoksi myös niitä on vielä toistaiseksi mahdollista käyttää elintarvikkeiden markkinoinnissa.

Etenkin ravintolisien pakkausmerkinnöissä on oltava erityisen tarkkana. Verkkokauppojen kautta tilattavissa tuontituotteissa on ollut usein kiellettyjä väitteitä tai muita virheellisiä pakkausmerkintöjä. Niistä ei siis pidä ottaa mallia, vaan jokaisen tuotteen kohdalla on varmistettava, että pakkausmerkinnät ovat oikein. Kuluttajan turvallisuuden takaavat pakkausmerkinnät ovat osa kestävää ja vastuullista tuotantoketjua.

Tulli valvoo vuosittain noin sadan Suomeen tuodun ravintolisän määräystenmukaisuutta. Tullin valvonnassa ravintolisiä hylätään eniten juuri virheellisten merkintöjen vuoksi. Vuonna 2021 Tulli tutki yhteensä 116 Suomeen tuotua ravintolisää, ja niistä määräysten vastaisiksi todettujen osuus oli 76 %. Kevään 2022 tehovalvonnassa tutkituista tuotteista jopa 79 % todettiin määräysten vastaisiksi.

Aika 9.6.2022 klo 12-15

Ohjelma ja tilaisuuden materiaalit

Tallenne 1 klo 13.50 asti

Tallenne 2 klo 14 - 14.50

12.00       Tilaisuuden avaus

                 Birgitta Partanen, Arktiset Aromit ry

12.05      Luonnontuotteiden pakkausmerkinnät

                 Tuulikki Lehto, ylitarkastaja, Ruokavirasto

13.00       Ravitsemus- ja terveysväitteet

                 Marjo Misikangas, ylitarkastaja, Ruokavirasto

13.50       Tauko

14.00       Ravintolisissä huomioitavaa

                 Anna Mizrahi, ylitarkastaja, Ruokavirasto

                 Keskustelua ja yhteenveto 

Webinaari on osa Luonnosta kestävästi ja vastuullisesti II -hankkeen webinaarisarjaa, joka käynnistyi tammikuussa Luonnonkasvien kaupallinen elintarvikekäyttö ja sitä koskeva lainsäädäntö -webinaarilla.