Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Luonnontuotteet ovat nyt suosituimpia kuin koskaan. Kotitarvekäytön lisäksi on vauhdikkaasti lisääntynyt myös kaupallinen toiminta, jossa on huomioitava lainsäädännön vaatimukset ja rajoitukset. Arktiset Aromit ry:n ja Ruokaviraston webinaarissa 9.6.2022 selvitetään, mitä on huomioitava, kun luonnontuotteita markkinoidaan. Webinaari on maksuton ja avoin kaikille luonnontuote- ja elintarvikealan toimijoille.
Webinaarissa käsitellään luonnontuotteita sisältävien elintarvikkeiden, mukaan lukien ravintolisien pakkausmerkintävaatimuksia sekä ravitsemus- ja terveysväitteiden käyttöä konkreettisten esimerkkien avulla. Mitä tuotteesta saa ja mitä pitää kertoa?
Elintarvikkeen pakkausmerkinnöissä, mainonnassa tai muussa esillepanossa voi käyttää hyväksyttyjä terveysväitteitä. Euroopan komissio ylläpitää rekisteriä hyväksytyistä ja ei-hyväksytyistä väitteistä. Lisäksi tietyt väitteet odottavat komission lopullista päätöstä, jonka vuoksi myös niitä on vielä toistaiseksi mahdollista käyttää elintarvikkeiden markkinoinnissa.
Etenkin ravintolisien pakkausmerkinnöissä on oltava erityisen tarkkana. Verkkokauppojen kautta tilattavissa tuontituotteissa on ollut usein kiellettyjä väitteitä tai muita virheellisiä pakkausmerkintöjä. Niistä ei siis pidä ottaa mallia, vaan jokaisen tuotteen kohdalla on varmistettava, että pakkausmerkinnät ovat oikein. Kuluttajan turvallisuuden takaavat pakkausmerkinnät ovat osa kestävää ja vastuullista tuotantoketjua.
Tulli valvoo vuosittain noin sadan Suomeen tuodun ravintolisän määräystenmukaisuutta. Tullin valvonnassa ravintolisiä hylätään eniten juuri virheellisten merkintöjen vuoksi. Vuonna 2021 Tulli tutki yhteensä 116 Suomeen tuotua ravintolisää, ja niistä määräysten vastaisiksi todettujen osuus oli 76 %. Kevään 2022 tehovalvonnassa tutkituista tuotteista jopa 79 % todettiin määräysten vastaisiksi.
Aika 9.6.2022 klo 12-15
Ohjelma ja tilaisuuden materiaalit
Tallenne 1 klo 13.50 asti
Tallenne 2 klo 14 - 14.50
12.00 Tilaisuuden avaus
Birgitta Partanen, Arktiset Aromit ry
12.05 Luonnontuotteiden pakkausmerkinnät
Tuulikki Lehto, ylitarkastaja, Ruokavirasto
13.00 Ravitsemus- ja terveysväitteet
Marjo Misikangas, ylitarkastaja, Ruokavirasto
13.50 Tauko
14.00 Ravintolisissä huomioitavaa
Anna Mizrahi, ylitarkastaja, Ruokavirasto
Keskustelua ja yhteenveto
Webinaari on osa Luonnosta kestävästi ja vastuullisesti II -hankkeen webinaarisarjaa, joka käynnistyi tammikuussa Luonnonkasvien kaupallinen elintarvikekäyttö ja sitä koskeva lainsäädäntö -webinaarilla.