Tiedotteet

Vuoden 2022 luonnontuotteet ovat mustikka, mustatorvisieni ja vuohenputki

pre_mustikka27.jpg

Arktiset Aromit ry on valinnut perinteisesti yhteistyössä Marttaliiton kanssa vuoden luonnontuotteet. Vuoden 2022 luonnonmarjaksi valittiin mustikka, sieneksi mustatorvisieni ja yrtiksi vuohenputki. Valinnoilla nostetaan esiin suomalaisen luonnon tarjoamia antimia ja niiden monipuolisia käyttömahdollisuuksia. Luonnontuotteemme ovat parasta mahdollista ravintoa sekä ympäristön että terveellisyyden näkökulmasta.

Mustikka Vaccinium myrtillus

Mustikka on toiseksi tärkein kaupallinen marjamme puolukan jälkeen. Sen paras poiminta-aika on heinäkuun loppupuolelta syyskuun alkuun. Miedot ja miellyttävän makuiset marjat sopivat moniin tarkoituksiin ja ovat helppokäyttöisiä. Ne ovat hyvin siedettyjä, eikä haittavaikutuksia tunneta.

Mustikka on luontainen E-vitamiinin lähde ja siinä on myös C-vitamiinia. Energiasisältöönsä nähden se on runsaskuituinen. Mustikan maine erityisen terveellisenä marjana perustuu sen suureen polyfenolipitoisuuteen, erityisesti antosyaaneihin. Mustikalla on todettu olevan suotuisia vaikutuksia verenkiertoelimistön terveyteen ja veren rasva-arvoihin. Mustikka ja sen antosyaanit voivat myös estää elimistön matala-asteista tulehdusta, joka on yhteydessä muun muassa lihavuuteen ja diabeteksen syntyyn. Mustikan marjoja ja lehtiä on perinteisesti käytetty rohtona erityisesti erilaisiin mahan ja suoliston ongelmiin.  

Mustatorvisieni Craterellus cornucopioides

Mustatorvisieni esiintyy melko yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa. Sen tunnistaminen on helppoa jo nimen perusteella: se on torven muotoinen, reunaltaan aaltoileva, ja ylä- tai sisäpinnaltaan harmaan- tai ruskeanmusta, ulkopinnaltaan harmaa. Mustatorvisieni kasvaa mieluiten tuoreissa lehdoissa ja kangasmetsissä ja se on paikkauskollinen – jos löydät esiintymän, käy tarkistamassa paikka joka vuosi!

Mustatorvisieni on erinomainen ruokasieni. Se on voimakkaan makuinen, joten sitä voi käyttää ruoissa myös mausteenomaisesti. Ohuen maltonsa ansiosta mustatorvisieni sopii hyvin kuivattavaksi, mikä onkin paras tapa sen säilömiseen. Kuivattu sieni on helppo murentaa mausteeksi monenlaisiin ruokiin.

Muiden sienten tavoin mustatorvisieni on kevyttä ravintoa. Siinä on proteiinia, vähän pääasiassa pehmeää rasvaa sekä kuituja, myös β-glukaania. Kivennäisaineista mustatorvisienessä on erityisesti fosforia, kaliumia, rautaa, magnesiumia, mangaania ja sinkkiä. Siinä on myös fenolisia, antioksidanttisia ja antimikrobisia yhdisteitä. Sen entsyymit voivat auttaa ruoansulatuksessa ja aineenvaihdunnassa.

Vuohenputki Aegopodium podagraria

Vuohenputki on yksi runsassatoisimpia ja monikäyttöisimpiä luonnonkasvejamme. Se viihtyy pihoilla, pientareilla ja joutomailla, yleensä rehevillä paikoilla. Sillä on kuitenkin useampi myrkyllinen näköislaji, joten sen tunnistaminen on tärkeää opetella perusteellisesti ennen keräämistä.

Vuohenputken nuoria, vielä supussa olevia aluslehtiä kerätään alkukeväästä lähtien. Niitettäessä kasvusto uusiutuu ja satoa saadaan pitkään. Lehdet ovat hyvin ravintorikkaita ja ne sisältävät muun muassa runsaasti kuitua, kalsiumia, kaliumia, seleeniä ja C-vitamiinia.

Vuohenputken lehdet ja versot sopivat hyvin esimerkiksi tomaatti- ja juustoruokiin, keittoihin, muhennoksiin, kastikkeisiin, munakkaisiin, ohukaisiin ja leipätaikinaan. Niitä voi silputa salaatteihin ja leivälle. Versoja voi pakastaa tuoreeltaan tai ne voi kuivata ja käyttää viherjauheena.

Lisätietoja: Birgitta Partanen, birgitta.partanen@arktisetaromit.fi, p. 040 580 1186

 

Reseptivinkki:

Mustikkapannari

2 munaa
8 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
5 dl mustikoita
2 rkl sokeria
2 rkl öljyä tai sulatettua margariinia

Vatkaa munien rakenne rikki. Vispilöi muut aineet joukkoon. Lisää lopuksi tuoreet mustikat varovasti joukkoon. Jos käytät pakastemustikoita, sekoita mustikoiden joukkoon 1/2 dl perunajauhoja ennen kuin lisäät ne taikinaan. Kaada taikina leivinpaperilla peitettyyn tai voideltuun uunipannuun ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Voit halutessasi ripotella päälle hieman sokeria uunista ottamisen jälkeen.

Vuoden luonnontuotteet myös kalenterissa!

Tulosta tästä linkistä luonnontuotekalenteri vuodelle 2022 (pdf).

Takaisin