Ruokaohjeita nokkosesta

Pääruuat

Nokkos-kasvispastavuoka
100 hengelle

Kastike:
11,000 l  vettä
1,000 kg  sulatejuustoa
0,006 kg  jauhettua valkopippuria
0,400 kg  vähäsuolaista kasviliemijauhetta
2,200 kg  nokkosta
0,090 kg  suolaa
0,700 kg  puolikarkeita vehnäjauhoja
1,500 l  vettä
1,000 kg  sipulikuutioita
2,000 kg  porkkanakuutioita
2,000 kg  kesäkurpitsakuutioita
2.000 kg  lanttukuutioita
0,800 kg  palsternakkasuikaleita

4,000 kg  makaronia
4,500 l  vettä
1,000 kg  juustoraastetta

  1. Laita pataan vesi ja sulatejuusto. Kuumenna. Mausta ja lisää nokkonen.
  2. Saosta kastike vehnäjauho-vesiseoksella.
  3. Lisää esikypsennetyt/pakastekasvikset kastikkeeseen. Kuumenna ja tarkista maku.
  4. Keitä pasta vedessä. Sekoita se kastikkeen joukkoon.
  5. Jaa GN-vuokiin. Ripottele päälle juustoraastetta.
  6. Kypsennä yhdistelmäuunissa 175 asteessa noin 1/2 tuntia.

 

Nokkos-uunikirjolohi
100 hengelle, gluteeniton, laktoositon

14,000 kg  kirjolohifileitä paloina
0,100 kg  mineraalisuolaa
0,200 kg  kuivattua nokkosta
0,015 kg  jauhettua valkopippuria

  1. Asettele lohipalat vuokiin annospaloina á 140 g.
  2. Lisää päälle suola, pippuri ja kuivattu nokkonen.
    Paista 140 asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 65 astetta.


Nokkosmuusi
100 hengelle, gluteeniton

15,000 kg perunaa kuorittuna
4,500 l kevytmaitoa
0,030 kg kuivattua nokkosta TAI
0,300 kg pakastenokkosrouhetta
0,250 kg margariinia
0,070 kg suolaa

  1. Keitä perunat kypsäksi. Kaada vesi pois.
  2. Kiehauta maito ja nokkosrouhe.
  3. Soseuta perunat yleiskoneella. Lisää joukkoon kuuma nokkosmaito, margariini ja suola.
    Vatkaa kuohkeaksi.


Nokkoskeitto
100 hengelle, gluteeniton

18,000 l  vettä
7,000 kg  perunoita
1,500 kg  purjoa
1,500 kg  sipulia
1,000 kg  palsternakkaa
0,180 kg  kasvisliemijauhetta
3,000 kg  kevytsulatejuustoa
(mineraalisuolaa)
1,800 kg  pakastenokkosta

  1. Kypsennä kasvikset kasvisliemessä ja soseuta.
  2. Sakeuta keitto juustolla vasta soseutuksen jälkeen.
  3. Lisää nokkoset. Tarkista maku.


Kaali-kalakeitto
100 hengelle, gluteeniton, laktoositon

5,000 kg  kuorittuja perunoita
3,500 kg  porkkanaa
0,900 kg  palsternakkaa
0,900 kg  sipulia
20,000 l  vettä
0,180 l  sitruunamehua
0,009 kg  kokonaisia mustapippureita
0,030 kg  merisuolaa
0,200 kg  vähäsuolaista kasvisliemijauhetta
0,018 kg  kuivattua persiljaa
1,500 kg  savoijinkaalia
7,000 kg lohifileetä
0,300 kg hienonnettua pakastenokkosta TAI
0,030 kg  kuivattua nokkosta

  1. Kuutioi perunat, palsternakka ja porkkana. Hienonna purjosipuli.
  2.  Kuumenna vesi ja lisää kasvisliemijauhe ja muut mausteet.
  3. Lisää kasvikset kypsymisjärjestyksessä ja kypsennä n. 15 min.
  4. Lisää kuutioitu savoijinkaali ja kypsennä n. 10 min.
  5. Lisää kuutioitu kala ja kiehauta kunnes kala on kypsää.


Kastikkeet

Nokkos-valkosipulikastike
100 hengelle

0,750 kg  laktoositonta margariinia
0,700 kg  puolikarkeita vehnäjauhoja
10,000 l  kevytmaitoa
1,000 kg  nokkosta
0,050 kg  valkosipulia
0,050 kg  suolaa
0,003 kg  jauhettua valkopippuria

  1. Sulata rasva padassa. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.
  2. Lisää maito aluksi vähitellen koko ajan sekoittaen. Kun kastike on tasaista, lisää loput maidosta.
  3. Lisää nokkonen ja sekoita kunnes nokkonen on tasaisesti kastikkeessa.
    Keitä noin 10 min, kunnes kastike on saostunut kunnolla.
  4. Lisää kastikkeeseen mausteet sekä valkosipuli. Hauduta vähän aikaa, jotta kastike ehtii maustua.

 

Jälkiruuat

Nokkosohukaisia ja mansikoita
100 hengelle

7,000 l  kevytmaitoa
0,300 kg  kauraleseitä
1,800 kg  vehnäjauhoja
1,200 kg  kananmunia
0,030 kg  mineraalisuolaa
0,300 l  rypsiöljyä
0,200 kg  kuivattua nokkosta TAI
1,000 kg  pakastettua nokkosta

1,000 kg  mansikkahilloa
4,000 kg  mansikoita
0,500 l  kuusenkerkkäsiirappia

  1. Tee ohukaistaikina. Tarjoa valmiit ohukaiset mansikka-mansikkahilloseoksen ja kuusenkerkkäsiirapin kanssa.