Tuoresäilykkeet

Happamat marjat säilyvät ilman lisättyä säilöntäainetta

Tuoresurvosta voidaan valmistaa puolukoista, karpaloista ja lakoista, jotka ovat sisältämiensä happojen vuoksi säilyviä marjoja. Marjoja tulee survoa niin, että mehua muodostuu riittävästi peittämään marjat. Survos säilytetään viileässä puhtaissa lasipurkeissa tai kannella peitetyissä muoviastioissa. Kun survosta käyttää, tulee aina ennen purkin sulkemista tarkistaa, että marjat ovat survotun soseen peitossa ja pinta jää tasaiseksi. Puolukkasurvoksessa säilyy jopa 80 % puolukan sisältämästä C-vitamiinista.

Veteen säilöminen on vanha keino säilyttää kovakuorisia marjoja. Perinteisesti veteen on säilötty puolukoita ja karpaloita. Marjojen on oltava ehdottoman tuoreita ja ehjiä. Puhdistetut ja huuhdotut säilöttävät pannaan lasi- tai muovitölkkeihin tai pulloihin ja puhdasta, kylmää vettä kaadetaan päälle niin, että ainekset peittyvät kokonaan. Tölkit säilytetään pimeässä ja viileässä kuten jääkaapissa tai kellarissa. Veteen säilöttyjä marjoja voi käyttää kokonaisena pakastettujen tapaan. Esimerkiksi vesikarpalot maistuvat herkullisilta kinuskikastikkeen kera.

Tuorejuomaa voi valmistaa vaikka puolukoista tai karpaloista lisäämällä survottujen marjojen joukkoon keitettyä, jäähdytettyä vettä 1-1,5 litraa marjakiloa kohden. Lisää joukkoon viini- tai sitruunahappoa noin 1 ¼ tl marjakiloa kohden. Seosta pidetään huoneenlämmössä noin 1-3 vrk ja sekoitetaan muutaman kerran. Mehu siivilöidään siivilävaatteen läpi ja lisätään maun mukaan sokeria. Sokeroitu mehu pullotetaan puhtaisiin pulloihin ja säilytetään viileässä. Happamista marjoista valmistettu mehu säilyy kylmässä varastoituna useita viikkoja. Mehun voi myös pastöroida tai pakastaa.