Mehujen valmistus

Marjamehua voi valmistaa kotona monella tavalla

Mehua voi valmistaa kaikista marjoista höyryttämällä, keittämällä tai valmistamalla tuoremehua tai nektaria. Pehmeistä ja ylikypsistä marjoista irtoaa parhaiten mehua. Sokeria käytetään litraa kohden 200–400 g, mutta valmistus onnistuu myös ilman sokeria. Sokeriton mehu säilytetään tällöin pakastimessa tai se pastöroidaan. Yhdestä marjakilosta saadaan noin litra mehua. Kuumentamalla valmistetut mehut säilyvät noin vuoden viileässä varastoituna. Kaikkia marjoja ei tarvitse mehustaa kerralla, vaan osan marjoista voi pakastaa ja mehustaa myöhemmin. Eri marjoja kannattaa myös sekoittaa keskenään, jolloin mehujen makuun saa vaihtelua. Mehujen valmistuksessa jäljelle jäävä marjamassa kannattaa hyödyntää esim. hillon valmistuksessa tai leivonnassa, sillä marjojen kuoriosat sisältävät eniten ravintoaineita.

Höyrymehua valmistetaan mehustimella eli mehumaijalla. Mehustimen osien tulee olla ruostumatonta terästä, sillä alumiiniset osat voivat syöpyä kosketuksessa happamien raaka-aineiden kanssa.

Mehustettavat marjat asetetaan mehumaijan ylimmäiseen osaan, marjakehikkoon. Mikäli valmistat sokeroitua mehua, lisätään sokeri marjakerrosten väliin (200–300 g/marjakilo). Pohjakattilasta höyryävä vesi kuumentaa marjat ja rikkoo niiden solukon, jolloin niistä irtoaa mehua keskimmäisenä olevaan mehukattilaan. Mehukattilasta mehu johdetaan letkulla pulloihin. Mehustusaika on marjoista riippuen 45 minuutista tuntiin.

Mehua voi valmistaa keittämällä, jolloin kuumennus- ja valmistusaika aika ei ole niin pitkä kuin höyrymehun valmistuksessa. Yhtä marjakiloa kohden tarvitaan puoli litraa vettä, joka kiehautetaan. Marjat lisätään kiehuvaan veteen ja keitetään noin 10–15 minuuttia, jonka jälkeen mehu siivilöidään. Tämän jälkeen mehu mitataan kattilaan ja lisätään sokeria noin mehulitraa kohden. Mehu kiehautetaan ja kuoritaan vaahto pinnalta. Valmis mehu pullotetaan pestyihin, kuumennettuihin pulloihin, suljetaan korkit ja säilytetään kylmässä.

Tuoremehu on 100-prosenttista mehua, jota ei ole kuumennettu. Pieniä määriä tuoremehua voi valmistaa kotona mehulingolla, jauhamalla tai survomalla marjat. Tuoremehu on paras säilyttää pakastamalla, mutta se voidaan myös pastöroida eli kuumentaa 80-asteiseksi ja tämän jälkeen pullottaa puhtaisiin pulloihin. Suurempia määriä kannattaa mehustuttaa mehuasemilla.

Nektarissa on mukana marjojen kaikki osat: malto ja kuoriosa. Marjat soseutetaan sauvasekoittimella tai puristamalla siivilän läpi. Marjakiloa kohden käytetään maun mukaan sokeria ja 2-4 dl vettä, jotka sekoitetaan marjasoseen joukkoon. Nektari voidaan säilöä pakastamalla, jolloin ei tarvita kuumennusta. Muutoin nektari pastöroidaan kuumentamalla 80-asteiseksi ja säilytetään viileässä.