Luonto kasvattaa metsissä
ja soilla runsaan marjasadon

marjaretki_tauko.jpg

Pohjoisen luonnon valoisa kesä kypsyttää vuosittain metsiin ja soille maukkaan marjasadon, jota jokaisen luonnossa liikkujan on mahdollista hyödyntää. Huononakin satovuonna luonnonmarjoja kypsyy n. 100 kg eli parikymmentä ämpärillistä jokaista suomalaista kohti. Suomessa kasvaa noin 50 erilaista luonnonvaraista marjaa, joista 37 on syötäviä. Ravintokäyttöön ja kerättäväksi soveltuvia on kaiken kaikkiaan parikymmentä. Tunnetuimmat ja kaupallisesti arvokkaimmat marjat ovat puolukka, mustikka, vadelma, lakka, karpalo, tyrni ja variksenmarja.

Vuotuinen metsämarjasato arvioidaan 500 - 1000  milj. kiloksi ja esim. puolukan ja mustikan sadosta on arvioitu otettavan talteen vain 3-10 %. Luonnonmarjoja syödään keskimäärin kahdeksan kiloa henkeä kohden vuodessa. Marjojen osuutta ruokavaliossamme tulisi lisätä, sillä marjat sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä polyfenoleja.

marjojen_sadot.gif

Lähteet:

Salo, K. 1994. Marjat, sienet, yrttikasvit ja palleroporonjäkälä. Julkaisussa: Tapion Taskukirja 22. s. 298-308.

Turtiainen, M., Salo, K. & Saastamoinen, O. 2007. Mustikan ja puolukan marjasatojen valtakunnalliset ja alueelliset kokonaisestimaatit Suomen suometsissä. Suo 58(3-4):87-98.

Turtiainen, M. 2021. Mustikka- ja puolukkasatojen vuotuisen vaihtelun ja talteenoton tarkastelua valtakunnallisesti ja Itä-Suomen alueella. Alue Ja Ympäristö, 50(1), 4-27.

 

marjat_kauppaantulo2010_2020.gif

Marjojen kauppaantulomääriä tutkitaan MARSI-tutkimuksessa vuosittain. Kartoitus ei sisällä torikauppaa, eikä poimijoiden suoramyyntiä kuluttajille, ravintoloille ja ammattikeittiöille. Satoisimmat puolukka ja mustikka ovat myös talteenotetuimpia luonnonmarjoja. Muiden luonnonmarjojen kaupallinen merkitys on päämarjoihin verrattuna vähäinen.

 

poimintatulojen_jakautuminen_marjat2020.gif