Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Maa- ja metsätalousministeriön asetus 264/2012 eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista tuli voimaan 1.7.2012. Asetuksella kumottiin eräitä kansallisia ja tuotekohtaisia säädöksiä. Kumotut säädökset koskevat myös ruokasienten kaupan pitämistä. Ruokasieniasetuksen kumoamisen myötä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylläpitämä kauppasieniluettelo muuttuu ohjeelliseksi luetteloksi kauppakelpoisista sienistä. Suositeltavat ruokasienet ovat alkuvaiheessa samat kuin aiemmin asetuksella kauppasieniksi määritellyt sienet.
Elintarvikelain (23/2006) mukaan elintarvikealan toimija vastaa siitä, että pitää kaupan vain turvallisia elintarvikkeita. Tämä tarkoittaa sitä, että kuka hyvänsä sienien kerääjä voi myydä mitä hyvänsä ruokasientä kenelle hyvänsä. Kun virallista kauppasieniluetteloa ei enää ole, on poimijalla ja myyjällä mahdollisuus pitää kaupan aiempaa laajemmin elintarvikkeiksi kelpaavia ruokasieniä. Tämä lisää poimijan ja myyjän vastuuta siitä, että myytävät ruokasienet ovat turvallisia, eikä niitä sekoiteta myrkyllisiin näköislajeihin.
Maa- ja metsätalousministeriön asetukseen 264/2012 sisällytettiin eräitä merkintävaatimuksia, joiden säilyttämistä kansallisessa lainsäädännössä pidetään edelleen perusteltuna. Uuteen asetukseen sisällytettiin mm. korvasienistä annettavat tiedot (asetuksen 5 §). Kansallisen ruokasieniasetuksen (489/2006) kumoamisen jälkeenkin korvasieniä saa pitää kaupan. Myytäväksi tarkoitettujen korvasienten pakkauksissa tai irtomyynnin yhteydessä on oltava varoitusmerkinnät ja käsittelyohjeet.
Muuhun kuin teolliseen tarkoitukseen myytävien tuoreiden tai kuivattujen korvasienten pakkauksessa on oltava seuraava varoitus sienten myrkyllisyydestä ja niiden käsittelyohje. Elintarviketurvallisuusvirasto on laatinut korvasienten myyjille useilla eri kielillä painettuja korvasienen käsittelyohjeita. Myyjä voi myös itse laatia pakkaukseen tai pakkaamattoman sienen välittömään läheisyyteen kuluttajan helposti havaitseman käsittelyohjeen:
"Korvasieni on myrkyllinen käsittelemättömänä. Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä. Kuivaamalla säilöttyjä korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (10 g sieniä ja 2 dl vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet. Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- tai keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa".
Sienivalmisteella tarkoitetaan ruokasieniasetuksessa pakastamalla, jäädyttämällä, kuivaamalla, suolaamalla, kuumentamalla tai muulla vastaavalla tavalla käsiteltyä elintarvikkeeksi valmistettua ruokasientä. Yrityksen valmistaman sienivalmisteen ja muun elintarvikkeen valmistusaineena saa käyttää yhtä tai useampaa kauppasientä. Sienivalmisteeseen ja muuhun elintarvikkeeseen käytettävien sienten on oltava varmuudella tunnistettavia, terveitä, puhtaita ja homeettomia. Mikäli sienten poimija itse tekee sienivalmisteen, saa valmiste sisältää vain yhtä kauppasientä.
Sienivalmisteen pakkauksessa tai pakkaamattomana myytävän sienivalmisteen kuljetuspakkauksessa on ilmoitettava valmisteeseen käytetyt kauppasienet painon mukaan alenevassa paljousjärjestyksessä. Pakkaamattomana myytävän sienivalmisteen välittömässä läheisyydessä olevassa helposti havaittavassa esitteessä on ilmoitettava valmisteeseen käytetyt kauppasienet. Sienituotteiden pakkausmerkintöjä koskevat luonnollisesti myös elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä annetut säädökset.