Lainsäädäntöä marja- ja hedelmävalmisteiden
nimistä ja koostumuksesta


Hilloista, hyytelöistä ja marmeladeista on annettu direktiivi (EY 113/2001) ja sen perusteella kauppa- ja teollisuusministeriön hilloasetus (KTMa 474/2003). Hillojen, hyytelöiden ja marmeladien yleiset pakkausmerkintä-vaatimukset on esitetty elintarviketietoasetuksessa
(EU N:o 1169/2011).

Hedelmämehuista ja vastaavista valmisteista on annettu direktiivi (EY 112/2001) ja sen muutos 2012/12/EU) ja sen perusteella vastaava maa- ja metsätalousministeriön asetus (MMMa 622/2013). Tätä asetusta täydentävä kansallinen asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista (MMMa 264/2012) koskee esimerkiksi mehuista ja kasviksista tehtäviä täysmehuja. Säädöksissä on määrätty eräiden marja- ja hedelmävalmisteiden nimet ja koostumus. Tällaisia ovat täysmehu ja nektari sekä mehutiiviste ja täysmehujauhe (MMMa 662/2013), ja mehu (MMMa 264/2012). Asetuksessa 264/2012 sallitaan täysmehun, ja mehun valmistaminen myös kasviksista. Hedelmällä tarkoitetaan kaikkia hedelmiä ja marjoja.

Lisätietoja:
Elintarviketurvallisuusviraston kotisivuilta:
Marja- ja hedelmävalmisteiden koostumus ja pakkausmerkinnät:


Asetusten mukaan tuotetta saa kutsua

Hilloksi, jos tuote:

  • sisältää hedelmää tai hedelmäsosetta, sokereita ja vettä
  • hedelmää on vähintään 350 g/kg yleensä’
  • 250 g/kg musta- tai punaherukkaa, tyrniä, pihlajanmarjaa, ruusunmarjaa, kvitteniä
  • hedelmän ja hedelmäsoseen lisäksi saa käyttää hedelmätäysmehua

Erikoishilloksi, jos tuote:

  • sisältää hedelmää, sokereita ja vettä
  • hedelmää on vähintään 450 g/kg yleensä
  • 350 g/kg musta- tai punaherukkaa, tyrniä, pihlajanmarjaa, ruusunmarjaa, kvitteniä
  • ei saa käyttää mm. omenoita, päärynöitä, kurpitsoita, kurkkuja, tomaatteja, viinirypäleitä, melonia seoksena muiden hedelmien kanssa

Hyytelöksi, jos tuote:

  • sisältää hedelmätäysmehua ja sokereita
  • täysmehua vähintään 350 g/kg yleensä
  • 250 g/kg musta- tai punaherukka-, tyrni-, pihlajanmarja-, ruusunmarja- tai kvittenitäysmehua
  • voidaan valmistaa myös hedelmien vesiuutteesta, jolloin täysmehun määrä lasketaan veden painon vähentämisen jälkeen

Erikoishyytelöksi, jos tuote:

  • sisältää hedelmätäysmehua ja sokereita
  • täysmehua vähintään 450 g/kg yleensä
  • 350 g/kg musta- tai punaherukka-, tyrni-, pihlajanmarja-, ruusunmarja- tai kvittenitäysmehua
  • ei saa käyttää mm. omenoita, päärynöitä, kurpitsoita, kurkkuja, tomaatteja, viinirypäleitä, melonia seoksena muiden hedelmien kanssa
  • voidaan valmistaa myös hedelmien vesiuutteesta, jolloin täysmehun määrä lasketaan veden painon vähentämisen jälkeen

Marmeladiksi, jos tuote:

  • sisältää sitrushedelmää, -sosetta, -täysmehua, -vesiuutetta, -kuorta, sokereita ja vettä
  • sitrushedelmää vähintään 200 g/kg, josta ainakin 75 g hedelmän sisäosista
  • sitrusmarmeladiin saa käyttää myös sitrushedelmien eteerisiä öljyjä
  • marmeladia saa tehdä muistakin hedelmistä ja kasviksista

Hyytelömarmeladi -nimitystä saa käyttää valmisteesta, jossa ei ole muuta liukenematonta ainetta kuin pieniä määriä hienoksi viipaloitua sitrushedelmän kuorta. Muut marmeladit kattavat muista hedelmistä, marjoista tai kasviksista valmistetut tuotteet. Niissä noudatetaan samoja hillodirektiivin (474/2003) koostumusvaatimuksia.

Marjojen ja hedelmien määrä tulee ilmoittaa hillojen, hyytelöiden ja marmeladien pakkauksissa: 100 g tuotetta sisältää... g hedelmää  (tai marjoja). Hyytelön hedelmäpitoisuus voidaan ilmoittaa myös: 100 g tuotetta sisältää… g –täysmehua. Jos tuote on valmistettu kuivatuista hedelmistä, voidaan hedelmäpitoisuus ilmoittaa: valmistukseen käytetty… g hedelmää/100 g valmista tuotetta. Merkinnän tulee olla samassa näkökentässä tuotteen nimen kanssa (474/2003 6 § 2.kohta).

Sokeripitoisuus ilmoitetaan: kokonaissokeripitoisuus… g/100 g valmista tuotetta. Kokonaissokeripitoisuuteen kuuluvat myös hedelmien ja marjojen luonnostaan sisältämät sokerit. Muiden hedelmävalmisteiden kuin hillojen, hyytelöiden ja marmeladien sokerin määrän ilmoittaminen tulkitaan ravitsemukselliseksi väitteeksi, joten sen voi ilmoittaa pitkän ravintoarvomerkinnän yhteydessä (1496/1993).

Asetusten mukaiset mehuvalmisteiden nimet ja koostumus:

1. Täysmehu

Täysmehu

  • hedelmistä mekaanisilla menetelmillä valmistettu
  • ei ole lisätty vettä eikä muita valmistusaineita
  • voidaan valmistaa myös kasviksista
  • Huom. Höyryttämällä valmistettu marjamehu ei ole täysmehua, koska siihen tulee höyryn mukana vaihteleva määrä vettä.

Tiivisteestä valmistettu täysmehu

  • valmistettu tiivisteestä palauttamalla sama määrä vettä kuin tiivistettäessä on poistettu
  • voidaan valmistaa myös kasviksista
  • Hedelmätäysmehutiiviste
  • yhden tai useamman lajin hedelmistä peräisin

2. Nektari

  • hedelmätäysmehua, tiivisteestä valmistettua hedelmätäysmehua tai hedelmätäysmehutiivistettä ja/tai soseutettua hedelmää tai hedelmäsosetiivistettä ja vettä lisäämällä tai lisäämättä sokereita ja/tai hunajaa
  • hedelmäpitoisuus on määrätty, vaihtelee 25-50 %
  • sokereita ja/tai hunajaa enintään 20 % painosta
  • sokerit voidaan korvata osittain tai kokonaan makeutusaineilla
  • sellaisenaan juotavaa
  • Esimerkkejä täysmehun tai soseen vähimmäismäärästä nektareissa (täydellinen luettelo on asetuksen 662/203 liitteessä 4 sekä, jossa mehupitoisuus tarkoittaa täysmehupitoisuutta). Määrät tuotteen tilavuudesta:
  •  mansikat, mustikat, vadelmat 40 %
  •  karpalot, karviaiset, pihlajanmarjat 30 %
  • herukat, tyrnimarjat, muut happamet marjat 25 %

3. Mehu

  • hedelmä- tai kasvistäysmehua ja vettä sekä sokereita tai makeutusaineita
  • sellaisenaan juotava tai laimennettava
  • ei täytä nektarin määritelmää

4. Muut nestemäiset marja- ja hedelmävalmisteet

Valmiste, joka ei koostumukseltaan ole täysmehuja, nektaria tai mehua koskevien määräysten mukainen, voi olla esimerkiksi mehujuoma, mehujuomatiiviste, juomatiiviste, marjavalmiste tai marjamehuvalmiste. Valmisteet voivat olla sellaisenaan juotavia tai laimennettavia. Tällaisen valmisteen täysmehun ja sokerin määriä ei ole rajoitettu.

Ainesosaluettelossa ilmoitetaan kaikki valmisteeseen käytetyt aineet yhtenä kokonaisuutena, painon mukaan alenevassa paljousjärjestyksessä. Lisäksi hedelmänektarin kohdalla täysmehun, hedelmäsoseen tai näiden seoksen määrä prosentteina on ilmoitettava maininnalla "hedelmäpitoisuus.. %" samassa näkökentässä nimen kanssa. Myös mehun ja kasvistäysmehun pakkauksessa on ilmoitettava täysmehupitoisuus. Sisällön määrä ilmoitetaan ilman pakkausta pakkaushetken mukaan. Säilyvyysaika määritetään sellaiseksi, että parasta ennen päiväyksen jälkeenkin tuote on käyttökelpoinen. Valmistajan, pakkaajan tai myyjän nimi ja osoite on merkittävä pakkaukseen. Lisäksi on tarvittaessa merkittävä esim. säilytysohje, alkoholipitoisuus ja alkuperämaa.

Täysmehuun, täysmehutiivisteeseen, nektariin, mehuun ja vastaaviin valmisteisiin on mahdollista lisätä vitamiineja ja kivennäisaineita Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 1925/2006 mukaisesti. Ravintoaineiden lisäämisestä on tehtävä selkeä merkintä pakkaukseen. Elintarvikealan toimijan, joka valmistaa, valmistuttaa tai tuo maahan vitamiineilla ja/tai kivennäisaineilla täydennettyä elintarviketta, on tehtävä täydennetyn elintarvikkeen markkinoille saattamisesta kirjallinen ilmoitus Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle. Kun tuote on makeutettu aspartaamilla, siitä on tehtävä pakkaukseen merkintä. Lisää tietoa pakkausmerkinnöistä ja sallituista ainesosista löytyy yllä mainituista Elintarviketurvallisuusviraston Internet-osoitteista.

Pakasteasetus

Maa- ja metsätalousministeriön asetus pakasteista 818/2012 koskee elintarvikkeita, joita myydään kuluttajalle tai suurtaloudelle pakastettuna. Asetuksessa määritetään pakasteiden valmistuksessa sallitut väliaineet, pakkausmerkinnät sekä varastointi-, kuljetus- ja myyntilämpötilat.