Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Hilloista, hyytelöistä ja marmeladeista on annettu direktiivi (EY 113/2001) ja sen perusteella kauppa- ja teollisuusministeriön hilloasetus (KTMa 474/2003). Hillojen, hyytelöiden ja marmeladien yleiset pakkausmerkintä-vaatimukset on esitetty elintarviketietoasetuksessa
(EU N:o 1169/2011).
Hedelmämehuista ja vastaavista valmisteista on annettu direktiivi (EY 112/2001) ja sen muutos 2012/12/EU) ja sen perusteella vastaava maa- ja metsätalousministeriön asetus (MMMa 622/2013). Tätä asetusta täydentävä kansallinen asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista (MMMa 264/2012) koskee esimerkiksi mehuista ja kasviksista tehtäviä täysmehuja. Säädöksissä on määrätty eräiden marja- ja hedelmävalmisteiden nimet ja koostumus. Tällaisia ovat täysmehu ja nektari sekä mehutiiviste ja täysmehujauhe (MMMa 662/2013), ja mehu (MMMa 264/2012). Asetuksessa 264/2012 sallitaan täysmehun, ja mehun valmistaminen myös kasviksista. Hedelmällä tarkoitetaan kaikkia hedelmiä ja marjoja.
Lisätietoja:
Elintarviketurvallisuusviraston kotisivuilta:
Marja- ja hedelmävalmisteiden koostumus ja pakkausmerkinnät:
Hilloksi, jos tuote:
Erikoishilloksi, jos tuote:
Hyytelöksi, jos tuote:
Erikoishyytelöksi, jos tuote:
Marmeladiksi, jos tuote:
Hyytelömarmeladi -nimitystä saa käyttää valmisteesta, jossa ei ole muuta liukenematonta ainetta kuin pieniä määriä hienoksi viipaloitua sitrushedelmän kuorta. Muut marmeladit kattavat muista hedelmistä, marjoista tai kasviksista valmistetut tuotteet. Niissä noudatetaan samoja hillodirektiivin (474/2003) koostumusvaatimuksia.
Marjojen ja hedelmien määrä tulee ilmoittaa hillojen, hyytelöiden ja marmeladien pakkauksissa: 100 g tuotetta sisältää... g hedelmää (tai marjoja). Hyytelön hedelmäpitoisuus voidaan ilmoittaa myös: 100 g tuotetta sisältää… g –täysmehua. Jos tuote on valmistettu kuivatuista hedelmistä, voidaan hedelmäpitoisuus ilmoittaa: valmistukseen käytetty… g hedelmää/100 g valmista tuotetta. Merkinnän tulee olla samassa näkökentässä tuotteen nimen kanssa (474/2003 6 § 2.kohta).
Sokeripitoisuus ilmoitetaan: kokonaissokeripitoisuus… g/100 g valmista tuotetta. Kokonaissokeripitoisuuteen kuuluvat myös hedelmien ja marjojen luonnostaan sisältämät sokerit. Muiden hedelmävalmisteiden kuin hillojen, hyytelöiden ja marmeladien sokerin määrän ilmoittaminen tulkitaan ravitsemukselliseksi väitteeksi, joten sen voi ilmoittaa pitkän ravintoarvomerkinnän yhteydessä (1496/1993).
1. Täysmehu
Täysmehu
Tiivisteestä valmistettu täysmehu
2. Nektari
- mansikat, mustikat, vadelmat 40 %
- karpalot, karviaiset, pihlajanmarjat 30 %
- herukat, tyrnimarjat, muut happamet marjat 25 %
3. Mehu
4. Muut nestemäiset marja- ja hedelmävalmisteet
Valmiste, joka ei koostumukseltaan ole täysmehuja, nektaria tai mehua koskevien määräysten mukainen, voi olla esimerkiksi mehujuoma, mehujuomatiiviste, juomatiiviste, marjavalmiste tai marjamehuvalmiste. Valmisteet voivat olla sellaisenaan juotavia tai laimennettavia. Tällaisen valmisteen täysmehun ja sokerin määriä ei ole rajoitettu.
Ainesosaluettelossa ilmoitetaan kaikki valmisteeseen käytetyt aineet yhtenä kokonaisuutena, painon mukaan alenevassa paljousjärjestyksessä. Lisäksi hedelmänektarin kohdalla täysmehun, hedelmäsoseen tai näiden seoksen määrä prosentteina on ilmoitettava maininnalla "hedelmäpitoisuus.. %" samassa näkökentässä nimen kanssa. Myös mehun ja kasvistäysmehun pakkauksessa on ilmoitettava täysmehupitoisuus. Sisällön määrä ilmoitetaan ilman pakkausta pakkaushetken mukaan. Säilyvyysaika määritetään sellaiseksi, että parasta ennen päiväyksen jälkeenkin tuote on käyttökelpoinen. Valmistajan, pakkaajan tai myyjän nimi ja osoite on merkittävä pakkaukseen. Lisäksi on tarvittaessa merkittävä esim. säilytysohje, alkoholipitoisuus ja alkuperämaa.
Täysmehuun, täysmehutiivisteeseen, nektariin, mehuun ja vastaaviin valmisteisiin on mahdollista lisätä vitamiineja ja kivennäisaineita Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 1925/2006 mukaisesti. Ravintoaineiden lisäämisestä on tehtävä selkeä merkintä pakkaukseen. Elintarvikealan toimijan, joka valmistaa, valmistuttaa tai tuo maahan vitamiineilla ja/tai kivennäisaineilla täydennettyä elintarviketta, on tehtävä täydennetyn elintarvikkeen markkinoille saattamisesta kirjallinen ilmoitus Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle. Kun tuote on makeutettu aspartaamilla, siitä on tehtävä pakkaukseen merkintä. Lisää tietoa pakkausmerkinnöistä ja sallituista ainesosista löytyy yllä mainituista Elintarviketurvallisuusviraston Internet-osoitteista.
Maa- ja metsätalousministeriön asetus pakasteista 818/2012 koskee elintarvikkeita, joita myydään kuluttajalle tai suurtaloudelle pakastettuna. Asetuksessa määritetään pakasteiden valmistuksessa sallitut väliaineet, pakkausmerkinnät sekä varastointi-, kuljetus- ja myyntilämpötilat.