Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Luomukeruutuotanto, kuten kaikki muukin luomutuotanto on valvottua tuotantoa. Jotta keruutuotteita voi myydä luomuna, koko tuotantoketjun on oltava luomuvalvonnannassa, keruualue mukaan lukien.
Vuonna 2023 Suomessa oli yhteensä lähes 6,96 miljoonaa hehtaaria sertifioitua luomukeruualuetta. Jokaisen Ely-keskuksen alueella on luomukeruualueita (kartta alla).
Lisätietoja keruuluomusta löytyy Ruokaviraston ja Suomen metsäkeskuksen sivuilta.
Luomua metsäluonnosta -viestintähankkeessa koottiin ohjelehtinen muutamien luomuluonnontuotteiden tuotantoketjuista. Siinä on viisi piirroskaaviota, joissa lyhyet tekstit, symbolit ja nuolet kertovat esimerkinomaisesti eri raaka-aineiden hankinnasta ja kulkureitistä keruualueilta jatkojalostuksen alkuun saakka. Jokaisen kaavion sisältö avautuu lisää siihen liittyvällä tekstillä. Kuudennessa kaaviossa on kaksi esimerkkiä suljetuissa pakkauksissa myytävien luomutuotteiden etiketöinnistä. Kaaviot ovat:
1. Luomukuusenkerkkää metsänomistajalta jatkojalostajalle
2. Luomumännynkuorta metsänomistajalta jatkojalostajalle
3. Luonnonvaraista voikukkaa luomutilalta luomutuotteiksi
4. Jokamiehenoikeudella kerättävien tuotteiden hankinta
5. Muiden kuin jokamiehenoikeudella kerättävien tuotteiden hankinta
6. Luomutuotteesta kertovat pakkausmerkinnät tukku- ja kuluttajapakkauksiin