Tiedotteet

Luonnontuotteet liikkeelle - kysyntä ja tarjonta kohtaamaan

Luonnontuotealalla on valtava kasvupotentiaali, mutta kasvun pullonkaulana on raaka-aineiden saatavuus. Kerääjät eivät tiedä riittävän ajoissa ostajien raaka-ainetarpeista ja ostajia voi olla myös vaikea tavoittaa. Ostajien puolestaan on vaikea tavoittaa raaka-ainetuotannosta kiinnostuneita. Usein raaka-ainetarpeet huomataan vasta keruukauden kynnyksellä tai jopa sen päätyttyä.

Luonnontuotteiden kysynnän ja tarjonnan kohtaamisen heikkous on ollut ikuisuuskysymys. Nyt tartutaan härkää sarvista ja mietitään ratkaisuja sekä jo tulevalle kasvukaudelle, että myös pidemmällä tähtäimellä. Kerääjille, jalostusyrityksille ja väliportaan toiminnan kehittämisestä kiinnostuneille suunnattu tilaisuus järjestetään avoimena webinaarina 23.3.2022 klo 9 – 12.

Marjojen ja sienien osalta keruutoiminta on melko vakiintunutta ja hyvin organisoitua. Myös niiden osalta kehittämistarvetta on, vaikka kahden viimeisen kasvukauden aikana myös niiden keruuta kotimaisin voimin on aktivoitu ostopisteverkoston avulla.

Suurimmat haasteet koskevat luonnonkasvien ja erikoiskeruutuotteiden saatavuutta. Jotkut raaka-aineet voivat nousta nopeasti kiinnostuksen kohteiksi, kuten viime vuosina esimerkiksi kuusenkerkät, pihka, katajanmarjat ja pakuri. Luonnonkasvien tuorekäyttö villivihanneksina on ollut pinnalla jo vuosia, mutta silti kustannustehokas logistiikka ja ajantasainen markkinatilanteen seuranta on vielä kehittämättä.

Webinaarin avulla autetaan ketjun toimijoita kohtaamaan ja ennakoimaan tulevan keruukauden toimintaa. Tilaisuudessa pohditaan myös, mitä ratkaisuja tulevaisuudessa tarvitaan. Ohjelma ja osallistumislinkki löytyvät osoitteesta https://www.arktisetaromit.fi/fi/tapahtumat/luonnontuotteet+liikkeelle+-webinaari+2332022/. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Webinaarin järjestävät yhteistyössä Suomen metsäkeskus, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, Suomen Luontoyrittäjyysverkosto ry ja Arktiset Aromit ry sekä Lähiruokaa, luomua ja luonnontuotteita – Ruokasektorin koordinaatio-, Luomua metsäluonnosta- ja Luonnosta kestävästi ja vastuullisesti II -hankkeet.

Lisätietoja:

Birgitta Partanen, p. 040 580 1886, birgitta.partanen@arktisetaromit.fi

Juha Rutanen, p. 040 573 7568, juha.rutanen@helsinki.fi

Kuvia median käyttöön tiedotteen yhteydessä Arktiset Aromit ry:n kuvapankista.

Takaisin