Säilöntä

kuivattu_horsma.jpg

Kuivaus

Yrtit on saatava kuivumaan mahdollisimman pian keräämisen jälkeen. Paras tapa kuivata yrtit on kasvikuivuri, jonka kuivauslämpötilan voi säätää kullekin lajille sopivaksi. Yrtit kerätään niin puhtailta paikoilta, ettei niitä tarvitse pestä ennen kuivaamista. Juuret tai juurakot puolestaan pestään hyvin ja leikataan ohuiksi viipaleiksi, jotta ne kuivuvat nopeasti.

Keskimäärin paras kuivauslämpötila on 35 astetta. Liian korkeassa lämpötilassa yrtit tummuvat ja menettävät sisältämiään ravintoaineita. Huonetiloissa kuivattaessa paikaksi valitaan pölytön, ilmava ja auringonvalolta suojattu paikka. Tavoitteena on kuivata yrtit riittävän nopeasti, jotta niihin ei ehdi muodostua hometta.

Yrtit ovat tarpeeksi kuivia, kun lehti taivutettaessa katkeaa rapsahtaen. Kuivatut yrtit varastoidaan esim. paperipusseissa, joiden päälle voidaan panna muovipussi. Ne voidaan myös säilöä ilmatiiviissä lasi- tai peltitölkeissä. Yrtit säilyvät oikein varastoituna seuraavaan satokauteen asti.

Pakastaminen

Ruuanvalmistuksessa käytettäviä yrttejä voidaan myös pakastaa. Ennen pakastamista kasvit kiehautetaan pienessä vesimäärässä tai höyrytetään. Kiehautettu yrttiaines kannattaa jakaa jäähdytettynä kerta-annoksiin pakastuspusseihin tai pieniin rasioihin. Pakastetuista yrteistä saa helposti ravinteikkaan lisän ruokalajeihin. Sulatettuna yrttejä voi lisätä kätevästi esim. keittoihin, patoihin, laatikkoruokiin, muhennoksiin ja kastikkeisiin. Luonnonyrteistä erityisesti voikukka, nokkonen, maitohorsma, vuohenputki ja poimulehti sopivat pakastettaviksi.