Nauti marjoista viikon jokaisena päivänä

Maanantai

Maukas marjakeitto, 2 annosta

3 dl kypsiä marjoja (mustikoita, vadelmia)
3/4 dl kookosmaitoa
1 tl tuoretta inkivääriä 

Soseuta marjat pehmeiksi tehosekoittimella, säästä muutamia koristeluun. Lisää nestettä tarvittaessa.

Tiistai

Mustikka-omenasalaatti, 4 annosta

200 g rapeaa salaattia

3 kpl omenoita

1 sipuli

3-4 dl mustikoita
2 tl kuivattua nokkosta tai muita luonnonyrttejä

Kastike:

1/2 dl rypsiöljyä

1/4 sitruunan mehu

Ripaus mustapippuria

1/2 tl sinappia

Suikaloi salaatti. Suikaloi omenat ja sipulit. Sekoita ainekset keskenään ja lisää tuoreet mustikat. Sekoita kastikeaineet ja kaada salaatin päälle. Jos käytät pakastemustikoita, niin anna salaatin seistä jääkaapissa ennen tarjoamista, että marjat ehtivät sulaa. Marjat värjäävät salaatin pikantin sinililan väriseksi. Salaatin voi muuntaa käyttämällä rapeaa salaattia enemmän ja sipulin määrää vähemmän esimerkiksi tarjottaessa sitä lapsille tai nuorille.

Keskiviikko

Tyrnismoothie, 2 annosta

2 kypsää banaania
2 appelsiinia

3 dl rasvatonta vaniljajogurttia
2 dl tyrnimarjoja

1 dl leseitä



Kuori ja viipaloi banaanit ja appelsiinit.  Soseuta hedelmät, jogurtti ja tyrnimarjat sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Lisää lopuksi leseet. Seoksen paksuutta voi säädellä käyttämällä appelsiinimehua appelsiinien tilalla.

Torstai

Hamppu-puolukkakastike

Kastiketta voi käyttää esim. porkkanaraasteen seassa tai smoothien pohjana.

2 dl kokonaisia puolukoita

1/2 dl kuorittuja hampunsiemeniä
1/2 dl kylmää puolukkamehua
(1/2 -1 tl sokeria, jos sitä ei ole mehussa)



Sekoita puolukat ja hampunsiemenet  sauva- tai tehosekoittimella tasaiseksi seokseksi. 
Voit myös murskata ne käsin lusikalla tms. 
Ohenna hieman mehulla, mutta jätä kastike kuitenkin sakeaksi. 
Makeuta kastike tarvittaessa hieman sokerilla. Säilytä valmis kastike viileässä.

Perjantai

Mustikkakimara, 4 annosta 



1 banaani

3 dl mustikoita

1 dl taatelirouhetta

4 rkl pähkinärouhetta
500 g raejuustoa

Juoksevaa hunajaa maun mukaan

Kuori ja viipaloi banaani. Mausta mustikat juoksevalla hunajalla. Laita neljään annosmaljaan kerroksittain banaaniviipaleita, marjoja, taatelirouhetta, pähkinärouhetta ja raejuustoa. Tarjoa kylmänä.

Lauantai

Violetinpunainen voimalisäke, 4 annosta  


1 keskikokoinen punasipuli (n. 80 g)

1 punajuuri (n.100 g)
150 g punakaalia

1/2 -1 dl mustikoita
1/2 -1 dl puolukoita

1 rkl ruokaöljyä
1-2 tl hunajaa   
(vettä)

1-2 rkl tuoretta silputtua tilliä (1 -2 tl kuivattua)



Kylmänä tarjottavan lisäkkeen valmistus:
Kuori ja huuhdo sipuli ja punajuuri. Huuhdo kaali ja murskaa marjat. Hienonna sipuli sekä raasta punajuuri ja kaali. Sekoita kaikki ainekset keskenään.



Lämpimänä tarjottavan lisäkkeen valmistus:
Esikäsittele ainekset kuten edellä. Kuullota hienonnettu sipuli sekä punajuuri- ja kaaliraasteet öljyssä n. 5 minuuttia. Lisää joukkoon 1-2 dl vettä sekä hunaja. Kypsennä seosta, kunnes kaali on pehmeää. Lisää marjamurska ja kuumenna seos. Mausta lopuksi tuoreella tillisilpulla. Voimalisäke sopii tarjottavaksi esim. uunipaistin kera. Sitä voi käyttää myös osana mm. jauhelihatacojen täytettä.

Sunnuntai

Puolukkavispipuuro, 4 annosta

6 dl vettä 

1 
1/2 dl puolukoita 

1/2  dl sokeria 

3/4 dl tummia mannasuurimoita

Kiehauta puolukat vedessä ja lisää sokeri. Lisää mannasuurimot hyvin sekoittaen. Anna kiehua, välillä sekoittaen n. 10 min. Jäähdytä puuro. Vatkaa puuroa sähkövatkaimella kunnes se on vaaleanpunaista ja kuohkeaa. 

 

Reseptit:
Luonnosta Lautaselle -hanke