Ravintosisältötaulukoita

 

Marjojen energiaravintoaineet (/100 g)

Marja Energia 
(kJ/kcal)
Rasva
(g)
Hiilihyd-
raatti (g)
Proteiini
(g)
Kuitu
(g)
Juolukka 161/38  0.7 6.3 0.4 2.4
Karpalo 134/32  0.1 4.6 0.4 3.5
Katajanmarja 1038/248  4.9 25.0 4.2 45.0
Lakka 231/55  1.1 6.8 1.5 6.3
Mansikka,
puutarha-
187/45  0.3 7.7 0.5 1.9
Mesimarja   1.6      
Metsämustikka 271/65 1.1 10.2 0.8 3.3
Mustaherukka 310/74  1.1 9.7 1.4 5.8
Pensasmustikka 257/61  0.3 12.5 0.3 3.3

Pihlajanmarja

313/75 1.2 4.3 1.1 6.5
Puolukka 234/56  0.7 8.9 0.5 2.6  
Tyrnimarja 237/57  3.2 2.2 1.5 3.6
Vadelma 199/48 0.8 5.7 1.0 3.7
Variksenmarja 184/44  0.7 4.3 0.5 9.5 

 

  Kuidun lähde (vähintään 3 g/100 g)
   
  Runsaskuituinen (vähintään 6 g/100 g)


Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli 2021.

Mesimarjan osalta: Piippo S. Suomalaiset marjat. Minerva Kustannus Oy 2010.

 

Marjojen kivennäisaineet (/100 g)

Marja Kalsium
(mg)
Rauta
(mg)

Kalium
(mg)

Magnesium
(mg)
Juolukka 11 0.1 84 5.5
Karpalo 10 0.1 69 5.8
Katajanmarja 165 1.7 816 46.9
Lakka 16 0.7 170 29.0
Mansikka,
puutarha-
21 0.5 190 15.0
Metsämustikka 19 0.6 110 9.0 
Mustaherukka 72 1.2 340 24.0  
Pensasmustikka 7 0.8 71 4.9

Pihlajanmarja

53 0.5 260 26.0
Puolukka 22 0.4 80 9.0
Tyrnimarja  5 0.1 160 4.7 
Vadelma 35 1.1 220 25.0
Variksenmarja 5 0.3 100 4.4   

 

  = Kivennäisaineen lähde
(vähintään 15 % päivittäisen saannin vertailuarvosta)
   
  = Sisältää runsaasti
(vähintään 30 % päivittäisen saannin vertailuarvosta)


Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli 2021.

 

Marjojen vitamiinit (/100 g)

Marja Tiamiini (B1) (mg) Folaatti (µg)

C-vita
miini (mg)

A-vita-
miini RE (µg)
E-vita-miini (mg)
Juolukka 0.13 11.2 26.2 3.9  
Karpalo 0.05 2.0 20.1 1.8 0.9
Lakka 0.07 37.9 61.6 14.4 3.0
Mansikka,
puutarha-
0.03 29.9 45.6 0.9 0.6
Mesimarja     20.8    
Metsämustikka 0.13 11.2 7.2 3.9 1.9  
Mustaherukka 0.04 14.2 128.0 8.2 2.2

Pihlajanmarja

0.06 10.0 59.7 8.1 0.5
Puolukka 0.06 19.6 10.7 0.8 1.5
Riekonmarja     52.5 30.0  
Tyrnimarja 0.18 10.0 140.0 71.4 3.0
Vadelma 0.03 37.7 20.5 1.1 0.9
Variksenmarja     9.0    

 

  = Vitamiinin lähde
(vähintään 15 % päivittäisen saannin vertailuarvosta)
   
  = Sisältää runsaasti
(vähintään 30 % päivittäisen saannin vertailuarvosta)

 

C-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on 75 mg.
Katso tarkemmat ravitsemussuositukset ruokaviraston sivuilta

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli 2021.
Mesimarjan ja riekonmarjan osalta: Piippo S. Suomalaiset marjat. Minerva Kustannus Oy 2010.

 

marjat_kuitu2020_fi.gif

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2020. Fineli -
Elintarvikkeiden koostumustietopankki. www.fineli.fi

 

marjat_kalium2020_fi.gif

* Banaani, kuorittu
* Viinirypäle, keskiarvo, kivetön, vihreä/tumma
* Omena, keskiarvo, punnittu kuorineen

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2020. Fineli -
Elintarvikkeiden koostumustietopankki. www.fineli.fi

 

marjat_c_vitamiini_fi.gif

* Kiivi, kuorittu
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2020. Fineli -
Elintarvikkeiden koostumustietopankki. www.fineli.fi

marjat_e_vitamiini_fi.gif

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2020.
Fineli - Elintarvikkeiden koostumustietopankki. www.fineli.fi

 

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2016.
Fineli - Elintarvikkeiden koostumustietopankki. www.fineli.fi

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2016.
Fineli - Elintarvikkeiden koostumustietopankki. www.fineli.fi

polyfenolipitoisuus10.gif

Lähde: Koponen ym. 2007. Hellström ym. 2009.

Lähde: Rimando A, Kalt W, Magee J, Dewey J, Ballington J. 2004. Resveratrol,
pterostilbene and piceatannol in vaccinium berries. Am Chem Soc 52: 4713-4719.

 

Lähde: Koponen ym. 2007.

Lähde: Halvorsen BL, Holte K, Myhrstad MC, Barikmo I, Hvattum E, Remberg SM,
Wold A-B, Haffner K, BaugerØd H, Andersen LF, Moskaug JØ, Jocobs DR, Blomhoff jr
and R. 2002. A systematic screening of total antioxidants in dietary plants.
J Nutr 132:461-471

Lähde: Koponen ym. 2007.

proantosyanidiini10.gif

 Lähde: Hellström ym. 2009.

Lähde Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2011. Johansson A, Laakso P, Kallio H. 1997.
Characterization of seed oils of wild, edible Finnish berries. Z Lebensm  Unters-Forsch 
A  204: 300-307.