Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Marja | Energia (kJ/kcal) |
Rasva (g) |
Hiilihyd- raatti (g) |
Proteiini (g) |
Kuitu (g) |
Juolukka | 161/38 | 0.7 | 6.3 | 0.4 | 2.4 |
Karpalo | 134/32 | 0.1 | 4.6 | 0.4 | 3.5 |
Katajanmarja | 1038/248 | 4.9 | 25.0 | 4.2 | 45.0 |
Lakka | 231/55 | 1.1 | 6.8 | 1.5 | 6.3 |
Mansikka, puutarha- |
187/45 | 0.3 | 7.7 | 0.5 | 1.9 |
Mesimarja | 1.6 | ||||
Metsämustikka | 271/65 | 1.1 | 10.2 | 0.8 | 3.3 |
Mustaherukka | 310/74 | 1.1 | 9.7 | 1.4 | 5.8 |
Pensasmustikka | 257/61 | 0.3 | 12.5 | 0.3 | 3.3 |
Pihlajanmarja |
313/75 | 1.2 | 4.3 | 1.1 | 6.5 |
Puolukka | 234/56 | 0.7 | 8.9 | 0.5 | 2.6 |
Tyrnimarja | 237/57 | 3.2 | 2.2 | 1.5 | 3.6 |
Vadelma | 199/48 | 0.8 | 5.7 | 1.0 | 3.7 |
Variksenmarja | 184/44 | 0.7 | 4.3 | 0.5 | 9.5 |
Kuidun lähde (vähintään 3 g/100 g) | |
Runsaskuituinen (vähintään 6 g/100 g) |
Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli 2021.
Mesimarjan osalta: Piippo S. Suomalaiset marjat. Minerva Kustannus Oy 2010.
Marja | Kalsium (mg) |
Rauta (mg) |
Kalium |
Magnesium (mg) |
Juolukka | 11 | 0.1 | 84 | 5.5 |
Karpalo | 10 | 0.1 | 69 | 5.8 |
Katajanmarja | 165 | 1.7 | 816 | 46.9 |
Lakka | 16 | 0.7 | 170 | 29.0 |
Mansikka, puutarha- |
21 | 0.5 | 190 | 15.0 |
Metsämustikka | 19 | 0.6 | 110 | 9.0 |
Mustaherukka | 72 | 1.2 | 340 | 24.0 |
Pensasmustikka | 7 | 0.8 | 71 | 4.9 |
Pihlajanmarja |
53 | 0.5 | 260 | 26.0 |
Puolukka | 22 | 0.4 | 80 | 9.0 |
Tyrnimarja | 5 | 0.1 | 160 | 4.7 |
Vadelma | 35 | 1.1 | 220 | 25.0 |
Variksenmarja | 5 | 0.3 | 100 | 4.4 |
= Kivennäisaineen lähde (vähintään 15 % päivittäisen saannin vertailuarvosta) |
|
= Sisältää runsaasti (vähintään 30 % päivittäisen saannin vertailuarvosta) |
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli 2021.
Marja | Tiamiini (B1) (mg) | Folaatti (µg) |
C-vita |
A-vita- miini RE (µg) |
E-vita-miini (mg) |
Juolukka | 0.13 | 11.2 | 26.2 | 3.9 | |
Karpalo | 0.05 | 2.0 | 20.1 | 1.8 | 0.9 |
Lakka | 0.07 | 37.9 | 61.6 | 14.4 | 3.0 |
Mansikka, puutarha- |
0.03 | 29.9 | 45.6 | 0.9 | 0.6 |
Mesimarja | 20.8 | ||||
Metsämustikka | 0.13 | 11.2 | 7.2 | 3.9 | 1.9 |
Mustaherukka | 0.04 | 14.2 | 128.0 | 8.2 | 2.2 |
Pihlajanmarja |
0.06 | 10.0 | 59.7 | 8.1 | 0.5 |
Puolukka | 0.06 | 19.6 | 10.7 | 0.8 | 1.5 |
Riekonmarja | 52.5 | 30.0 | |||
Tyrnimarja | 0.18 | 10.0 | 140.0 | 71.4 | 3.0 |
Vadelma | 0.03 | 37.7 | 20.5 | 1.1 | 0.9 |
Variksenmarja | 9.0 |
= Vitamiinin lähde (vähintään 15 % päivittäisen saannin vertailuarvosta) |
|
= Sisältää runsaasti (vähintään 30 % päivittäisen saannin vertailuarvosta) |
C-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on 75 mg.
Katso tarkemmat ravitsemussuositukset ruokaviraston sivuilta
Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli 2021.
Mesimarjan ja riekonmarjan osalta: Piippo S. Suomalaiset marjat. Minerva Kustannus Oy 2010.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2020. Fineli -
Elintarvikkeiden koostumustietopankki. www.fineli.fi
* Banaani, kuorittu
* Viinirypäle, keskiarvo, kivetön, vihreä/tumma
* Omena, keskiarvo, punnittu kuorineen
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2020. Fineli -
Elintarvikkeiden koostumustietopankki. www.fineli.fi
* Kiivi, kuorittu
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2020. Fineli -
Elintarvikkeiden koostumustietopankki. www.fineli.fi
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2020.
Fineli - Elintarvikkeiden koostumustietopankki. www.fineli.fi
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2016.
Fineli - Elintarvikkeiden koostumustietopankki. www.fineli.fi
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2016.
Fineli - Elintarvikkeiden koostumustietopankki. www.fineli.fi
Lähde: Koponen ym. 2007. Hellström ym. 2009.
Lähde: Rimando A, Kalt W, Magee J, Dewey J, Ballington J. 2004. Resveratrol,
pterostilbene and piceatannol in vaccinium berries. Am Chem Soc 52: 4713-4719.
Lähde: Koponen ym. 2007.
Lähde: Halvorsen BL, Holte K, Myhrstad MC, Barikmo I, Hvattum E, Remberg SM,
Wold A-B, Haffner K, BaugerØd H, Andersen LF, Moskaug JØ, Jocobs DR, Blomhoff jr
and R. 2002. A systematic screening of total antioxidants in dietary plants.
J Nutr 132:461-471
Lähde: Koponen ym. 2007.
Lähde: Hellström ym. 2009.
Lähde Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2011. Johansson A, Laakso P, Kallio H. 1997.
Characterization of seed oils of wild, edible Finnish berries. Z Lebensm Unters-Forsch
A 204: 300-307.