Keruutuotteet laadukkaina metsästä pöytään

20200726_141743 (2).jpg

Keruutuotteemme, villinä kasvavat luonnonmarjat, -sienet ja luonnonyrtit ovat arvostettuja monista syistä. Ne ovat terveellisiä, puhtaita ja myös ympäristön kannalta einomainen valinta. Tuotantoketjun alku, keruutoiminta, on ratkaisevan tärkeä lopputuotteen laadun kannalta. Webinaarissa 15.12. klo 9–12 käsitellään laadun ja tuoteturvallisuuden varmistamista metsästä pöytään.

Keruutuotteiden korkea laatu voidaan helposti pilata väärällä käsittelyllä ja huonolla hygienialla. Laadun varmistaminen on tärkeää yhtä lailla yrityksille kerättäessä kuin viime vuosina nopeasti kasvaneessa kaupassa suoraan kerääjältä kuluttajalle. Pahimmillaan väärä käsittely voi olla turvallisuusriski.

Webinaarissa käydään läpi laatuun vaikuttavia tekijöitä, hygieniavaatimuksia ja käytännön esimerkkejä, joita keruuketjun alkupäässä on tullut vastaan. Tilaisuudessa käydään läpi keruuketjua metsästä ensiostajalle, ostopisteeseen ja torimyyntiin asti, käsittelemättöminä tai kauppakunnostettuina tuotteina. Jatkojalostusta ja sen vaatimuksia webinaarissa ei käsitellä.

Webinaari on suunnattu luonnontuotealan yrittäjille, kuntien elintarvikevalvojille, alan opettajille, opiskelijoille ja kehittäjille sekä muille aiheesta kiinnostuneille. Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua erikseen. Tervetuloa mukaan nostamaan keruutuotteiden laatua!

Jos sinulla on laatuun ja hygieniaan liittyviä kysymyksiä, voit lähettää niitä tästä

Ajankohta 15.12.2022 klo 9–12

Webinaariin voit osallistua tästä.

OHJELMA

9.00–9.10        Webinaarin avaus ja taustaa

                          Birgitta Partanen, Arktiset Aromit ry

9.10–9.55        Keruutuotteiden laadun ja hygienian varmistaminen

                          - Hygieniavaatimukset

                          - Keruutuotteiden käsittely: kuivaaminen, jäädyttäminen ym.

                          - Milloin tarvitaan elintarvikehuoneisto?

                          Ruokaviraston ja kuntien elintarvikevalvonnan roolit

                          Lisätiedonlähteet

                          Noora Tolin, Ruokavirasto     

9.55–10.20      Pakuri – miten ja millaisena markkinoille?

                          Hannu Piispanen, Pro Pakuri ry

10.20–10.35    Varmista laatuosaaminen koulutuksella

                          Anu Tossavainen, Arktiset Aromit ry

10.35–11.00    Mikä laatuasioissa askarruttaa? Vastauksia ennakkokysymyksiin

                         Noora Tolin, Ruokavirasto

11.00–11.45    Arctic Fingerprint – laatusormenjälki luonnontuotteille

                          Susan Kunnas, Luonnonvarakeskus

11.45–12.00    Loppukeskustelu ja webinaarin päätös

 

Webinaarin järjestävät yhteistyössä Ruokavirasto sekä Luonnosta kestävästi ja vastuullisesti II, Luonnontuotealan täydennyskoulutus ja Suomalaisten pakurikääpä- ja muiden erikoissienituotteiden taloudellisen potentiaalin edistäminen -hankkeet.

Lisätietoja: Birgitta Partanen, birgitta.partanen@arktisetaromit.fi, p. 040 580 1186

T .koulutushankkeen logot.JPG

     Pro Pakuri Logo 1.jpg       ruokavirasto-logo-vaaka-fi.png