Tiedotteet

Mustikka kypsää Etelä-Suomessa


Mustikka on kypsää Etelä-Suomessa

Metsämarjoista mustikasta saataneen keskinkertainen sato. Mustikka on kypsää poimittavaksi Etelä-Suomessa, kypsyy Väli-Suomessa viikon päästä ja Pohjois-Suomessa kahden viikon päästä.

Mustikka kukki runsaana, mutta sen raakileeksi kehittymistä heikensi kukintavaiheen kuiva ja helteinen jakso. Satoa verotti myös Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Suomenselällä ennen kesäkuun puoltaväliä ollut pakkasyö. Mustikan raakileita näkee luonnossa paikoitellen melko hyvin, joten kokonaissadosta voi odottaa keskinkertaista.

Mustikan kypsyminen on noin viikon etuajassa. Satokausi ajoittuu siten Etelä- ja Väli-Suomessa parhaaseen kesäloma-aikaan ja pohjoisessakin paras satokausi alkaa heinäkuun lopulla.

Mustikan Arktiset Aromit ry on valinnut tämän vuoden luonnonmarjaksi sen hyvien ominaisuuksien vuoksi. Lomailijoitten kannattaa nyt liikkua luonnossa ottamassa ilmaista supermarjaa talteen. Sadetta ja lämpöä on saatu sopivasti ja marjasta on tulossa parhaimmilla kasvupaikoilla suurikokoista.

Mustikan laadun ratkaisevat lähipäivien säät. Nyt kaivataan vuorotellen poutajaksoa ja sadetta, koska jatkuvat sateet synnyttävät ns. savipuolimarjoja. Tällöin marjan alapinnalla oleva vesipisara aiheuttaa marjan alapuolen ruskettumisen. Näin marja ei ole enää maultaan ja laadultaan yhtä hyvä kuin ihanteellisissa olosuhteissa kypsynyt.

Mustikan kypsymistilanne Ylä-Kainuussa 9.7.2013

Lisätietoja: Arktiset Aromit ry, Simo Moisio, puh. 040-5801186, Luonnosta Lautaselle-hanke.

Takaisin