Tiedotteet

Kangasrousku on vuoden sieni

Arktiset Aromit ry on valinnut tämän vuoden sieneksi kangasrouskun. Sieniä kasvaa sateiden myötä  luonnossa entistä runsaammin. Myös rouskut ovat alkaneet nousta kankaille, joten halukkaat löytävät sieniretkellä niitäkin kerättäväksi ensi talven tarpeisiin.

Kangasrousku (Lactarius rufus)  on hyvin yleinen koko maassa. Se kasvaa kuivilla mäntykankailla, kalliojäkäliköissä ja suo-ojien reunoilla. Sienen tuntomerkkinä ovat sen lakin piparkakkumainen ruskea väri ja ontto jalka useimpien rouskujen tapaan. Lakin keskellä on tuntomerkkinä selkeästi erottuva nipukka. Lakkia murrettaessa siitä vuotaa valkoista maitiaisnestettä. Se on valkoista ja  kirpeää. Sienen malto on valkeaa.

Kangasrouskun satokausi on yleensä pitkä, keskikesältä lokakuulle saakka. Se on usein runsassatoinen, eivätkä toukat syö sitä samalla tavoin kuin useita muita sienilajeja. Tämän kesän kuivuus on kuitenkin viivästyttänyt satokauden alkua. Kangasrousku on kauppasieni ja sitä kerätään kuivina kesinä useasti myyntiin enemmän kuin kauppasienenä suositumpaa haaparouskua.

Kangasrousku on kirpeänmakuinen sieni. Siksi sieni keitetään 10 minuutin ajan ennen ruuanvalmistusta tai säilöntää. Keitinvesi heitetään pois ja keittämisen jälkeen sieni huuhdellaan kylmässä vedessä.

Kangasrouskua on tavanomaisesti käytetty suolasienenä, mutta se voidaan säilöä myös etikkamarinadiliemessä. Etikkasäilykettä tehdään yleensä pienistä rouskuista, jolloin lisäke vaatii aterian yhteydessä pureskelua ja erottuu tällä tavoin muista ruoka-aineista. Pakastaminen sopii myös keitetyille rouskuille ja näin vältytään liialta suolankäytöltä. Pakastetut rouskut säilyvät satokaudesta seuraavaan.

Kangasrousku antaa mukavaa makua murekkeisiin, rieska- ja leipätaikinoihin sekä pitsoihin.

Rouskureseptejä

Lisätietoja:
Arktiset Aromit ry,
Simo Moisio puh. 040-5801186

 

Takaisin