Teollisuus osti metsämarjoja noin kymmenen miljoonaa kiloa
Arktiset Aromit ry
Tiedote
Metsämarjoista saatiin viime kesänä keskimääräistä heikompi sato. Mustikkasatoa saatiin parhaiten Länsi- ja Pohjois-Suomessa. Itä-Suomessa mustikan sato jäi vaatimattomaksi. Teollisuus osti poimijoilta mustikkaa viime kesänä runsaat kolme miljoonaa kiloa. Tähän lukuun eivät sisälly poimijoiden kotitalouksiinsa, suoramyyntiin tai torikauppaan keräämät marjamäärät.
Runsassatoisinta metsämarjaamme, puolukkaa, teollisuus osti poimijoilta 6,2 miljoonaa kiloa. Puolukasta saatiin parhaiten satoa Länsi- ja Pohjois-Suomessa. Itä-Suomessa puolukasta tuli katovuosi ja sen vuoksi ostot jäivät hyvin alhaisiksi. Myöskään puolukan osalta lukuihin eivät sisälly kotitalouksiin, torikauppaan ja suoramyyntiin kerätyt marjamäärät.
Lakkaa ja muita metsämarjoja teollisuus osti vajaat 0,3 miljoonaa kiloa. Näistä eniten ostettiin variksenmarjaa ja lakkaa. Lakan sato oli Pohjois-Suomessa vaatimaton, joten sen ostomäärät jäivät tavanomaista vähäisemmiksi. Muista marjoista myös karpaloa ja pihlajanmarjaa ostettiin jonkin verran. Karpalosta saatiin paikoitellen melko hyvä sato, mutta satokaudella ulkomaisia poimijoita ei enää ole maassa ja siksi teollisuudella on vaikeaa saada karpaloa riittävästi kotimaasta.
Keskinkertaisesta sadosta huolimatta teollisuus sai ostettua marjoja keskimääräistä enemmän. Osasyynä tähän oli ulkomaisten poimijoiden ahkeruus ja toiminta alueilla, joille saatiin marjasatoa. Uusia poimijoita löytyi myös kotimaasta. Monet hyväkuntoiset eläkeläiset innostuivat marjastuksesta erityisesti Länsi-Suomessa. He toivatkin hyvän lisän erityisesti puolukan poimintamääriin.
Suurten ikäluokkien jäänti eläkkeelle voi jatkossa lisätä kotimaisten marjastajien kiinnostusta marjojen myyntipoimintaan. He ovat oppineet marjastamaan kotitaloutensa tarpeisiin ja eläkepäivien aikana heillä on työikäistä väestöä enemmän aikaa liikkua luonnossa. Kotimaiset marjastajat myyvät marjoja usein sen jälkeen, kun oman kotitalouden pakastimet ovat täyttyneet, eikä uusille marjasaaliille enää riitä tilaa.
Metsämarjojen ostomäärät jäivät viime kesänä alhaisiksi myös Ruotsissa. Monilla metsämarjoja tuotteissaan käyttävillä yrityksillä voi ensi talvena olla vaikeuksia saada riittävästi raaka-ainetta tuotteisiinsa. Erityisesti pienyritysten, jotka markkinoivat tuotteitaan kotimaisuudella, kannattaa olla ajoissa hankkimassa teollisuuden pakastamia ja puhdistamia metsämarjoja. Näin raaka-aineen saantiongelmat eivät keskeytä tuotteiden valmistusta talvikaudella.
Lisätietoja:
Simo Moisio, Arktiset Aromit ry,
puh.
040-5801186