Tutkimukset

Metsämustikan ja pensasmustikan fenoliprofiilit eroavat toisistaan

mustikat_ero.jpg

Metsämustikan ja pensasmustikan fenoliprofiilit eroavat toisistaan

Hellström, J., Karhu, S., Karhu, J., Järvenpää, E. & Välimaa, A-L. 2024. Phenolic profiles differentiate wild bilberry and cultivated blueberry fruit. LWT – Food Science and Technology. Volume 199.

Luonnonvaraisella mustikalla (metsämustikka, villimustikka, Vaccinium myrtillus L.) on monia terveydelle edullisia ominaisuuksia, ja sen maailmanlaajuiset markkinat ovat kasvussa erityisesti ravintolisien sektorilla. Mustikkatuotteiden väärentäminen on kuitenkin yleisesti tunnettu ongelma. Väärennöksissä mustikka korvataan joillakin halvemmilla hedelmillä ja marjoilla, joilla on niin ikään voimakkaan tumma väri.

Fytokemiallinen profilointi on eräs varteenotettava vaihtoehto kasvilajien erottamiseksi toisistaan. Tässä tutkimuksessa analysoitiin mustikan ja sen lähisukulaisen, viljellyn pensasmustikan (Vaccinium sp.), marjojen kemiallista koostumusta ja verrattiin niitä toisiinsa. Tutkimusaineisto sisälsi runsaasti näytteitä edustaen eri maantieteellisiä alkuperiä. Analyyseissa määritettiin tärkeimmät fenolit, kuten antosyaanit, klorogeenihappo ja kondensoituneet tanniinit (proantosyanidiinit), nestekromatografiaa ja erilaisia havainnointimenetelmiä käyttäen.

Tulosten mukaan mustikan ja pensasmustikan fenoliprofiilit eroavat merkittävästi toisistaan. Pääkomponenttianalyysi pystyi erottamaan mustikan pensasmustikasta pelkästään niiden antosyaani- tai tanniiniprofiilien perusteella. Marjojen maantieteellistä alkuperää ei kuitenkaan pystytty tunnistamaan niiden fenoliyhdistekoostumuksen perusteella.

Tutkimus osoittaa, että fenoliprofilointi voisi olla toteuttamiskelpoinen tapa mustikkaväärennösten havaitsemiseksi. Erityisen hyödyllinen se voisi olla jalosteiden kohdalla, kun marjan tunnistamista ei voida tehdä sen visuaalisten ominaisuuksien perusteella.

Alkuperäinen tutkimus on saatavilla englanninkielisenä osoitteesta: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2024.116080

 

Takaisin