Tiedotteet

Luonnontuoteala esittäytyi eduskunnassa

 

Rainer Peltola ja Juha Rutanen.jpg

Kuva 1. Rainer Peltola ja Juha Rutanen pitämässä tietoiskua eduskunnassa.

Luonnontuotealan valtakunnalliset toimialajärjestöt, Arktiset Aromit ry ja Suomen Luontoyrittäjyysverkosto ry esittäytyivät eduskunnassa. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä maa- ja metsätalousvaliokunnan kanssa ja kohderyhmänä olivat kaikki kansanedustajat ja muut eduskunnassa työskentelevät. Mukana oli myös joukko alan toimijoita, kuten Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, Luonnonvarakeskus ja Suomen metsäkeskus sekä monipuolinen kattaus alan yrityksiä.

Luonnontuotealan nykytilanteeseen teemalla Luonnosta kestävästi ja vastuullisesti monipuolista arvonlisää tutustuivat maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jenna Simula ja varapuheenjohtaja Anne Kalmari. He ymmärtävät hyvin alan potentiaalin ja tarpeen huomioida alan erityispiirteen myös poliittisessa päätöksenteossa.

-     Luonnontuotteilla voidaan luoda arvonlisää. Poliitikkojen pitäisi pystyä luomaan mahdollisuuksia ja kasvun eväitä rajoitusten sijaan, painotti Simula.

Sekä Simula että Kalmari kuuntelivat tilaisuuteen sisältyneen tietoiskun, jossa tilannekatsauksen lisäksi nostettiin esiin alan haasteita ja ehdotuksia niiden ratkaisemiseksi. Yksi ikuisuusongelma on raaka-aineiden alhainen hinta poimijalle, joka heikentää raaka-aineen saatavuutta. Raaka-aine on poimijalle verotonta tuloa, jolloin yritys ei voi saada alv-vähennystä raaka-aineesta.

-     Olisin valmis tarkastelemaan mahdollisuutta poistaa arvonlisävero luonnontuotteiden tuotantoketjun alkupäästä. Se olisi yksi keino saada lisätä luonnontuotteiden saatavuutta ja yritystoimintaa, jota Suomeen olisi mahdollisuus saada huomattavasti lisää, pohti Kalmari.

Alan pioneeriyrityksistä olivat mukana Ravintorengas Oy ja Frantsilan Yrttitila Oy. Kumpikin yritys näkee Suomessa sijaitsevan maailman suurimman luomukeruualan valtavana potentiaalina. Ravintorengas Oy:n havupuu-uutejuomaa on valmistettu jo vuodesta 1975 ja tuote on saanut jo kolme terveystuotealan voittoa. Yritys on laajentanut tuotantoaan nyt myös Pinena-tuotemerkillä markkinoitaviin, luomumännynkuoriuutetta sisältäviin kapseleihin ja tabletteihin.

-          Luomukeruun lainsäädäntö on muuttunut niin byrokraattiseksi, että se hankaloittaa luonnontuotealan yritysten toimintaa ja esimerkiksi uusien luomukeruualueiden saaminen on vaikeaa, kertoivat terveisensä päättäjille Sanna Herttua-Laiho ja Marja-Leena Liipo Ravintorengas Oy:stä.

Nuoremmista yrityksistä Kääpä Biotech on pioneeri erikoissienisektorilla. Otso Mursulan mukaan iso haaste alalle on se, että EU:n yhteismarkkinat eivät kohtele yrityksiä tasapuolisesti. Samaa asetusta voidaan tulkita täysin eri tavoin joissakin Euroopan maissa kuin Suomessa. Tämä johtaa kestämättömään tilanteeseen, jossa esimerkiksi KÄÄPÄn lääkinnällisten sienten toimialalla kiinalaista EU:ssa hyväksymätöntä raaka-ainetta virtaa EU:n markkinoille ja kuluttajien käsiin sellaisten jäsenvaltioiden kautta, joissa lainsäädännön tulkinnat ovat yrityksille suopeammat. Suomalainen alan pioneeriyritys joutuu sen sijaan kestämättömin pitkiin ja valtavan kalliisiin regulaatioprosesseihin. 

-     Kuvaavaa on, että Viron elintarvikevienti ohitti Suomen viime vuonna! Miten tämä voi olla mahdollista? Suomessa on maailman puhtain ilma, maaperä ja metsät. Miten pystymme epäonnistumaan näin pahasti näin hyvillä korteilla?, ihmettelee Mursula.

Mukana olleiden palautteen perusteella tilaisuus oli hyvä kokemus. Vaikka kaikki kansanedustajat eivät muilta kiireiltään ennättäneetkään piipahtamaan paikan päällä, kävijöiden kanssa käydyt keskustelut koettiin hyödyllisiksi ja tilaisuuden järjestäminen myös jatkossa tärkeäksi. 

Tilaisuudessa pidetyn tietoiskun diat: Luonnontuoteala eduskunnassa (pdf, avautuu uuteen ikkunaan)

Mukana olleet alan toimijat ja yritykset:

Arktiset Aromit ry Birgitta Partanen, toiminnanjohtaja ja Marjut Turtiainen, asiantuntija, FEROX-hanke

Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti ja Suomen Luontoyrittäjyysverkosto ry Juha Rutanen, projektipäällikkö ja toiminnanjohtaja

Luonnonvarakeskus Rainer Peltola, erikoistutkija

Maanmittauslaitos Väinö Karjalainen, tutkija

Suomen Metsäkeskus Eveliina Oinas, projektipäällikkö, Hyvinvointia ja makuja Pirkanmaan metsistä-hanke, https://www.facebook.com/MetsastaLuonnontuotteita

 Erityiseksi todettu -hanke Marjo Särkkä, erikoissuunnittelija, HY/Ruralia-instituutti

Mukana oli myös esimerkkejä luonnontuotealan monipuolista yritystoiminnasta:

Marjaisia välipaloja valmistava smoothie- ja sandwichbaari Bär Bar Oy, Jasmiina Vilpponen

Luomuyrttituotannon ja -jalostuksen pioneeri Frantsilan Luomuyrttitila Oy, Jupiter Cormier

Sieniin erikoistunut bioteknologiayhtiö Kääpä Biotech Oy, Otso Mursula

Tutkimukseen pohjautuvaa luonnonkosmetiikkaa erityistarpeisiin Marion Finland Oy, Mari Jaakkola

Legendaarinen havupuu-uutejuoma ja uudet ravintolisät Ravintorengas Oy, Sanna Herttua-Laiho ja Marja-leena Liipo

Kuusenkerkkäjuomatiiviste Terri Kunnaskari

Metsien monikäytön palveluja metsänomistajille Väkipuu Tmi, Johanna Talvitie        

 

 

Marjut Turtiainen ja Väinö Karjalainen esittelivät FEROX-hanketta..jpg

Kuva 2. Marjut Turtiainen ja Väinö Karjalainen esittelivät FEROX-hanketta.

 

Otso Mursula ja pakuri.jpg

Kuva 3. Otso Mursula Kääpä Biotechista kertoi erikoissienien mahdollisuuksista ja haasteista. 

 

Vesa Kallio tutustumassa yrityksiin..jpg

Kuva 4. Kansanedustaja Vesa Kallio tutustui alan yrityksiin ja pääsi maistamaan havupuu-uutejuomaa (taustalla)  sekä marjabowlia, jossa käytettäviä luonnonmarjoja Jasmiina Vilpponen hehkutti, ja aivan syystä!

Takaisin