Tiedotteet

Arktiset Aromit ry – 30 vuotta luonnontuotealan yhteistyötä

seminaaribanner.gif

Luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö Arktiset Aromit ry täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi järjestettävässä luonnontuotealan seminaarissa tehdään katsaus luonnontuotealan ja yhdistyksen historiaan, nykyaikaan ja tulevaisuuteen.

Vuonna 1993 perustettu Arktiset Aromit ry tuottaa luonnontuotealan kehittämistä tukevia palveluja yrityksille, alan sidosryhmille ja kansalaisille. Yhdistyksen tavoitteena on lisätä luonnontuotteiden – luonnonmarjojen, -sienten, -yrttien ja erikoisluonnontuotteiden – arvostusta Suomessa ja kansainvälisesti.

Yhdistys juhlistaa 30-vuotista taivaltaan Suomussalmella 16.6.2023 luonnontuotealan seminaarilla. Seminaarin avauspuheen pitää erityisasiantuntija Petri Koskela Maa- ja metsätalousministeriöstä.

Luonnosta kestävästi ja vastuullisesti – ennen, nyt ja tulevaisuudessa

Luonnontuotealan seminaarin ohjelma on jaettu kolmeen teemaan. ENNEN – Taistelua, tunteita ja toimeentulon turvaamista luodaan katsaus luonnontuotealan ja Arktiset Aromit ry:n historiaan. Osiossa kuullaan myös, kuinka imatralainen Ilma Lindgren taisteli jokamiehenoikeuksista yli sata vuotta sitten sekä poimintoja Marjastamassa-kirjoituskilpailusta.

NYT – Tiedolla mahdollisuuksia markkinoille -osiossa kuullaan luonnontuotealan ajankohtaisista teemoista. Aiheita ovat esimerkiksi tuoreita tutkimustietoja terveysvaikutuksista, tyrnin korjuusta leikkaamalla ja lisäarvon luomisesta nimisuojajärjestelmän avulla. Lisäksi julkistetaan Mustikka-valokuvakilpailun tulokset.

TULEVAISUUDESSA – Yhteistyötä, ennakointia ja teknologiaa -osiossa luodataan luonnontuotealan tulevaisuutta. Tärkeitä teemoja ovat verkostoituminen, ammattitaito ja teknologia. Lisäksi kuullaan, kuinka marjasäätä ennustetaan ja kuinka se palvelee marjastajia.

Seminaarin yhteenvedon pitää ensimmäiset 25 vuotta yhdistyksen toiminnanjohtajana toiminut Simo Moisio. Loppukeskustelussa sana on vapaa ja toiveena on kuulla tervehdyksiä ja muistoja yhdistyksen matkan varrelta jäseniltä, yhteistyötahoilta ja muilta toimijoilta.

Seminaarin jälkeen on mahdollisuus osallistua myös luonnontuotepainotteiselle juhlaillalliselle Vanhassa Kurimossa  sekä seuraavana päivänä eli lauantaina 17.6. retkeilylle alueen kohteisiin; Hiljaiseen Kansaan ja Niittykahvilaan, Julmaan Ölkkyyn, Hossan Luontokeskukseen ja Arolan maatila- ja erälomiin.   

Linkeissä seminaarin ohjelma, retkipäivän ohjelma ja ilmoittautumiset viimeistään 1.6.2016.

Seminaari järjestetään Luonnosta kestävästi ja vastuullisesti II-hankkeessa, jota osarahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Birgitta Partanen, birgitta.partanen@arktisetaromit.fi, p. 040 580 1186.

------------------------------------
Arktiset Aromit ry lyhyesti
Luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö Arktiset Aromit ry on perustettu vuonna 1993, ja sen toimipaikka on Suomussalmi. Jäsenkunta muodostuu luonnontuotealan yrityksistä, alan asiantuntijoista ja toimijoista sekä yksityisistä henkilöistä.

Jäseniä ovat muun muassa Suomen keskeisimmät luonnontuotealan yritykset, jotka ostavat valtaosan Suomessa myyntiin tulevista poimittavista marjoista ja sienistä. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä kuka tahansa luonnontuotteista ja alan edistämisestä kiinnostunut.

Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtajana on toiminut vuodesta 2018 lähtien Birgitta Partanen. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja on Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen, ja varapuheenjohtaja Suomussalmen kunnan elinvoimajohtaja Jonne Maaninka.
seminaaribanner.gif

Takaisin