Tutkimukset

Puolukan monipuoliset vaikutukset terveyteen

Kowalska K. Lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.) Fruit as a Source of Bioactive Compounds with Health-Promoting Effects—A Review. International Journal of Molecular Sciences. 2021; 22(10):5126.

Puolukka on ravitsemuksellisesti rikas marja, jossa on runsaasti mikroravintoaineita ja bioaktiivisia aineita: vitamiineja, mineraaleja ja polyfenoleja kuten flavonoideja, fenolihappoja, antosyaaneja ja orgaanisia happoja. Bioaktiivisten yhdisteiden määrä ja eri yhdisteiden keskinäiset suhteet vaihtelevat muun muassa kasvupaikasta riippuen.

Tyypillisesti polyfenoleita on runsaammin luonnonmarjoissa kuin viljellyissä marjoissa ja myös pohjoinen kasvupaikka voi lisätä niitä. Polyfenolit muuntuvat ruoansulatuksessa, mutta bioaktiivisuutta on jäljellä siitä huolimatta. Tässä katsausartikkelissa tarkastellaan, millaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia puolukalla on.

Puolukan ja muiden marjojen terveyttä tukevat ominaisuudet ovat suurelta osin korkean antioksidanttiaktiivisuuden ansiota. Puolukan antioksidanttiset vaikutukset ovat voimakkaat. Vaikutus vähenee marjoja säilöttäessä etenkin, jos säilömismenetelmään kuuluu voimakas kuumennus. Kuivaaminen sen sijaan on hyvä säilömismenetelmä antioksidanttien määrää ajatellen.

Puolukalla on todettu olevan syövältä suojaavia ominaisuuksia. Solututkimuksissa puolukkauutteet ovat estäneet syöpäsolujen lisääntymistä. Eläintutkimuksissa puolukka on vähentänyt suoliston syöpäkasvainten kasvua ja lukumäärää.

Paljon marjoja sisältävän ruokavalion on havaittu olevan eduksi aivojen terveydelle ja suojelevan ikääntymiseen liittyvältä aivojen rappeutumiselta. Puolukan polyfenolit ovat solututkimuksissa suojanneet aivosoluja vauriolta ja beeta-amyloidilta. Diabeettisilla rotilla tehdyssä tutkimuksessa puolukka vähensi oksidatiivista stressiä ja suojasi eläinten aivoja.

Puolukka voi ehkäistä diabetesta, lihavuutta ja tulehdusta usean mekanismin välityksellä. Solu- ja eläintutkimuksissa puolukka on vähentänyt tulehdusta ja oksidatiivista stressiä. Rasvasoluissa puolukka vähensi rasvojen kertymistä ja maksasoluissa lisäsi glukoosin ottoa.

Puolukka on myös vähentänyt eräiden ruoansulatusentsyymien aktiivisuutta, mikä voisi ehkäistä lihavuutta ja diabetesta hidastamalla rasvan ja sokerin imeytymistä. Puolukka on vähentänyt rasvakudoksen määrää ja rasvan ja kolesterolin kertymistä maksaan.

Tutkimuksissa on nähty suotuisia vaikutuksia veren rasva-arvoihin: vähentyneitä triglyseridi-, kokonaiskolesteroli- ja LDL-kolesterolitasoja ja lisääntynyttä HDL-kolesterolia. Puolukka on tasapainottanut glukoosiaineenvaihduntaa vähentämällä verensokerin ja paastoinsuliinin tasoja ja lisäämällä insuliiniherkkyyttä.

Lihavuuden tai runsassuolaisen ruokavalion aiheuttama tulehdus on lievittynyt puolukan vaikutuksesta. Lisäksi puolukka on vaikuttanut myönteisesti koe-eläinten suolistomikrobiston koostumukseen.

Puolukan on osoitettu olevan myös antimikrobista. Tutkimuksissa sillä on nähty vaikutuksia bakteereita, sieniä ja viruksia vastaan.

Puolukka on voimakkaasti antioksidanttinen marja, jonka nauttiminen voi merkittävästi hyödyttää ihmisen terveyttä. Jotta nämä hyödyt tulevat esille, on puolukkaa, kuten muitakin marjoja, syötävä säännöllisesti.

Satokauden ulkopuolella antioksidanttivaikutusten kannalta paras valinta on käyttää kuivattuja marjoja, mutta myös tuoreeltaan survotuissa puolukoissa on vielä kuukausien jälkeen jäljellä runsaasti antioksidantteja.

Englanninkielinen tutkimus on luettavissa sivulla: https://doi.org/10.3390/ijms22105126 

Avainsanat:
katsaukset  puolukka  marjat  antimikrobit  antioksidantit  polyfenolit  diabetes  syöpä  lihavuus 


Takaisin