Tutkimukset

Tyrnin lehdet ja oksat ovat antioksidanttien lähteitä

Kubczak M, Khassenova AB, Skalski B. ym. Hippophae rhamnoides L. leaf and twig extracts as rich sources of nutrients and bioactive compounds with antioxidant activity. Sci Rep. 2022;12:1095.

Tyrni on tunnettu happamista ja C-vitamiinipitoisista marjoistaan, joissa on myös muita vitamiineja, fenolisia yhdisteitä, kuituja ja terveellisiä öljyjä. Tässä tutkimuksessa määritettiin tyrnin lehtien ja oksien sisältämiä yhdisteitä Kazakstanin vuoristoalueilla kasvavista tyrnipensaista.

Näytteistä määritettiin 40 erilaista fenolista yhdistettä. Yleisesti ottaen fenolipitoisuus oli lehdissä korkeampi kuin oksissa, mutta gallushappoa ja katekiineja oli oksissa enemmän. Myös aminohappopitoisuus oli lehdissä suurempi. B- ja E-vitamiineja löytyi sekä lehdistä että oksista vähäisissä määrin.

Tyrnin lehti- ja oksauutteet osoittivat antioksidanttiaktiivisuutta, lehdet oksia enemmän. Tyrniuutteiden turvallisuutta selvitettiin solututkimuksella. Tulosten perusteella uutteet eivät vaurioittaneet soluja ja olivat turvallisia käyttää.

Tyrnin lehdet ja oksat ovat bioaktiivisten yhdisteiden ja antioksidanttien lähteitä, joita kannattaa hyödyntää marjojen ohella. Niillä voisi olla käyttöä ravintolisissä ja kosmetiikassa.

Englanninkielinen tutkimus on luettavissa sivulla: https://doi.org/10.1038/s41598-022-05104-2 

Avainsanat:
tyrni  marjat  antioksidantit 


Takaisin