Tutkimukset

Vuohenputkessa on bioaktiivisia yhdisteitä ja soluja suojaavia vaikutuksia

Jakubczyk K, Łukomska A, Czaplicki S, Wajs-Bonikowska A, Gutowska I, Czapla N, Tańska M, Janda-Milczarek K. Bioactive Compounds in Aegopodium podagraria Leaf Extracts and Their Effects against Fluoride-Modulated Oxidative Stress in the THP-1 Cell Line. Pharmaceuticals. 2021; 14(12):1334.

Vuohenputki on nopeasti leviävä ja tilaa valloittava kasvi, jota esiintyy laajoilla alueilla Euroopassa ja muualla maailmassa. Sen lehtiä on käytetty kansanlääkinnässä hoitamaan kihtiä, peräpukamia ja munuaisten sekä virtsarakon ongelmia. Tuoreilla lehdillä voi hoitaa haavoja.

Vuohenputkea käytetään myös ruoissa, juomissa, uutteissa ja ravintolisissä. Sen lehdissä on muun muassa vitamiineja, mineraaleja, fenolisia yhdisteitä, aromaattisia öljyjä ja polyasetyleenejä. Tässä tutkimuksessa määritettiin vuohenputken lehtien sisältämiä yhdisteitä ja lehtiuutteiden antioksidanttivaikutuksia.

Spektrofotometrisissä mittauksissa eri uuttoliuoksilla tehtyjen uutteiden antioksidanttivoimassa oli suuria eroja. Lehtiuutteissa oli bioaktiivisia polyasetyleenejä ja polyfenoleita. Eteerisistä öljyistä määritettiin 106 erilaista yhdistettä. Yhdisteiden saanto oli parempi etanoliuutteissa kuin vesiuutteissa ja antioksidanttivaikutusta lisäsi myös korkea uuttolämpötila.

Solututkimuksissa vuohenputkella nähtiin selvä antioksidanttivaikutus. Soluihin lisättiin ainetta, joka aiheutti hapetusstressiä. Vuohenputkiuutteet vähensivät hapettumista ja ehkäisivät solukuolemaa. Antioksidanttisten entsyymien aktiivisuus lisääntyi vuohenputken vaikutuksesta.

Tämän tutkimuksen perusteella vuohenputki on luonnollinen antioksidanttien lähde, joka sisältää polyfenoleita, eteerisiä öljyjä, polyasetyleenejä ja muita bioaktiivisia yhdisteitä. Valmistettaessa uutteita oikean menetelmän ja uuttoliuoksen valinta on tärkeää mahdollisimman antioksidanttipitoisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Tutkijoiden mukaan vuohenputken lehdet ovat arvokas antioksidanttilähde, jota voi käyttää osana terveyttä tukevaa ruokavaliota. Vuohenputkiuutteilla voisi ehkäistä ja hoitaa muun muassa tulehdusta, sydän- ja verisuonitauteja, hermoston rappeumasairauksia ja lihavuutta.

Englanninkielinen tutkimus on luettavissa sivulla: https://doi.org/10.3390/ph14121334 

Avainsanat:
solumallit  ravintosisältö  yrtit  antioksidantit  polyfenolit  fenoliset yhdisteet 


Takaisin