Tutkimukset

Mustikka parantaa verenkiertoelimistön toimintaa henkilöillä, joilla on metabolinen oireyhtymä

Curtis PJ, van der Velpen V, Berends L, Jennings A, Feelisch M ym. Blueberries improve biomarkers of cardiometabolic function in participants with metabolic syndrome—results from a 6-month, double-blind, randomized controlled trial. The American Journal of Clinical Nutrition. 2019;109(6):1535–1545.

Mustikan vaikutuksia metabolista oireyhtymää potevien henkilöiden verenkiertoelimistön toimintaan, insuliiniresistenssiin, rasva-arvoihin ja antosyaaniaineenvaihduntaan tutkittiin puoli vuotta kestäneessä tutkimuksessa.

Tutkimukseen osallistuvat henkilöt jaettiin kolmeen ryhmään, joista ryhmä 1 sai kupillisen (150 grammaa) mustikoita ja ryhmä 2 sai puoli kupillista (75 g) mustikoita vuorokaudessa. Ryhmä 3 toimi verrokkiryhmänä. Mustikat nautittiin ilmakuivattuna jauheena osallistujien itse haluamalla tavalla. Muiden antosyaanipitoisten elintarvikkeiden käyttöä tutkimuksen aikana kehotettiin välttämään.

Kuuden kuukauden tutkimusjakson jälkeen ryhmän 1 valtimoiden laajenemiskyky parani ja jäykkyys väheni toisiin ryhmiin verrattuna. Verenpaineessa, kokonaiskolesterolissa tai LDL-kolesterolissa ei ollut muutoksia. Tutkimusjakson jälkeen ryhmän 1 HDL-kolesterolitaso oli kohonnut verrattuna verrokkiryhmään erityisesti tarkasteltaessa henkilöitä, joilla ei ollut statiinilääkitystä. Ryhmän 2 triglyseriditaso oli kohonnut verrattuna ryhmään 3. Antosyaanijohdannaisten pitoisuus seerumissa oli kohonnut ryhmällä 1 ja virtsassa ryhmillä 1 ja 2 verrattuna ryhmään 3.

Insuliiniresistenssissä tai -herkkyydessä ei nähty muutoksia verrattaessa lähtötilannetta tilanteeseen puolen vuoden tutkimusjakson jälkeen.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että kupillinen mustikoita päivässä pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Huomautus: Tässä tutkimuksessa käytettiin viljeltyä pensasmustikkaa. Suomalaisen metsämustikan antosyaanipitoisuus on pensasmustikkaa korkeampi.

Englanninkielinen tutkimus on luettavissa sivulla: https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy380 

Avainsanat:
mustikka  marjat  kontrolloidut satunnaistutkimukset  sydän- ja verisuonitaudit  metabolinen oireyhtymä 


Takaisin