Puolukan vaikutukset suun mikrobistoon ja tulehdukseen sekä terveyteen
Pärnänen P, Lähteenmäki H, Tervahartiala T, Räisänen IT, Sorsa T. Lingonberries—General and Oral Effects on the Microbiome and Inflammation. Nutrients. 2021; 13(11):3738.
Suun terveys on yhteydessä yleiseen terveyteen. Jos suussa on jatkuva tulehdus, kasvaa riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, metaboliseen syndroomaan, Alzheimerin tautiin ja autoimmuunisairauksiin. Tässä katsauksessa tarkastellaan puolukan vaikutuksia suun mikrobistoon ja tulehdukseen sekä terveyteen laajemminkin.
Solumalleissa puolukalla on nähty syöpää estäviä vaikutuksia. Eri mekanismein välittyviä vaikutuksia on ollut kielen, paksusuolen ja kohdunkaulan syöpäsoluissa sekä rintasyöpäsoluissa. Solumalleissa puolukalla on todettu olevan myös antimikrobisia ominaisuuksia lukuisia bakteereita sekä hiivoja ja viruksia vastaan. Suurin osa tutkimuksista on tehty suolistoperäisillä bakteereilla, mutta myös suun mikrobeihin on nähty vaikutuksia.
Puolukan antioksidanttisuutta on tutkittu solumalleissa, joissa on havaittu puolukan polyfenolien kaappaavan happiradikaaleja. Puolukka on myös estänyt rasvojen ja proteiinien hapettumista. Lisäksi puolukka ja sen ainesosat ovat hillinneet tulehdusta.
Eläintutkimuksissa puolukka on estänyt tulehdusta, laskenut veren glukoosi- ja kolesterolitasoja, pienentänyt maksan triglyseriditasoa, ehkäissyt lihavuutta, vaikuttanut suotuisasti suoliston mikrobistoon ja tulehdusalttiuteen sekä parantanut aineenvaihduntaa ja aivojen toimintaa.
Kliinisiä tutkimuksia puolukan vaikutuksista on tehty vähän. Alustavien tulosten mukaan puolukan polyfenolit säilyttävät solumalleissa nähdyn aktiivisuutensa ruoansulatuksen jälkeen ihmiselimistössä. Puolukan on nähty lieventävän aterianjälkeistä sokerin aiheuttamaa glukoosi-, insuliini- ja tulehdukseen liittyvien rasvahappojen vastetta. Leivän kanssa nautittu puolukka vähensi aterian jälkeistä insuliinin tarvetta.
Suuvetenä tai pastillina puolukka on osoittautunut antimikrobiseksi ja tulehdusta estäväksi ja se on muuttanut suun mikrobistoa terveempään suuntaan. Suuvetenä käytettiin fermentoitua puolukkamehua, jonka luontaista sokeripitoisuutta oli vähennetty. Suotuisat vaikutukset kestivät vielä puolukkavalmisteen käytön jälkeen. Näin ollen puolukka voi olla luonnollinen raaka-aine tukemaan sekä suun että yleistä terveyttä.
Englanninkielinen tutkimus on luettavissa sivulla: https://doi.org/10.3390/nu13113738
Avainsanat:puolukka marjat katsaukset polyfenolit antioksidantit antimikrobit tulehdus