Mesiangervotee terveysvaikutteisena juomana
Olennikov DN, Kashchenko NI, Chirikova NK. Meadowsweet Teas as New Functional Beverages: Comparative Analysis of Nutrients, Phytochemicals and Biological Effects of Four Filipendula Species. Molecules. 2017; 22(1):16.
Venäläisessä tutkimuksessa vertailtiin neljän mesiangervolajin (Filipendula ulmaria, F. camtschatica, F. denudata ja F. stepposa) kukista valmistetun kukkaisteen ravintoaine- ja fytokemiallista sisältöä.
Ravintosisällön analysoimiseksi mesiangervoa mitattiin yksi gramma kuivattua kukkaa vesidesilitraa kohden. Kukkaisteet sisälsivät sokereita, aminohappoja, orgaanisia happoja ja kivennäisaineita, pääosa näistä hiilihydraatteja. Polysakkaridit koostuivat suurimmaksi osaksi galaktoosista ja glukoosista.
Fytokemiallisessa analyysissä juomista löytyi flavonoideja, tanniineja, katekiineja, proantosyanidiineja ja polysakkarideja. Fenolisten yhdisteiden pitoisuuksissa oli merkittäviä eroja. F. stepposa -teessä niitä oli kaiken kaikkiaan 214,25 mg/dl, F. denudata -teessä 184,09 mg/dl, F. ulmaria -teessä 137,62 mg/dl ja F. camschatica -teessä 59,07 mg/100 g.
F. denudata -tee ja F. stepposa -tee voisivat tutkimuksen perusteella olla käytettävissä lääkkeenomaisessa käytössä tavallisesti käytetyn F. ulmaria -teen ohella korkeiden flavonoidi- ja ellagitanniinipitoisuuksiensa johdosta. Juomissa oli muiden yhdisteiden ohella myös gallushappoa, kahvihappoa, ellagiinihappoa ja metyylisalisylaattia, Gallushappoa oli fenolisista yhdisteistä eniten.
Kukkien aromaattisista öljyistä löytyi 28 erilaista yhdistettä. Pääosa aromiaineista oli salisyylihapon johdannaisia, erityisesti salisyylialdehydiä ja metyylisalisylaattia. Muut aromaattiset yhdisteet esiintyivät pienempinä pitoisuuksina.
Juomilla havaittiin olevan vaikutuksia, jotka voivat auttaa ehkäisemään ja hoitamaan diabetesta. Mesiangervo voi mahdollisesti vähentää hiilihydraattien imeytymistä ja siten hidastaa verensokerin nousua aterian jälkeen. Se saattaa myös ehkäistä korkean verensokerin aiheuttamia haittoja.
F. stepposa-, F. denudata- ja F. ulmaria -kukkaisteet osoittivat selvää antioksidanttivaikutusta. Tämä aiheutui todennäköisesti pääasiassa kasvien korkeasta ellagitanniinipitoisuudesta. Kaikkien kukkien polysakkarideilla näytti olevan mahdollisesti tulehdusta estävää ja immuunivastetta muokkaavaa vaikutusta.
Tutkijat päättelevät mesiangervon olevan luonnollinen terveysvaikutteisten juomien raaka-aine. Mesiangervo sisältää terveyttä tukevia yhdisteitä, joihin kuuluu diabetesta estäviä ja antioksidanttisia fenoleita ja immuunipuolustusta tukevia polysakkarideja.
Englanninkielinen tutkimus on luettavissa sivulla: https://doi.org/10.3390/molecules22010016
Avainsanat:
mesiangervo luonnonyrtit ravintosisältö antioksidantit fenoliset yhdisteet ellagitanniinit infektiot diabetes