Tiedotteet

Hyvä marjasato innosti kansan keräämään

Arktiset Aromit ry
Tiedote

Vuoden 2020 Marsi-raportti julkaistu

Ruokavirasto on julkistanut vuoden 2020 Marsi-raportin luonnonmarjojen ja -sienien kauppaantulomäärätutkimuksesta. Erinomainen marjasato lähes koko maassa innosti marjastukseen niin, että kotimaisen keruun osuus yli kaksinkertaistui. Siitä huolimatta ulkomaisten kerääjien tulo oli ratkaisevan tärkeää marjojen talteenotolle, sillä tilaston mukaan 83% kerättiin yhä ulkomaisin voimin.

310321puolukat.jpg

Luonnonmarjoja kerättiin kaikkiaan myyntiin yli 12,5 miljoonaa kiloa. Puolukan osuus oli suurin, 7,7 miljoonaa kiloa. Mustikkaa kerättiin 4,7 miljoonaa kiloa ja lakkaa 93,5 tuhatta kiloa. Edellisvuoteen nähden kasvua kerättyjen marjojen kokonaismäärässä oli yli viidennes. Poimintatuloa luonnonmarjoista kertyi yhteensä 19 miljoonaa euroa.

Luonnonsienet kerättiin lähes täysin suomalaisten voimin. Vain kaksi prosenttia luonnonsienistä tuli myyntiin ulkomaalaisten kerääminä. Sienikausi oli pitkä ja monipuolinen ja sieniä kerättiinkin yhteensä 611 tonnia. Tästä herkkutatin osuus oli peräti 460 tonnia. Poimintatuloa tuli lähes 1,7 miljoonaa euroa, mikä on yli kolme kertaa enemmän kuin vuonna 2019.

Luomumarjojen määrä kiloina kasvoi edellisvuodesta, mutta luomun prosentuaalinen osuus koko marjasadosta on silti harmillisen pieni. Luomupuolukan määrä oli alle 0,9 miljoonaa kiloa eli noin 11% koko puolukkasadosta, mustikalla vastaavat luvut olivat 1 miljoona kiloa ja 21% ja lakalla 8 000 kiloa ja 8 %. Sieniä ei luomuna vielä kerätä tilastoitavia määriä.

puolukka_luomumupuolukka_kauppaantulo2021.gif

 

mustikka_luomumustikka_kauppaantulo2021.jpg

Luomukeruualueiden pinta-aloista on käytettävissä yhä toistaiseksi vain vuoden 2019 tilastot, joissa kokonaismäärä on 4,6 miljoonaan hehtaaria. Luomun osuuden vuosittainen vaihtelu on hyvin suurta johtuen luomukeruualueiden pirstaloitumisesta ja marjasatojen vaihtelusta alueilla eri vuosina. Nykyisillä metsänhoitokäytännöillä olisi kuitenkin mahdollista nelinkertaistaa luomukeruualueiden pinta-ala ja saada lähes kaikki luonnonmarjat ja -sienet luomuna.

Lisätietoja vuoden 2020 MARSI-raportista Ruokaviraston sivuilta:

https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/tuet-ja-rahoitus/uutiset/erinomainen-lakkasato-vauhditti-poimintatulon-kasvua/

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/viljelijat/tuet-ja-rahoitus/marsi-2020-raportti.pdf 

 

Taulukot median käyttöön ladattavilla alla olevista linkeistä:

Mustikan kauppaantulomäärät yhteensä
ja luomumustikan osuus 2015-2020
Puolukan kauppaantulomäärät yhteensä
ja luomupuolukan osuus 2015-2020


Median edustaja!

Haluatko jatkossa tiedotteemme suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tiedotteemme tästä

Takaisin