Tiedotteet

Marjakausi jatkuu ja monipuolistuu

Arktiset Aromit ry

Kuluva vuosi on ollut poikkeuksellinen. Kevään koronarajoitukset lisäsivät luonnossa liikkumista ja kiinnostusta omavaraisuuteen, huoltovarmuuteen ja yhteisvastuullisuuteen. Kun luonto lisäksi helli meitä runsaalla ja monipuolisella marjasadolla, tultaneen tänä vuonna tekemään tämän vuosituhannen ennätys marjojen talteenotossa. Monet marjalajit odottavat vielä poimijaa ja ostopisteiden toiminta jatkuu satokauden loppuun.

090420puolukkasanko.jpg

Tänä vuonna moni sellainen, joka ei ole koskaan aiemmin marjastanut, on löytänyt soille ja metsiin. Marjastus on noussut sille kuuluvaan arvoon, ja monin paikoin marjanpoimurit, puhdistimet, pakastusrasiat ja jopa pakastimet myytiin hetkellisesti loppuun. Kotitarvepoiminnan lisäksi on myös myyntiin kerääminen lisääntynyt hyvän sadon, verottomien tulojen, marjastuksen tarjoamien terveyshyötyjen ja kannustavien esimerkkien myötä.

Marjakausi jatkuu vielä lokakuulle ja marjavalikoima laajenee. Myös Arktiset Aromit ry:n sivuille kootut ostopisteet jatkavat toimintaa ja niitä päivitetään koko ajan. Puolukanostopisteitä on jo tullut lisää, ja joissakin ostopisteissä tullaan jatkossa ostamaan myös variksenmarjaa sekä pihlajanmarjaa. Kysyntää on myös karpalolle ja katajanmarjalle, joista muiden marjojen näyttäisi tulevan tänä vuonna hyvä sato.

Kotitarvekäyttöön voi mainiosti käyttää myös juolukkaa, joka sisältää runsaasti hyödyllisiä antosyaaneja mustikan ja variksenmarjan tavoin. Juolukan mietoja marjoja voi syödä sellaisenaan, ja ne sopivat hyvin puuroihin, keittoihin tai mehuihin tai hilloihin, joko yksin tai yhdistettynä muihin, aromikkaampiin marjoihin.

Marjastuksen suosion myötä on hyvä kokeilla ja ideoida uutta, sekä keittiöissä että maastossa. Marjakauden lisäksi käynnissä on myös Arktiset Aromit ry:n ja Keksintösäätiö sr:n kaikille avoin idea- ja keksintökilpailu, jonka avulla etsitään keinoja metsämarjojen poiminnan ja kuljetuksen tehostamiseen. Kilpailun suojelijana toimii Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Maa- ja metsätalousministeriö tukee kilpailun toteutusta.

280820variksenmarja_small.jpg

Joissakin ostopisteissä tullaan jatkossa ostamaan myös variksenmarjaa sekä pihlajanmarjaa.

250820juolukka_small.jpg

Juolukan mieto maku sopii moniin ruokiin ja sitä voi yhdistellä aromikkaimpien marjojen kanssa.


Lisätietoja:

Keksintösäätiö sr, www.keksintosaatio.fi, p. 0500 721789, kilpailu@keksintosaatio.fi

Arktiset Aromit ry, www.arktisetaromit.fi/sos, p. 040 580 1186, birgitta.partanen@arktisetaromit.fi

 

Lataa kuvat lehdistön käyttöön

Kuvien yhteydessä mainittava Arktiset Aromit ry

Idea- ja keksintökilpailu - s.o.s Variksenmarja Juolukka Juolukka2

 

Median edustaja!

Haluatko jatkossa tiedotteemme suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tiedotteemme tästä

Takaisin